Két ciklus alatt három alpolgármester és egy tanácsnok fordult szembe a szombathelyi Fidesszel

ugytudjuk.hu
2019. augusztus 11. vasárnap, 08:45
Országos szinten is egyedülálló bénázást mutat be Hende csapata.

9 éve vezeti a Szombathelyt a Fidesz, ezalatt az alpolgármesteri többsége szembefordult a párt helyi vezetésével. Marton Zsolt és Molnár Miklós, valamint a korábbi tanácsnok Szakály Gábor után Koczka Tibor is szakított a szervezettel.

 


2002-ben az akkori Fideszes polgármesterrel szemben indult el Prugberger Emil addigi alpolgármester. Ekkor alapította meg a jobboldali politikus Molnár Miklóssal a konzervatív Pro Savaria Egyesületet, akkori (ma ismerősen csengő) érvük szerint azért, mert a helyi Fidesz nem megfelelően képviseli a jobboldali értékeket. A Fidesz akkori megosztottsága az ellenzéknek kedvezett, és sokak szerint hasonló eredmény születhet idén is. Az eset pikantériája, hogy pár évvel később Szabó Gábor is szakított egykori pártjával, és az MDF-be átülve Ipkovich György (Éljen Szombathely-MSZP-DK-Együtt) alpolgármestere lett 2006-tól, miközben a Pro Savaria összefogott a Fidesszel és Molnár Miklóst jelölték közös polgármester-jelöltnek. 

 


2010-ben jutott ismét hatalomra a jobboldal. Puskás Tivadar polgármester mellett három Fidesz színekben bejutott alpolgármester kezdte meg ekkor a munkát: Molnár Miklós, Marton Zsolt és Lazáry Viktor. A ciklus végére a belső konfliktusok és a kipattant drogbotrány miatt egyikőjük sem indulhatott. Marton, közeli barátjával Szakály Gáborral kilépett a pártból és visszavonultak a közélettől. Lazáry továbbra is Hende bizalmasa maradt, de a nevéhez köthető botrány miatt szintén háttérbe húzódott. 2014-re Molnár Miklóssal is elmérgesedett a helyi Fidesz viszonya, így a listájukon bejutott Pro Savariás politikust képviselőtársával, Prugberger Emillel már nem kívánták újraindítani. Ekkor szerveződött újjá az addigra már a Fidesz helyi szatelitszervezeteként működő egyesület.

 

A kormánypárt pechére az ellenzék annyira megerősödött, hogy ugyanannyi képviselőt tudott a közgyűlésbe küldeni, mint a Fidesz, így a most már önálló tényezőként bejutó Molnárral kellett ismét megegyezniük.

 


A jobboldali konfliktusok erre a ciklusra sem maradtak el, és miközben az ellenzék már tavaly összeállt az Éljen Szombathely! Egyesület színeiben és azóta is rendkívül fegyelmezett egységben működik, addig a városvezetés látványosan összeesett. Idén januárban előbb Molnár Miklóssal szakadt meg végleg a kapcsolatuk, melynek következtében az ellenzék átvette a város irányítását, majd a Fidesz tag Koczka Tibort is kiszorította Hende Csaba választókerületi elnök, így az alpolgármester a kormánypárt tagjaként, de függetlenként kénytelen elindulni jelenlegi körzetében, valamint (állítása szerint) több jobboldali szavazó és Fidesz tag biztatására polgármesterjelöltként is megméretteti magát. Helyükre sokak megdöbbenésére olyan képviselőjelölteket állítottak, mint például a Körmenden élő, szélsőségesen a Falco kosárlabdaklub ellenes Büki Zoltán (akinek a jelölése ellen a sportcsapat szurkolói köre is tiltakozott), vagy a KDNP-s jelölttársát, dr. Melega Miklóst nyilvánosan megalázó és őt alkalmatlannak tartó, testnevelésből felmentettnek gúnyoló Janzsó Zoltán.

 


Az alpolgármesterek cserjéje után már a polgármesterében sem bízott a jobboldal, így Puskás Tivadar újra indulását sem támogatták már, helyére a megyei jegyzői pozíciójáról lemondani nem hajlandó Balázsy Pétert jelölték.

 


 

comments powered by Disqus
Twitter megosztás Google+ megosztás