Újabb részletek derültek ki a szombathelyi Rohonci úti kutyatámadásról

ugytudjuk.hu 2018-12-03 18:44:00
Néhány napja Derkovitson egy staffordshire terrier kutya nekirontott egy kis testű bichon havanesenek.

Pár napja az egyik helyi portál arról számolt be, hogy egy staffordshire terrier kutya megtámadott egy kis testű bichon havanesét. Úgy tűnik, hogy a tudósítás nem volt teljesen pontos, hiszen nemrég az Állatvédők Vasi Egyesülete egy Facebook-posztban írta meg az eset hiányzó részleteit. Az egyesülettel felvettük a kapcsolatot, hogy tisztázzuk, mi is történt pontosan. 

Az ÁVE-től tudjuk, a támadás napján a kutya gazdájának egy hozzátartozója vitte le sétálni, aki mellőzte póráz és a szájkosár használatát.

A támadás következtében a kis testű bichon súlyos, maradandó sérüléseket szenvedett, azonnali életmentő beavatkozásra volt szükség.

A támadó kutya tulajdonosa egy fiatal pár, ám azon a napon a lány édesapja vitte le sétálni. A támadást követően aztán felvitte, de otthon nem szólt arról, mi történt.

A kutya valódi gazdái az internetes híradásokból jöttek rá, mi történt.

Az ÁVE egyik vezetője, Vértesi Andrea elmondta, amikor a kutya gazdái szembesültek vele, mi történt, azonnal felvették a kapcsolatot a sértett kutya tulajdonosával.

Mint kiderült, korábban tényleg nem volt a stafforddal semmi gond, de gazdái nem is nagyon adtak rá esélyt, felelős állattartóként mindig rövid pórázon vezették kutyájukat. Azt is megtudtuk, rövidesen ivartalanítani fogják, így várhatóan szelídülhet is a viselkedése.

A támadásból rendőrségi ügy lett, információink szerint az ezzel foglalkozó nyomozó és az önkormányat állatvédelmi ügyeivel foglalkozó ügyintézője is próbált segíteni a megtámadott kutya gazdáinak. Az eljárást egyébként nem a kutya gazdáival, hanem az idősebb úrral folytatják le, aki felügyelte a támadás idején.

A műtét költségei többtízezres nagysárgrendre rúgnak, ezt ideiglenesen az Állatvédők Vasi Egyesülete fizette ki, amit a támadó kutya valódi tulajdonosai már megtérítettek azóta.

Vértesi Andrea azt mondja, ha mindig betartanák a szabályokat a kutyatartók, nem fordulhatna elő ilyen, akár kicsi, akár nagyobb kutyáról van szó.

Csak pórázon szabad sétáltatni. Ha ezt mindenki betartja, nincs gond.

Zárt kutyafuttatókon íratlan szabály, hogy az a kutyás, aki bent van már, elsőbbséget élvez, a később jövő ilyenkor megkérdezi, elengedheti-e a sajátját. Ha a kutyák nem kedvelik egymást, ilyenkor célszerű megvárni, amíg kijön az, aki korábban érkezett.

Az írt és íratlan szabályok betartásával megelőzhetőek a Rohonci útihoz hasonló kutyatámadások.

Mit lehet tenni kutyatámadás esetén?

A szakember azt tanácsolja, hogy a támadó kutyát próbáljuk meg kimozdítani a lélek állapotából. Szinte minden kutya tudja az alap parancsok mellett a szidalmazó szavakat is. 

A “Rossz kutya!”, “Pfuj!”, “Nem szabad!” és az ezekhez hasonló parancsok megtorpantják a kutyát. Ezeket kiáltva az állatban tudatosul, hogy valami helytelent cselekszik. A kutyatréner szerint ezekkel a szavakkal meg tudunk fékezni egy megvadult kutyát. 
 

Szólj hozzá!

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.