Technikatörténeti kincsként múzeumban lenne a helye, egy szombathelyi társasház garázsába szorult az elképesztő telefongyűjtemény

BZ 2019-03-23 08:11:00
Kovács István gyűjteményére voltunk kíváncsiak, akiről az hírlik, hogy olyan telefongyűjteménye van, amihez fogható kevés van az országban.

Egy kora tavaszi sötét este látogattuk meg, de István már telefonos egyeztetésünk alatt is megnyugtatott minket, nappal is épp olyan sötét körülmények fogadnának minket - nyugodtan mehetünk fotózni este is.

A garázskapuban állva fogad, majd invitál a komoly hírű házi raktár-tárlatba.

Raktár-tárlat, ezt a furcsa kettősséget érezni a gyűjteményt látva. Tárlat, mert ahogy egy tábla is mutatja, itt kérem az adott tematika, ez nem csak holmi régi holmi.

Kurblitól az érintőképernyőig - hirdeti a garázsban a felirat, és tényleg: a tekerős évszázados telefonoktól a legújabb generációs Iphone-okig mindenféle telefon megtalálható a szombathelyi műszerész gyűjteményében.

Az előre beharangozotthoz és helyszínt adó garázshoz képest azért szépen megvilágítva, gondosan rendezve a sorakoznak a polcokon távbeszélők a technikatörténeti műemlékektől egészen a távolkeleti műanyag furcsaságokig.

István gyűjteménye végigviszi a telefonok fejlődését az első tekerős készülékektől az érintőképernyős telefonokig.

Találunk bőven a filmekből is ismert fából készült dobozokat, ahol még állva beszéltünk egy kis tölcsérbe, míg egy másikat a fülünkhöz tartva beszélhettünk, de akad régi telefonfülkés darab is.

A gyűjtő elmondta, több mint 600 darab készüléke van, a legrégebbi még az 1800-as évekből származik.

Sorolja, mennyi mindent látnánk - látunk is - , ha mindent be tudna mutatni egyszerre: kurblis, gombnyomós központok, faxok, telexek, katonai telefonok, üzenetrögzítők, vagy épp olyan bányatelefon, amin ma is látszik a bauxitpor.

Kétségtelen, ezeknek az antik telefonoknak nem feltétlen itt lenne a helye, de egyelőre minden kísérlet kudarcba fulladt. Volt, hogy időszaki kiállításként a gyűjtemény látható volt a közönség számára, de sajnos úgy tűnik, várni kell még arra, hogy olyan helyre kerüljön az egyedülálló gyűjtemény, ahol a nagyközönség és a városba látogató turisták is megtekinthetik.

István szívesen venné szakmabeli, de akár azon túli szponzorok jelentkezését is, hogy létrejöhessen az állandó kiállítás

Pedig lehet, hogy lenne vonzereje, példaként elég Keszthelyre gondolni, ahol a szokásos Festetics-kastély-Balatoni Múzeum pároson túl bőven akad más tárlat is, elég a Feltalálók Múzeumára, vagy a kétszintes rádiómúzeumra gondolni. Utóbbi esetében egyébként úgy tudjuk, az állagmegóvás feltételével ingyen kapta meg használatra a gyűjtemény tulajdonosa az épületet, így mindenki jól járt.

Cselédhívóval ellátott telefon

Visszatérve a gyűjteményre: István szakmabeliként fogott még évtizedekkel ezelőtt a gyűjtésbe: hálózatszerelőként dolgozott a Matávnál, és dolgozik most a MÁV-nál. Az egész úgy kezdődött, hogy még a 90-es évek első felében tanár felesége elmesélte neki, hogy a gyerekek nem tudják, mit jelent valakit feltárcsázni. Na, innen jött az ötlet, hogy bemutatja nekik a régi telefonok működését, beszerzett egy kurblis készüléket, majd sorban jött a többi. Innen jutott el a mai többszázas állományhoz.

Régi telefonszámla

A telefonokon kívül a hozzá kapcsolódó egyéb technikai berendezéseket is gyűjti, van régi ólom kábele, porcelán szigetelő a távközlési oszlopokról, sőt, két antik telefonközpont is várja az érdeklődőket. Ma el sem bírjuk képzelni, mennyi munka lehetett ezeknek a működtetésében.

Ilyen volt régen a telefonközpont

És hogy mi lesz a gyűjtemény sorsa? Ez legalább akkora talány, mint az, hogy mit szólnak néhány év múlva az iskolás gyerekek a mai érintőképernyős telefonok működéséhez. Majd feltárcsázzuk Istvánt…

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.