Lendvai Ferenc a bizottság egyik fideszes tagja (Fotó: Ugytudjuk.hu)

Tovább folyik a fideszes hiszti Szombathelyen

Farkas Bazsi
2019. május 14. kedd, 19:59
A kormánypártiak nem szavazták meg a Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága napirendjét, így az ülés negyed óra alatt, eredménytelenül befejezte a munkát.

Május 16-án vagyis két nap múlva rendkívüli közgyűlés lesz Szombathely. Ahogy az szokás, az ülés előtt összeülnek a bizottságok, hogy elvégezzék az előkészítő munkát. 

 

A közgyűlési bizottságokat a legutóbbi közgyűlésen átstruktúrálta az új ellenzéki többség, így a Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága a következő felállásban tárgyalt volna ma. (A nevek mögött a delegáló szervezet.)

Elnök: Ipkovich György (Éljen Szombathely)

 

Tagok:  Dr. Takátsné Dr. Tenki Mária (Fidesz-KDNP), Sátory Károly  (Fidesz-KDNP), Rettegi Attila  (Fidesz-KDNP), Dr. Kecskés László  (Fidesz-KDNP), Lendvai Ferenc  (Fidesz-KDNP), Dr. Szabóné Dr. Tuboly Andrea (Fidesz-KDNP), Takács Imréné (Fidesz-KDNP) , Farkas Csaba (Fidesz-KDNP), Dr. Horváth Attila (Éljen Szombathely), Tóth Kálmán (Éljen Szombathely), Horváth Soma (Éljen Szombathely), Viszlayné Pavelkovits Petra (Éljen Szombathely), Kozma Gábor (Éljen Szombathely), Horváth Zoltán (Éljen Szombathely), Balassa Péter (Jobbik), Csejteiné Sipos Judit (Jobbik), Dr. Polgár Tibor (Pro Savaria)
Dr. Berényi Tamás (Pro Savaria).

 

A bizottság 19 tagú. Ahhoz, hogy el tudja kezdeni a munkát, a tagoknak első lépésként meg kell szavazniuk a napirendet. Ehhez pedig minősített többség kell, vagyis a 19 tagú bizottság legalább 10 tagjának el kell fogadnia a javaslatot. A fideszes delegáltak azonban ma egyszer sem támogatták a napirend felvételét. 


Kétszer voksoltatott Ipkvich György elnök, az ismétlésre azért volt szükség, mivel valaki késve érkezett az ülésre. Ám a fideszesek másodszor sem szavazták meg a napirendeket. Így a delegáltak negyed óra múlva mehettek is haza.

 

Pedig az ülés jó kedélyűen kezdődött. Az Éljen Szombathely delegáltja, az LMP-és Horváth Zoltán ugyanis nyitásként azt javasolta, hogy eztán üdítő helyett csapvíz legyen az asztalokon, többek között környezetvédelmi és gazdasági szempontokból is.

 

A mai elmaradt érdemi munkának több vetülete is van. Egyrészt, hogy a fideszes delegáltak azzal, hogy nem szavazták meg a napirendet akadályozták a munkát, ezzel pedig veszélybe sodorják a város működését.

 

Ma többek között Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester visszaküldött közgyűlési határozatait tárgyalta volna újra a bizottság. Többek között:

 

 

  • Az SZMSZ módosítása után 3 fővel csökken a polgármesteri kabinet és, hogy a közgyűlést minden hónap - kivéve a nyári hónapok és a december - utolsó csütörtökére össze kell hívni. Valamint azt is, hogy a bizottságoktól több hatáskört is visszaadtak a közgyűlésnek.
  • A településnév engedélyezését a polgármestertől a közgyűlés veszi át.
  • De szóba került volna a Sportkomplexum üzemeltetésének ügye is. Vagyis, hogy amíg meg nem érkezik a kormány segítsége (amit egyébként szintén tárgyalni kellett volna, mivel azt nem a Sportkomplexum egésze, csupán a Haladás VSE kapta, akik az utalt 297 millió forint töredékét fizetik ki éves szinten a használatra), addig az önkormányzat 168 millió forintos tagi kölcsönnel segíti ki a bérlő klubokat. 

A másik érdekesség, hogy ezeket a javaslatokat a polgármester, vagyis saját párttársuk terjesztette be, tehát úgy néz ki teljes a káosz most a Fideszben.

 

A bizottság összetétele korábban 11 fideszes és 8 ellenzéki volt. Ebben a ciklusban nem fordult elő olyan, hogy ha valamiért hiányos volt a fideszes delegáció, akkor az ellenzék ne szavazta volna meg a napirendet, vagyis a bizottság mindeddig képes volt ellátni a feladatát. 

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás