Ujhelyi István: a szombathelyi és a sárvári összefogás fényes csillag a budapestiek számára

Fehér Buda 2019-03-08 13:59:00
Az Európai Parlament képviselője Sárváron beszélt arról, hogy miért hatalmas a jelentősége a közeledő választásoknak.

Sárvárra látogatott Ujhelyi István, európai parlamenti képviselő csütörtök délután. A képviselőt a Híd a Jövőnkért Egyesület elnöke, Németh Zsolt fogadta a Platán Kávéházban, ami a találkozó kezdete előtt tíz perccel már csordultig tele volt érdeklődőkkel. A Vas megyei közéletben jártasak a sárvári lakók mellett több ismerős arcot is megpillanthattak a közönségben, ott volt például Szabó Lajos, sárvári képviselő, Markó Péter, aki nyolc éven keresztül volt a Vas megyei közgyűlés Fideszes elnöke, és László Győző, szombathelyi képviselő is.

A beszélgetést Németh Zsolt kezdte, aki elmondta, hogy nem véletlen, hogy az Európai Parlamenti választások előtt nagyjából két hónappal egy EP-képviselőt hívtak a városba. Szerinte a májusi választás tétje minden eddiginél nagyobb, a választóknak azt kell majd eldönteniük, hogy milyen Európai Unióban szeretnének élni. Arról is beszélt, hogy a kormány több milliárdot költ a gyűlöletkampányra, aminek a legújabb célpontjai éppen Jean-Claude Juncker és Frans Timmermans. Németh szerint egy olyan unióra van szükségünk, amely megtalálja a megoldásokat a 21. század problémáira, legyen az a globális felmelegedés, vagy az atomprogram.

Ujhelyi már régóta kongatja a vészharangokat


Ezután Ujhelyi István vette át a szót, aki elmesélte a közönségnek, hogy Hajdú-Bihar megyében született, az ottaniak néhány évtizede még irigykedtek a nyugati megyékre, valahogy úgy, ahogy most mi irigykedünk a nyugati országokra. Egyetértett abban Németh Zsolttal abban, hogy hatalmas tétje van a májusi választásoknak, szerinte a védelmet nyújtó Unió és a régi korokat idéző “Orbánisztán” között kell döntenünk.

Ujhelyi azt is elmesélte, hogy már évekkel ezelőtt azt mondta külföldön, hogy Orbán Viktor az ország leépítésén dolgozott, akkor nem hittek neki. Mára azonban Orbán kormánya összeférhetetlen lett az EU közösségével, köszönhető ez többek között a szólásszabadság és a jogállamiság földbe tiprásának, de azt is példaként hozta fel, hogy miként szórták tele az országot, és többek között Sárvárt is, Elios-lámpákkal. A képviselő Orbánt végül azokhoz a 20. századi vezetőkhöz hasonlította, akik háborúba kormányozták a saját országaikat.

Minél több szavazóra szüksége van a demokratikus jelölteknek

Ujhelyi azt is kiemelte, hogy a sárváriak négy éve az országos átlag alatt teljesítettek, a város lakóinak kevesebb mint 30 százaléka ment el szavazni a legutolsó EP-választáson. Szerinte ez most kevés lesz, arra kérte a hallgatókat, hogy minél több emberrel együtt menjenek el szavazni májusban, mert csak úgy lehet esélyük a demokratikus jelölteket bejuttatni az Európai Parlamentbe. Ujhelyi megemlítette a tavaly őszi, szombathelyi időközi képviselő-választást, amit László Győző a választók számának köszönhetően sikeresen megnyert. Hozzátette, hogy 80 nap múlva itt a választás, május 26-án a sárváriak eldönthetik, hogy a város EU párti település-e.

Meglepő szövetségek alakulnak Sárváron

 

Végül László Győző is a pódiumhoz lépett, ő azt mondta, hogy jelenleg a szavazók passzivítása a legnagyobb probléma. Szerinte nehéz munkával ugyan, de győzni lehet egy-egy fideszes jelölttel szemben, példának hozta fel, hogy ő 15 százalékkal több szavazatot tudott összegyűjteni az ellenfele ellen tavaly ősszel. Kihangsúlyozta, hogy a sárvári összefogás már nagyon szépen alakul, majd hozzátette, hogy sosem gondolta volna hogy egy nap Markó Péter és Szabó Lajos ugyanazért az ügyért harcol majd.

Zsolt Németh

Zsolt Németh was live.

A találkozó végén a közönség kérdezhetett is Ujhelyitől. Az EP-képviselő a kérdésekre válaszolva elmondta, hogy szerinte a választások előtt nem fogják kizárni a Fideszt az  Európai Néppártból, viszont valószínű, hogy felfüggesztik a tagságukat. Azt is felvetette, hogy az ország könnyen a Fidesz sorsára juthat, ha nem lesz változás a közeljövőben, akkor egy nap kizárhatják Magyarországot az Unióból.

A Vas megyei példát követik Budapesten is

A találkozó végén mi is váltottunk néhány szót Ujhelyi Istvánnal, aki elmondta, hogy fényes csillagként tekintenek a szombathelyi és a sárvári összefogásra Budapesten. Szerinte jó irányba mennek a dolgok mindkét városban, azt is elárulta, hogy vidéki városokban is példaként tekintenek a Vas megyei összefogásokra.

Végül azt is megosztotta velünk, hogy szerinte van reális esély arra, hogy az EP-választáson nagyot fordít az ellenzék, és akár a felére csökkentik a fideszes képviselők számát. Ujhelyi szerint ez egy igazán nagy pofon lenne a Fideszesek számára, és egy nagy löketet adna ahhoz, hogy az őszi önkormányzati választásokig egyre több helyen álljon össze az ellenzék.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.