Vajon meddig viszik még el Szombathelyen a szemetet?

Farkas Bazsi 2019-03-09 11:12:00
Kilenc napja nincsen ügyvezetője a városi hulladékgazdálkodási cégnek. Nincs aki aláírjon, így kérdés, hogy ki intézi az utalásokat, a dolgozók bérét.

A tavaly decemberi közgyűlésen jött elő a SZOMHULL, vagyis a szombathelyi hulladékgazdálkodó cég ügye. A cég akkor 500 millió forintos kölcsönt kért a várostól, ugyanis a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. csúszva fizetett a SZOMHULL-nak, emaitt pedig nehéz helyzetbe került. 

Ahogy korábban is írtuk, a rezsicsökkentéskor létrehozott Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. mindössze a felét hajnaldó fizeti a korábbi köbméterárnak, a szombathelyi cég, így az abban tulajdonrészt birtokló önkormányzatok (Szombathely, Gencsapáti, Ják, Táplánszentkereszt, Vép, Rum, Zsennye és Tanakajd) szemetén kívül mindenhol máshol visszaadta a szolgáltatást. 

Ahol továbbra is járnak a kukások, ott pedig az elvégzett szolgáltatást az HNKV-én keresztül kapja meg, ha megkapja. December 10-ig közel milliárdos munkát végzett el a SZOMHULL, ennek viszont mindössze a töredékét kapták meg a “kukaholdingtól”. 


Ezért kellett akkor 500 milliós tagi kölcsönnel beszállnia az önkormányzatnak, amit egyébként a cég a minisztérium által ígért határidőre meg is kapott.

Decemberben azonban nem csak a kölcsön volt napirenden, hanem a cég ügyvezetőjének, Puklér Gézának közös megegyezéssel való távozása is. A közgyűlés akkor úgy határozott, hogy február 28-ig a SZOVA vezérigazgatója Németh Gábor látja el a SZOMHULL ügyvezetését is. Ez azonban lejárt.


A február 28-i közgyűlésen eredetileg, és a baloldali napirendi javaslatok felvétele után is, a 19-es pontban tárgyalta volna az ügyvezető személyét, ám a Fidesz időhúzása miatt végül erre már nem került sor, hiszen a testület mindössze a 12. pontig jutott, majd a költségvetés tárgyalása előtt Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester egy prezentációval töltötte ki a 12 órás időkeretet.

A cég most ügyvezető nélkül működik, ami a működést is veszélyezteti, hiszen kérdéses, hogy kinek van joga a cégvezetőn kívül aláírni, utalni, ami ugye a megkötött szerződések esetében határidős teljesítést jelent. Arról nem is beszélve, hogy az Opten adatai szerint a SZOMHULL-nak 7 alkalmazottja van, akinek bért kell fizetni.

Február 28-án Puskás saját hatáskörben is előre vehette volna a SZOMHULL ügyét és azt, hogy legyen a cégnek ügyvezetője, de nem tette. Úgy néz ki, hogy fontosabb volt minden mondatba beleszőni, hogy bevándorláspárti, mint az, hogy a város működéséhez elengedhetetlen hulladékgazdálkodás ügye megoldódjon. 


 

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.