Valami nincs rendben a szombathelyi Nagyszálló eladásával

Farkas Bazsi 2020-01-18 13:16:00
A vételárnál közel 100 millió forinttal akar többet adni egy olyan cég, amelyik az elmúlt években csupán veszteséget termelt.

Lassan hetek óta tartja lázban a szombathelyieket a Nagyszálló esetleges megvétele.


 
2005 óta van zárva a Nagyszálló, régi nevén Kovács Szálló. Mivel 15 éve az épületet senki sem használja annak állapota annyira leromlott, hogy környezete életveszélyessé vált. Az épületet most az ING Zrt. birtokolja, amely cég egyébként többszöri felszólításra sem volt hajlandó az életveszélyt felszámolni, ezért tavaly nyáron a Vas Megyei Kormányhivatal saját költségén, mintegy 2 millió forintból acélhálót húzott a tetőre, hogy a járókelőket megvédje a leszakadó tetődaraboktól és cseréptől. A hivatal úgy nyilatkozott, hogy ennek költségét maradéktalanul be fogja hajtani a tulajdonoson.

VIDEÓ - Patkány futkározik Szombathelyen fényes nappal a Savaria Nagyszálló mellett

Farkas Bazsi A szálló 2005 óta van zárva, úgy látszik az állatok jól érzik magukat. Úgy tűnik nagyon a kamera sem zavarta azt patkányt, amit péntek délután vettek fel a Savaria Nagyszálló mellett Szombathelyen. Az állat körbeszimatolt, körbenézett, majd kereket oldott, visszabújt a szálló biztonságot nyújtó falai közé. A felvételt olvasónk készítette.


Legutóbb 2019 novemberében írtak ki nyilvános pályázatot az épület megvételére. A pályázati felhívás szerint az épület jelenleg nettó 420 millió forintot ér, az adásvételi minimálárat viszont csupán 355 millió forintban határozták meg. 


 
És ekkor jött a Krosnow Property Kft., egy cég amelyik a szükségesnél drágábban szeretné megvenni az épületet, hiszen bruttó 597 millió 408 ezer forintot ajánlott érte. 


 
Egy fél évet menjünk vissza az időben. 


 
Tavaly júliusban Nemény András, az Éljen Szombathely! - akkor még csak polgármesterjelöltje - a szálló előtt tartott egy sajtótájékoztatót, ahol elmondta, hogy megválasztása esetén komoly figyelmet fog fordítani az épület megmentésére. Az önkormányzatnak elővásárlási joga van a Nagyszállóra. Az elmúlt 15 évben ugyan többször is hirdettek licitet az épületre, de vevő eddig egyszer sem jelentkezett. 

Nemény András: a város vegye meg a nagyszállót!

Szerinte a város fejleszthetné az ingatlan környezetét, majd szakmai befektetőnek továbbadhatná. Nemény András, az Éljen Szombathely polgármesterjelöltje, valamint Lukács Dániel (Momentum), a körzet ellenzéki képviselőjelöltje tartott ma sajtótájékoztatót a szombathelyi Nagyszálló előtt. Nem kell bemutatni, a szombathelyi kaszinó után talán a legszomorúbb sorsú belvárosi épületről van szó.


 
Nemény október 13-án megnyerte a választást, az alig egy hónapra rá megjelent újabb értékesítési pályázaton pedig kapásból jelentkezett egy vevő, név szerint a Krosnow Property Kft. 
 
Az Opten adatai szerint a cég budapesti székhelyű, főtevékenysége az épületépítési projekt szervezése, a törzstőkéje 3 millió forint. 
 

  • 2018-ban például árbevétele sem volt, így 2 millió 954 ezer forint veszteséget termelt.
  • 2017-ben ugyan volt 6 millió 300 ezer forint bevétele, de így is 5 millió 329 forint volt a vesztesége.
  • 2016-ban 15 millió 963 ezer forint volt a mínusz.
  • 2015-ben 5 millió 63 ezer forint volt a veszteség.


A cégnek két tulajdonosa van: Bencsik Pál és a BK-West Invest Kft. Ez utóbbi 2010-es megalapítása óta gyakorlatilag nem végez működést. Az Opten adatai szerint 2018-ban sem volt bevétele, 12 ezer forint mínusszal zárt.


 
Szerdán lesz Szombathelyen rendkívüli közgyűlés, ahol eldől, hogy a város él e elővásárlási jogával. Ha igen, akkor az azt jelenti, hogy Szombathely  kénytelen lesz kifizetni a vételi ajánlatot, a bruttó 597 millió 408 ezer forintot. 


 
Az mindenesetre figyelemre méltó, hogy egy 15 éve üresen álló épületre, pont akkor jelentkezik egy vevő, ráadásul bőkezű vételi ajánlatot téve, amikor egy olyan városvezetés áll fel Szombathelyen, amelyik korábban erős kijelentéseket tett arra, hogy a Nagyszállót közpénzen meg kell vennie az önkormányzatnak.


 
 
 

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.