Illusztráció: pixabay

Újabb részletek derültek ki a szombathelyi Rohonci úti kutyatámadásról

ugytudjuk.hu
2018. december 3. hétfő, 18:44
Néhány napja Derkovitson egy staffordshire terrier kutya nekirontott egy kis testű bichon havanesenek.

Pár napja az egyik helyi portál arról számolt be, hogy egy staffordshire terrier kutya megtámadott egy kis testű bichon havanesét. Úgy tűnik, hogy a tudósítás nem volt teljesen pontos, hiszen nemrég az Állatvédők Vasi Egyesülete egy Facebook-posztban írta meg az eset hiányzó részleteit. Az egyesülettel felvettük a kapcsolatot, hogy tisztázzuk, mi is történt pontosan. 

 

Az ÁVE-től tudjuk, a támadás napján a kutya gazdájának egy hozzátartozója vitte le sétálni, aki mellőzte póráz és a szájkosár használatát.

 

A támadás következtében a kis testű bichon súlyos, maradandó sérüléseket szenvedett, azonnali életmentő beavatkozásra volt szükség.

 

A támadó kutya tulajdonosa egy fiatal pár, ám azon a napon a lány édesapja vitte le sétálni. A támadást követően aztán felvitte, de otthon nem szólt arról, mi történt.

 

A kutya valódi gazdái az internetes híradásokból jöttek rá, mi történt.

 

Az ÁVE egyik vezetője, Vértesi Andrea elmondta, amikor a kutya gazdái szembesültek vele, mi történt, azonnal felvették a kapcsolatot a sértett kutya tulajdonosával.

 

Mint kiderült, korábban tényleg nem volt a stafforddal semmi gond, de gazdái nem is nagyon adtak rá esélyt, felelős állattartóként mindig rövid pórázon vezették kutyájukat. Azt is megtudtuk, rövidesen ivartalanítani fogják, így várhatóan szelídülhet is a viselkedése.

 

A támadásból rendőrségi ügy lett, információink szerint az ezzel foglalkozó nyomozó és az önkormányat állatvédelmi ügyeivel foglalkozó ügyintézője is próbált segíteni a megtámadott kutya gazdáinak. Az eljárást egyébként nem a kutya gazdáival, hanem az idősebb úrral folytatják le, aki felügyelte a támadás idején.

 

A műtét költségei többtízezres nagysárgrendre rúgnak, ezt ideiglenesen az Állatvédők Vasi Egyesülete fizette ki, amit a támadó kutya valódi tulajdonosai már megtérítettek azóta.

 

Vértesi Andrea azt mondja, ha mindig betartanák a szabályokat a kutyatartók, nem fordulhatna elő ilyen, akár kicsi, akár nagyobb kutyáról van szó.

 

Csak pórázon szabad sétáltatni. Ha ezt mindenki betartja, nincs gond.

 

Zárt kutyafuttatókon íratlan szabály, hogy az a kutyás, aki bent van már, elsőbbséget élvez, a később jövő ilyenkor megkérdezi, elengedheti-e a sajátját. Ha a kutyák nem kedvelik egymást, ilyenkor célszerű megvárni, amíg kijön az, aki korábban érkezett.

 

Az írt és íratlan szabályok betartásával megelőzhetőek a Rohonci útihoz hasonló kutyatámadások.

 

Mit lehet tenni kutyatámadás esetén?

 

A szakember azt tanácsolja, hogy a támadó kutyát próbáljuk meg kimozdítani a lélek állapotából. Szinte minden kutya tudja az alap parancsok mellett a szidalmazó szavakat is. 

 

A “Rossz kutya!”, “Pfuj!”, “Nem szabad!” és az ezekhez hasonló parancsok megtorpantják a kutyát. Ezeket kiáltva az állatban tudatosul, hogy valami helytelent cselekszik. A kutyatréner szerint ezekkel a szavakkal meg tudunk fékezni egy megvadult kutyát. 
 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás