Valan, ahol a tinilányok angyallá változnak

ugytudjuk.hu 2019-11-23 10:22:00
Új magyar film a mozikban.

Ez még az Andy-korszak. Vajna Andrásé, aki volt annyira intelligens, hogy teret adott a tehetségnek. Jöttek is a nagy filmek és bár a most bemutatott, de a Vajna-korszakban jóváhagyott Valan – Az angyalok völgye című produkció nem renget eget, de izgalmas, újszerű és jól megcsinált film.

Valan - Az angyalok völgye (16) előzetes

November 21-től a mozikban! Péter (Krisztik Csaba) nagyvárosi rendőrként emberkereskedők után nyomoz Brassóban. Az életét annak szenteli, hogy eltűnt lányokat találjon meg. Minden megmentett lányban valahol a saját húgát, Julit látja. Julinak huszonkét évvel ezelőtt nyoma veszett szülővárosukban, a romániai forradalom káoszában felbolydult Valanban.

Fanyalognak a kritikusok, hogy nincs átgondolva a 97 perces mozgókép, túl sok szál fut benne, nem elég magas a főszereplő (!), tolakodóan lejön A tetovált lány-feeling (ebben azért van valami). Szóval nem igazán üt ez a film. Pedig dehogynem: Bagota Béla rendező dolgozata igenis kalapál a fejeken, igenis gondolkodásra késztet és tabukat feszeget. Például a vallásos vakhit mindenhatóságát egyértelműen megkérdőjelezi. Fontos, hogy ne úgy üljünk be a Valan-ra, mint egy médiaágyúkkal beharangozott, skandináv stílusú krimire. Mert mást kapunk. Mondjuk egy olyan társadalmi korrajzot, amire nem nagyon lehetünk büszkék. Züllő morál a hazugságok és a propaganda ölelésében, össznépi cinizmus és alig működő államszerkezet. Na, ez már nem annyira jön be a felhőtlen rémületet kedvelőknek, ráadásul még némi történelmi ismeretek is szükségesek a cselekmény megértéséhez. Például az 1989-es romániai forradalom, amely a filmben hangsúllyal jelenik meg.

Valan egykor prosperáló román bányászváros volt a csodás, hófödte hegyek ölében. Hősünk, a brassói nyomozó, Péter (Krisztik Csaba), itt veszítette el 14 éves húgát a forradalom napjaiban. 22 évvel később női hullát találnak a hegyi erdőben. A rendőr oda hajt és szembesül emlékeivel. Azzal, hogy a vele viaskodó egykori osztálytársa, aki a húgát is megrontotta, dúsgazdag diszkós és lánykereskedő. Azzal, hogy a helyi rendőrség korrupt, ostoba és agresszív, ha erre rákérdeznek. De aztán mégis partner a nyomozásban. Szembesül azzal is, hogy a helyi pap beletörődve veszi tudomásul, hogy Valan az angyalok völgye. Ahol minden év karácsonyán a forradalom óta eltűnik egy tinilány és sohasem kerül elő. Illetve ami előkerül, az a ruhájuk maradéka és minden esetben egy angyalszárny-jelmez. Az eltűnő süldőlányok utolsó útja mindig a paphoz vezet, nála gyónnak. Az egyházfi nagyon is sejt valamit, de a gyónási titok miatt hallgat... Ám Péter előtt egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy ez itt a hazugságok városa. Majd lassan feltárulnak a szörnyű titkok.

A poént nem lőjük le, de annyit elmondunk, hogy egymást érik a csavarok. Brutális verekedés, tűzpárbaj, forró szexjelenet, üldözés, horror: Bagota kitanulta a rémisztgetés szakmáját is. Is, mert többször vált át a cselekmény lassúdad folyammá, megidézve Dürrenmatt Az ígéret című remekét. Ez egyáltalán nem probléma, mi több, talán ez a nyomasztó, „semmi sem történik, így minden megtörténhet" hangulat az igazi erőssége a filmnek. Végül a sorozatgyilkosságok kulcsát Péter nyomozó saját családi tragédiájában találja meg. A hegyi holttest az ő húga, angyalszárnnyal és kötéllel a nyakán. Innentől aztán rendesen felpörög a sztori.

Bagota elsőre jó nagyot dobott a kockával, ha nem is hatost. A főszereplő karaktere kétségkívül rokonságot mutat a svéd Kurt Wallander (áthallásos a film címe: Valan) nyomozóéval, de azért nagyon is kárpát-medencei: egyszerre merítkezik a magyar és a román kultúrából. Ezáltal a film jelentős részben román szinkronú. A zene kiemelkedően jó. Márkos Albert olyan nyomasztó zörejeket hozott létre, hogy a néző szinte belezuhan a depresszió bugyraiba, ami amúgy az azonosulás egyik feltétele. Mivel csak így élhető és értelmezhető igazán Valan, a mi kis kelet-európai, mindenhol előforduló városunk.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.