Új formában, de folytatódik a "Szombathely, a segítség városa" program

ugytudjuk.hu 2020-06-08 15:55:00
A koronavírus-járvány miatt kellett változtatni a program felépítésén.

Folytatódik "Szombathely, a segítség városa" program, jelentette be László Győző (Éljen Szombathely!), a megyeszékhely alpolgármestere egy ma délutáni sajtótájékoztatón. A tájékoztatón ott volt Puskás Tivadar, Szombathely egykori polgármestere is, hiszen a programot még 2011-ben, az ő kérésére indították.

Puskás elmondta, hogy évente 25-26 ezer ember hal meg hirtelen szívhalál miatt Magyarországon, ez azt jelenti, átlagosan 50 percenként hal meg valaki szívroham miatt.  Ezen a számon viszont drasztikusan lehetne javítani, ha többen ismernék az újraélesztés menetét. Ha a lakosság egyharmada tisztában lenne a szükséges lépésekkel, akkor gyakorlatilag mindig lenne valaki egy-egy beteg közelében, aki képes lenne az újraélesztés megkezdésére.

Security Check Required

null

A hirtelen szívhalált követően rövid idő, mindössze 4-5 perc áll rendelkezésre a keringés újraindítására, ezért is fontos a mellkas-kompressziók mielőbbi elkezdése. Puskás elmondta, hogy 2011-ben, amikor elindult a program, a mentők nyolc perc alatt értek ki egy esethez, ebből is látszik, hogy milyen fontos az újraélesztés ismerete. 

A program keretein belül 2018. decemberéig 34 ezer ember vett részt a kiképzésben, 15 ezren képezték tovább magukat valamilyen formában. Puskás szerint azonban fontos a gyakorlás is, hiszen a tudás egy idő után kikopik, ezért örül annak, hogy a programban résztvevők közel fele továbbképzésen is részt vett. 

Puskás után László Győző vette át a szót, aki elmondta, hogy idén a koronavírus-járvány miatt rengeteg minden megváltozott, ezért átgondolták és bővítik majd a "Szombathely, a segítés városa" programot. Ehhez kapcsolódóan emlékeztette a sajtó képviselőit arra, hogy a múlt héten a városban található defibrillátorok mellé elhelyeztek egy-egy kiegészítő tasakot is, amely segít a vírus terjedésének megakadályozásában.

A járvány miatt a személyes oktatás lehetőségei is beszűkültek, ezért online formában folytatják és bővítik az oktatást, otthoni balesetek ellátására is tanítanák az embereket. Ehhez kapcsolódóan már el is készült egy oktatóvideó, amin a mellkas-kompressziók otthon gyakorlását mutatják be az Országos Mentőszolgálat munkatársai. A videót nem csak a szombathelyiek nézhetik majd meg, László így reméli, hogy minél több emberhez eljtu majd az életmentő felvétel.

Security Check Required

null

Az Országos Mentőszolgálatot Köcse Tamás Vas megyei vezető mentőtiszt, és Horváth Balázs, mentőtiszt képviselte. Érdekesség, hogy Köcsét Puskás Tivadar képezte ki, míg Köcse Horváthnak adta át a tudását, így egy egész szellemi lánc jelent meg a sajtótájékoztatón.

Köcse elmondta, hogy a vírus miatt visszafogottabb életmódot vezetnek az emberek, így csökkent az esetszám de arra számítanak, hogy nemsokára újból emelkedni kezdenek majd a számok.A járvány miatt az újraélesztés szabályai is változtak, például a művelet most már kerüli a befújásos lélegeztetést, hogy minél kisebb legyen a vírus terjedésének a lehetősége.

Horváth elmondta, hogy a járvány miatt előtérbe került a segélynyújtó biztonsága is, ezért került két maszk, és egy pár gumikesztyű is a szombathelyi defibrillátorok mellé. A mellkas-kompressziókat bemutató videóról pedig elmondta, hogy mindenki számára egyszerű lehet az otthoni gyakorlás, csak egy PET palack szükséges hozzá. Az élő oktatás egy ideig viszont még nem tér vissza, így már tervben van még több hasonló videó, amelyek a következő hónapokban készülnek majd el.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.