Vége! Többet semmit sem fognak érni ezek a magyar pénzek

ugytudjuk.hu 2019-08-16 19:16:00
Szeptemberig lehet beváltani.

Egy korszaknak lesz vége 2019. szeptember elsején: ekkor lehet utoljára beváltani a Bartók Bélával díszített ezer forintos és az Ady Endre fémjelezte ötszázas bankjegyeket. Ezeket még 1999-ben vonták be, de szeptemberig a Magyar Nemzeti Bank még névértéken beváltja a megmaradt bankjegyeket. Azért lesz ez egy korszak vége, mert ezek voltak az utolsó bankjegyek, amelyeken nem király, fejedelem vagy egyéb politikus szerepelt, hanem művész - emlékeztet a Bank360 legfrissebb bejegyzésében.

A bankjegycsere folyamatos, a jegybank megújítja és korszerűbbé teszi azokat, hogy a hamisítóknak minél nehezebb dolga legyen. Az MNB bankjegycsere programjának keretében az elmúlt években minden címlet megújult, ezek egységes biztonsági elemeket kaptak, néhányuknak a színe is más lett.

Október 31-ig lehet fizetni a régi 500-assal, december 31-ig pedig a régi 10 ezres bankjeggyel. A bankfiókokban és a Postákon további három éven át be lehet majd váltani mindkettőt. 2027-ben az első kék színű, Mátyás királyos ezres átváltási ideje jár le. Ebből a bankjegyből azóta már a harmadik széria fut, a második változat 2038-ig lesz átváltható a jegybankban és még két évig fogadják el a Postán és a bankfiókokban.

A bankok és Posták még egy évig fogadják el a régi, narancssárga 20 ezrest, a lila ötezrest és az első szériás kétezer forintos bankjegyet.

A bevont bankjegyekkel nem lehet már fizetni, azt nem fogadják el fizetőeszközként, a bevonást követően még három évig ugyanakkor bármely Posta és bármely bankfiókban beváltják – a bank dönthet úgy, hogy ezt követően is elfogadja befizetéskor vagy átválthatja, de erre csak három évig kötelezhető.

Ha a bevonást követő három év után is találunk ilyen bankjegyre, akkor sincs ok az aggodalomra: az MNB a bevonást követő húsz évig ugyanis még átveszi és beváltja azt. Erre viszont kizárólag a jegybank lakossági pénztárában van lehetőség, vagyis a pesti belvárosban.

Ha nem akarunk órákat utazni pár régi ezres miatt, akár levélben is fel lehet adni a bevont bankókat, de értéknyilvánítást kell kérni a Postán, ami nincs ingyen: tízezer forint értékig 535 forint a díj és sávosan emelkedik, 150 ezer forint felett 9980 forintot kell fizetni. Ha így adjuk fel a bevont bankókat, kérhetjük, hogy a jegybank utalással teljesítse az átváltást, így legalább a visszaküldés díját nem kell megfizetni.

Arra nézve nincs megkötés, hogy legfeljebb hány darab vagy milyen névértékű bankjegyet lehet egyszerre átváltatni.

Szólj hozzá!

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.

Nagy mennyiségű csapadék várható kedden

A északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.

LMP: ne védje tovább a kormány a szennyező akkugyárakat

Nemrég újabb baleset történt a komáromi akkumulátorgyárban, nyolc ember került mérgezéssel kórházba.

Szombathelyen folytatja turnéját az Elefánt

A jelenleg is új lemezén dolgozó, szombathelyi kötődésű Elefánt zenekar megnyitotta a szezont, április 20-án a Végállomás Klubban folytatják újabb vidéki körútjukat.

Dézsi Csaba András felesége: „El a kezekkel a családunktól, Borkai!”

„Nem élek bántalmazó kapcsolatban!” – írta a polgármester felesége.

Fokozott ellenőrzést tart csütörtökön a Szombathelyi Rendőrkapitányság

A jogsértő cselekmények elkövetését szeretnék megakadályozni.