Többször is beharangozták a Gothard-kastély felújítását, közben az épület lassan összedől

ugytudjuk.hu 2018-11-22 17:01:00
2020 előtt aligha készül el a szombathelyi Gothard-kastély felújítása, pedig a politikusok már többször bejelentették, hogy küszöbön az átadás.

Szürke novemberi délelőtt állunk Szombathely Herény városrészében a Gotthard-kastély előtt. Szerencsénk van, egy hölgy éppen az épület kertjében a macskákat eteti, így mi is be tudunk menni. Azt meséli, hogy egykor ő is itt lakott, a kastélyban ugyanis az 1950-es években lakásokat alakított ki a tanács - írja cikkében az atlatszo.hu.


Összesen 15 család élt itt, ahogy meséli, szerették a helyet, a tágas kertet, amit maguk rendeztek. Igaz, a kastély lakásai nem voltak teljesen modernek, mivel cserépkályhával tudtak csak fűteni, a vizet is így kellett melegíteni a fürdéshez.


A lakók 2016 májusában költöztek ki, miután máshol kaptak lakást az önkormányzattól. Rögtönzött kalauzunk és édesanyja volt az utolsó, akik kiköltöztek a kastélyból. A cicákat azonban nem lehetett elvinni a belvárosba, ők itt maradtak, hát most minden nap kijár hozzájuk. Az egyik busszal érkezik, a következővel pedig már megy is haza. 

“Talán lesz valami a kastéllyal, olyan szép, kár lenne ha tönkre menne” - mondja búcsúzóul, miközben visszaláncolja és lakatolja a kaput. Megérkezik a busz is, búcsuzunk.

A Gothard-kastély története egészen az 1600-as évekig nyúlik vissza. 1696 és 1699 között épült, építtetője Szalánczy Márton, Vas megye alispánja volt. Az épület a 19. században került a Gothard család birtokába, a fizikáért és a csillagászatért rajongó Gothard Jenő és Sándor obszervatóriumot is építtetett a kastélyhoz, valamint a kor technológiáján túlmutató morden elektromos, víz és gáz hálózatot alakítottak ki.

A közelmúltban elsőként 2009-ben készült állapotfelmérés a jelenleg is a szombathelyi önkormányzat tulajdonában álló kastélyról, abban azt írták:

“A tetőszerkezeten több helyen látható különböző mértékű korhadás látható, a tető hullámos, a cserépfedés sok helyen csorba, elcsúszott, ahány javítás, annyiféle cserép. A rondella lapos teteje beázik. A barokkos homlokzatok leromlottak, az ablakkeretek korhadnak, a homlokzaton vezetékek lógnak, a folyosók falai nedvesek, az emeleten beázás látható. A főpárkány vakolata laza, leeshet. A főépületben gombásodás indult meg, a két évvel ezelőtti irat arra figyelmeztet, a korhadás még nem veszélyes, de ha nem szüntetik meg, azzá válik. Az épület valószínűleg süllyed, a verempince fala omlásveszélyes.”

A kastély felújítását már 2015-ben beharangozták, Orbán Viktor Szombathelyi látogatásakor. A Modern Városok program szombathelyi szerződésének aláírásakor a város weblapjának beszámolója szerint arról is megállapodtak, hogy: “Felújítják a herényi Gothard-kastélyt, megépül egy új zarándokszálló.”

A kastély mellett ugyanis, a Béke téren áll egy épület, ami egykor egyházi tulajdon volt, aztán a szocializmusban az államé lett, de a rendszerváltáskor visszakapta az egyház. Az önkormányzatnak olyan ötlete volt, hogy a kastélyból múzeumot, a zömében családi ereklyékből álló Gothard-gyűjtemény bemutatására alkalmas épületet alakítanak ki, a kis házból pedig zarándokház legyen.


A katolikus egyház is nyitott volt erre. Azonban az állami pénzből finanszírozott felújítás annyi ideje húzódott már, hogy Székely János megyéspüspök úgy döntött, új funkciót ad az épületnek és menekültek befogadására teszi alkalmassá. Szent Márton ház néven november közepén adták át az épületet. Jelenleg többek között egy pakisztáni család kapott itt hajlékot. 

De térjünk vissza a kastélyhoz, és nagy bejelentésekhez. 2016 márciusában, a Mészáros Lőrinc lap-családjába tartozó Vas Népében jelentette be Illés Károly (Fidesz-KDNP) alpolgármester és Lendvai Ferenc (Fidesz-KDNP) tanácsnok, hogy végre valahára felújítják a hányatott sorsú műemléket. Akkor azt közölték, hogy a 2 milliárd forintos beruházás kivitelezésének határideje 2018. március 31. volt. Hiába, az épület állapotában semmi látható javulás nem történt. 

Újabb bejelentés következett. Idén januárban sajtótájékoztatón más fejlesztésekkel együtt került szóba a kastély. Az hangzott el, hogy 94,5 millió forintot kapott Szombathely a kastélyra a kormánytól. Azt azonban már nem hangsúlyozták a városvezetők, hogy ez a pénz csupán a tervezési költségeket fedezi, az építkezésre egyelőre egy fillér sincsen. 

A város honlapja beszédesebb. A terveknek 2019. március 30-ig kell elkészülniük. Ha ez megvan, az önkormányzat akkor tud további anyagi forrásért folyamodni a kormányhoz. Ha esetleg ez sikeres lesz, a felújítás majd csak akkor kezdődhet meg.
Ha minden jól megy, akkor 2020 júniusára készülhet el minden. Ez azonban egyelőre még erősen kérdéses, hiszen a tevek nélkül azt sem tudni, hogy mennyibe kerülne a felújítás egyáltalán, és erre kap e pénzt a szombathelyi önkormányzat. 

 

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.