Tovább folyik a fideszes hiszti Szombathelyen

Farkas Bazsi 2019-05-14 19:59:00
A kormánypártiak nem szavazták meg a Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága napirendjét, így az ülés negyed óra alatt, eredménytelenül befejezte a munkát.

Május 16-án vagyis két nap múlva rendkívüli közgyűlés lesz Szombathely. Ahogy az szokás, az ülés előtt összeülnek a bizottságok, hogy elvégezzék az előkészítő munkát. 

A közgyűlési bizottságokat a legutóbbi közgyűlésen átstruktúrálta az új ellenzéki többség, így a Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága a következő felállásban tárgyalt volna ma. (A nevek mögött a delegáló szervezet.)

Elnök: Ipkovich György (Éljen Szombathely)

Tagok:  Dr. Takátsné Dr. Tenki Mária (Fidesz-KDNP), Sátory Károly  (Fidesz-KDNP), Rettegi Attila  (Fidesz-KDNP), Dr. Kecskés László  (Fidesz-KDNP), Lendvai Ferenc  (Fidesz-KDNP), Dr. Szabóné Dr. Tuboly Andrea (Fidesz-KDNP), Takács Imréné (Fidesz-KDNP) , Farkas Csaba (Fidesz-KDNP), Dr. Horváth Attila (Éljen Szombathely), Tóth Kálmán (Éljen Szombathely), Horváth Soma (Éljen Szombathely), Viszlayné Pavelkovits Petra (Éljen Szombathely), Kozma Gábor (Éljen Szombathely), Horváth Zoltán (Éljen Szombathely), Balassa Péter (Jobbik), Csejteiné Sipos Judit (Jobbik), Dr. Polgár Tibor (Pro Savaria)
Dr. Berényi Tamás (Pro Savaria).

A bizottság 19 tagú. Ahhoz, hogy el tudja kezdeni a munkát, a tagoknak első lépésként meg kell szavazniuk a napirendet. Ehhez pedig minősített többség kell, vagyis a 19 tagú bizottság legalább 10 tagjának el kell fogadnia a javaslatot. A fideszes delegáltak azonban ma egyszer sem támogatták a napirend felvételét. 


Kétszer voksoltatott Ipkvich György elnök, az ismétlésre azért volt szükség, mivel valaki késve érkezett az ülésre. Ám a fideszesek másodszor sem szavazták meg a napirendeket. Így a delegáltak negyed óra múlva mehettek is haza.

Pedig az ülés jó kedélyűen kezdődött. Az Éljen Szombathely delegáltja, az LMP-és Horváth Zoltán ugyanis nyitásként azt javasolta, hogy eztán üdítő helyett csapvíz legyen az asztalokon, többek között környezetvédelmi és gazdasági szempontokból is.

A mai elmaradt érdemi munkának több vetülete is van. Egyrészt, hogy a fideszes delegáltak azzal, hogy nem szavazták meg a napirendet akadályozták a munkát, ezzel pedig veszélybe sodorják a város működését.

Ma többek között Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester visszaküldött közgyűlési határozatait tárgyalta volna újra a bizottság. Többek között:

  • Az SZMSZ módosítása után 3 fővel csökken a polgármesteri kabinet és, hogy a közgyűlést minden hónap - kivéve a nyári hónapok és a december - utolsó csütörtökére össze kell hívni. Valamint azt is, hogy a bizottságoktól több hatáskört is visszaadtak a közgyűlésnek.
  • A településnév engedélyezését a polgármestertől a közgyűlés veszi át.
  • De szóba került volna a Sportkomplexum üzemeltetésének ügye is. Vagyis, hogy amíg meg nem érkezik a kormány segítsége (amit egyébként szintén tárgyalni kellett volna, mivel azt nem a Sportkomplexum egésze, csupán a Haladás VSE kapta, akik az utalt 297 millió forint töredékét fizetik ki éves szinten a használatra), addig az önkormányzat 168 millió forintos tagi kölcsönnel segíti ki a bérlő klubokat. 

A másik érdekesség, hogy ezeket a javaslatokat a polgármester, vagyis saját párttársuk terjesztette be, tehát úgy néz ki teljes a káosz most a Fideszben.

A bizottság összetétele korábban 11 fideszes és 8 ellenzéki volt. Ebben a ciklusban nem fordult elő olyan, hogy ha valamiért hiányos volt a fideszes delegáció, akkor az ellenzék ne szavazta volna meg a napirendet, vagyis a bizottság mindeddig képes volt ellátni a feladatát. 

Szólj hozzá!

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Kuznyecov: minden győri álma a feljutás

A második helyen álló győriek hátránya hét pont a listavezető Nyíregyháza mögött, utánuk azonban nagyon szoros a mezőny.

LMP: nem halogatható a béremelés a felsőoktatásban!

Kanász-Nagy Máté értékelése szerint a kormány "magára hagyta" a felsőoktatásban dolgozó oktatókat és kutatókat.

56-57 négyzetméteres ingatlanra futja 30 millió forintból most Szombathelyen

A vármegyeszékhelyek közül, az első két hónap tranzakciói alapján Békéscsabán kapható 30 millió forintból a legnagyobb alapterületű, 103 négyzetméteres használt lakás.

Ki akarták bontani a zárkájuk falát a fogvatartottak Győrben

A második emeleten kezdtek el falat bontani egy letört ágylétra darabjával.