Zombiapokalipszisként élik meg a sárváriak az ukrán vendégmunkások betelepítését

Fehér Buda 2019-02-26 17:50:00
Néhány lakó annyira félt az ukránoktól, hogy sötétedés után nem mert kimenni az utcára.

A napi.hu készített egy hosszabb lélegzetvételű riportot a Sárváron élő ukrán vendégmunkásokról. A lap egyik riportere ellátogatott a városba, azt írja, hogy a helyiek beszámolói szerint zombiapokalipszisre készült, de végül egy zombival sem találkozott.

A napi.hu szerint a Vas megyei multik azért kényszerültek külföldről vendégmunkásokat hívni, mert a helyi magyarok a jobb bérek reményében inkább Ausztriába vagy Németországba vándorolnak, hiszen ott akár nettó 1500 eurót, 470 ezer forintot is kereshetnek a képzetlen munkások. A termelővállalatoknak viszont óriási érvágás a munkaerőhiány, a külföldi munkaerő mellett automatizációval próbálják megoldani a problémát.

Az ukránoknak viszont annyira nem vonzó Magyarország, magasabb fizetést kapnának Szlovákiában, vagy Csehországban. Sárváron azonban több közvetítő is ingyenes szállást és ellátást biztosít számukra, tehát sokkal kevesebb pénzből tudnak megélni a városban, mint bármelyik másik országban. Sokan vendégmunkás azonban ugródeszkaként tekint az itteni munkára, amit lehet, továbbáll. 


Rémhírek terjednek a sárváriak között

A lap riportere több helyi emberrel is beszélt, akik a legdurvább rémhírekről számoltak be. "Volt itt már minden. A Csónakázó-tóról ki is tiltották őket, meg is írta a Sárvári Hírlap. Állítólag kilopták a halakat a vízből" - mondta az egyik megszólaló, aki szerint a legtöbbször azért verekednek az ukránok, mert csajozni akarnak. A helyiek beszámolója szerint a Napi újságírója azt hitte, hogy vendégmunkások hordáival fog találkozni a város utcáin, de ez elmaradt. A sárváriak szerint ez azért volt, mert a munkások akkor éppen a gyárakban voltak, de a műszak után beülnek a város kocsmáiba. Egy másik megszólaló szerint "járnak a Pálmába, a Kredencbe, a Standba. Igazából mindenhova."

A vendégmunkásokkal az önkormányzat is foglalkozott, tavaly ősszel egy testületi ülésen Németh Zsolt, a város egyik képviselője, a Híd a Jövőnkért Egyesület elnöke beszélt arról, hogy a sárvári közvélemény aggodalmát fejezi ki a városban tömegével megjelenő ukrán munkások miatt. Szerinte

a város egyik utcájában annyira féltek az ukránoktól, hogy a lakók nem merték elhagyni a házukat sötétedés után.

Kondora István, Sárvár polgármestere azzal csitította a képviselőt, hogy a helyi multiknak szükségük van a vendégmunkásokra. Nélkülük valószínűleg elhagynák a várost, utána meg a lakók fizethetnék az adót.

Az ukránok érzik, hogy nem látják őket szívesen a városban

A napi.hu több ukrán vendégmunkással is beszélt, ők azt mondták, hogy nem szerették őket Sárváron, amikor ideköltöztek. Az egyikük szerint ennek az az ok, hogy "sok hülye" érkezett velük együtt városba, miattuk félnek az összes ukrántól a helyiek. A helyzet tavaly óta viszont már sokat javult,

több munkás már magyarul is nekiállt tanulni, a városban lenyugodtak a kedélyek.

Egy másik vendégmunkás pedig arról beszélt, hogy ugyan hallott a magyarok migránsellenes plakátkampányairól Ukrajnában, de ő azt hitte, hogy ez csak az arabokra és az ázsiaiakra vonatkozik. Szerinte azonban az átlagos idegenellenességet erősítette meg a kampány a magyarokban, hiába fehér valaki, ha külföldről jött, akkor migráns. A helyiek meg is erősítik ezt az elképzelést, az egyik dohánybolt eladója azt mondta, hogy nincs baj az ukránokkal, “ha tudják, hogy nem otthon vannak”. 
 

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.