Veszélybe került a szombathelyi költségvetés a rabszolgatörvény utáni balhé miatt

ugytudjuk.hu 2019-02-01 07:27:00
Az alpolgármestertől megvonták a jogköreit, a polgármester nem hívta össze a rendkívüli közgyűlést, áll a bál.

Az Átlátszó január közepén mutatta be a felbolydult szombathelyi politikai helyzetet. A városban a Fidesz addigi törékeny többségét a rabszolgatörvény miatt összehívott rendkívüli közgyűlés törte meg. A szombathelyi közgyűlésben pedig úgy volt meg a Fidesznek a 11 fős többsége, hogy velük szavazott Molnár Miklós, Pro Savariás alpolgármester, írja az Átlátszó.

Január 8-án azonban a Fidesz-frakció el sem ment a közgyűlésre, Molnár pedig “megengedte magának” azt, hogy az ellenzék által javasolt napirendet megszavazta. A végső szavazáson ugyan nem volt jelen, ám a javaslat napirendrevétele is elég volt ahhoz, hogy az ebben a ciklusban eddig a Fidesz szövetségeseként elkönyvelt Molnárról a megyei lapban előbb Puskás Tivadar polgármester (Fidesz-KDNP) nyilatkozatában, majd Hende Csaba (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő interjúban mondja ki róla, hogy áruló.

A Molnár elleni hadjáratot tekintve érdemes megjegyezni, hogy a Fidesz-frakció azért nem tudott teljes létszámban megjelenni a január 8-i rendkívüli közgyűlésen (és valószínű ezért aztán senki nem ment el), mert a frakcióvezető éppen az Amerikai Egyesült Államokban, Lake Placid-ben tartózkodott. Lendvai Ferenc ugyan semmilyen sporthoz kapcsolódó terültért nem felel az önkormányzatban, mégis ő ment ki a szombathelyi delegációval a Nemzetközi Téli Diákjátékokra.

Mindenesetre a város vezetői kommunikációban ezt a tényt nem erőltették, Molnár meghurcoltatásába azonban más is bekapcsolódott.

Egy látszólag civil egyesület, a Polgári Egyesület Szombathelyért. Az egyesület elnöke Horváth Csaba, aki korábban fideszes önkormányzati képviselő volt, jelenleg pedig a párt városi alelnöke. A szervezet másik bejegyzett vezetője Papp Hunor, aki korábban Hende Csaba titkára volt.

Az egyesület nyílt kapcsolatot tart fenn a városvezetéssel. Eddig az volt biztos, hogy 2017-ben 200 ezer forintot kaptak önkormányzati támogatásként úgy, hogy Horváth tagja az egyik önkormányzati bizottságnak. Ezenfelül többször is kitüntette őket a város, sőt, szerepeltek a hivatalos városi honlapon is fotós tudósítással, holott más egyesületek ilyen nyilvánosságot alig kapnak.

Molnár később sajtótájékoztatót tartott, ahol azt állította, hogy az elmúlt ciklusban 1 millió 140 ezer forintot kapott az álcivil egyesület a szombathelyi közpénzekből.

Molnár lejáratása közben, január 14-én az ellenzék újabb rendkívüli közgyűlést kezdeményezett. Egy későbbi sajtótájékoztatón derült ki, hogy az Éljen Szombathely frakciója főként a város működőképességéért aggódik, ezért szerettek volna egy bizottsági helyekkel átstrukturált önkormányzati működést.

Puskás polgármester ugyanis Molnár jogainak megvonásakor a költségvetés megalkotásának jogát is magához vette. Holott Molnár gazdasági szakember, az elmúlt 4 évben mindig ő felelt a költségvetésért. De, hogy ki mennyire ért a költségvetéshez, arra még visszatérünk.

Puskás nem hívta össze a rendkívüli közgyűlést, formai hibára hivatkozott. De a korábban január 31-re ígért rendes havi közgyűlés is elmarad. Pedig közben a 2019-es költségvetést meg kellene tárgyalnia a testületnek.

Januárban a közbeszerzési bíráló bizottságon kívül nem ült össze egyetlen bizottság sem, pedig ez a közgyűlés előkészítéséhez elengedhetetlen lenne.

Közgyűlés ugyan nem volt a hónapban, viszont közlemény jelent meg a Fidesz részéről. Például többek között az, hogy Puskás Tivadar 9 éve úgy vezeti a várost, hogy annak nincsen adóssága. Érdekes állítás ez a Fidesztől, hiszen Szombathelyen épp zajlik a közvilágítás felújítása, amihez 1,4 milliárdos hitelt vesz fel a város.

A korábban a városi költségvetést készítő Molnár sajtótájékoztatón mondta el, hogy a korábbi években a polgármestert a számokkal kapcsolatban egyetlen dolog érdekelte, hogy az orvos lévén szívügyének tekintett újraélesztési program 30 millió forintos támogatása bekerüljön.

Könnyen előfordulhat, hogy a politikai sértettségből valóban megtörténhet az, hogy veszélybe kerül Szombathely működése.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.