Taxisblokád: kihúzták a gyufát

ugytudjuk.hu 2019-10-30 06:44:00
Több száz kamion rekedt Szombathelyen, teljes volt az útzár.

Éppen 29 éve, október végén robbant ki a taxisblokád. Látszólag a benzin árának drasztikus, 65 százalékos emelése miatt, valójában súlyosbodó társadalmi problémák álltak a háttérben. Kiderült, könnyen lángba borítható az ország és ez sokakat megdöbbentett. Vas megyében is több ponton lezárták az utakat, Szombathelyen teljes volt a blokád. Több száz kamion rekedt a Volán-telep környékén, kisebb incidensek is előfordultak.

Az előzményekhez tartozik, hogy a kőolaj fokozatosan drágult és az is, hogy a fővárosban rengetegen, mintegy 20 ezren fuvaroztak, egymással is vetélkedve. Az Antall-kormány (MDF) jelentősen gyengült az önkormányzati választások után, gyakorlatilag a szabaddemokraták (SZDSZ) vették át a vidék és a nagyobb városok irányítását. Szombathelyen az MDF súlyos vereséget szenvedett, a város irányítása az SZDSZ-KDNP-Fidesz alkalmi koalíció kezébe került, polgármesternek Wagner Andrást választották (SZDSZ). Feszült volt a politikai helyzet, sorra zártak be a gyárak, emberek ezrei kerültek utcára, érezhető volt a kiábrándulás. A kormány számára soha rosszabbkor nem jöhetett volna a drasztikus áremelés. Ráadásul az első napokban a köztársasági elnök, Göncz Árpád sem igazán csillapította a kedélyeket, Antall József miniszterelnök pedig kórházi kezelésre szorult. Politikai vákuum keletkezett, amelynek nyomán polgárháborús helyzet fenyegetett és ez sokakat megdöbbentett.

Vas megyében súlyos helyzet alakult. Budapest után itt voltak legszervezettebbek és egységesebbek a taxisok, akik szombathelyi főhadiszállásukat a Borostyánkő áruháznál, az aluljárónál alakították ki.

Akcióik révén, támogatóikkal, lezárták az országos főutakat, így sem a nyugati határ felől, sem Budapest irányába jármű nem hagyhatta el a várost (kivéve a mentőket, de egy esetben, a Zanati úton a mentőt sem akarták átengedni. Korabeli leírás szerint dulakodás történt, egy szélvédőt beütöttek). A blokád első napján még nem lángoltak a kedélyek, de ahogy múlt az idő és egyre hidegebb lett, szabályos felkelői csoportok alakultak a főbb csomópontokban. Voltak, akik teát főztek, voltak, akik cb-rádión szerezték be a híreket, s voltak, akik karszalagot tűzve járőröztek – egész éjszaka. A blokád harmadik napján már kitapintható volt a feszültség, ekkor került sor az első komolyabb incidensre. Egy URH-s rendőr-járőrautó érkezett bejelentés nyomán az aluljáróhoz, négy fiatal egyenruhással. Kiszállni sem engedték őket, a támadó és nem teljesen józan fiatalok elkezdték a kék Zsigulit himbálni. A megszeppent rendőrökön egy, ezekben a napokban vezéregyéniséggé váló fuvaros segített, leszerelve a dühöngőket. Ezt követen rendőri jelenlét a blokád végéig a környéken nem volt.

Október 27-én válsághelyzet alakult ki a 86-os főút bevezető szakaszán, Körmend irányából. Több száz, zömében külföldi kamion torlódott fel. Éjjel-nappal álltak a hidegben, üzemanyaguk fogytán volt, a közeli Volán-telepről vásároltak német márkáért gázolajat. Tisztálkodni nem tudtak, a szerelvényeket hosszabb időre elhagyni nem merték. Szóvivőt választottak – egy lengyel férfit – aki tárgyalt volna, de nem volt kivel.

Politikai színezetet akkor kapott a válság, amikor Hende Csaba önkormányzati képviselő (MDF) a blokád törvénytelenségére hívta fel a figyelmet.

Kisebb kiabáló tömeg vette körül, a hangoskodókat az időközben riasztott és a helyszínre érkező országgyűlési képviselő, Hankó Faragó Miklós (SZDSZ) csendesítette le. Szemtanúk elmondása alapján ekkor egy kisebb csoport, agresszív jelszavakat kiabálva, megindult egy volt MSZMP-s politikus közeli háza felé. Ekkor már a helyszínre érkezett a városházáról számos képviselő, élén Wagner András polgármesterrel. Az egyre indulatosabb csoportot végül is ők szerelték le. A válság utolsó napján tartani lehetett az indulatok elszabadulásától. Ezt táplálta a belügyminiszter szerencsétlen fejtegetése, miszerint katonai eszközök bevetését fontolgatja a kormány. Szinte azonnal erős nemzetközi figyelem irányult a magyar eseményekre, készültségbe helyezték az osztrák haderő határvédelmi egységeit. Szombathelyen is komoly volt a helyzet, mivel a kamionosok kijelentették: áttörik a blokádot, ha nem engedik át őket békésen. Ez hatott, a több száz jármű órákon át dübörgött a városban, elhagyva azt Budapest irányába. Ezzel a városban a blokád gyakorlatilag véget ért, mivel a zárást ellátó járművek már nem álltak vissza az utakra, megindulhatott a közforgalom.

A válságnak a kormány azon bejelentése vetett véget, amelynek nyomán visszavonták az áremelést (aztán nemsokára végre hajtották). Hatott Antall József kórházi, híres pizsamás beszéde is, amelyben önmérsékletre intette az ország népét, nem fenyegetve meg büntetőeljárással a blokád szervezőit. A válság megoldódott, de a politikai küzdelem a nemzeti oldal és a liberális erőtér között még kiélezettebbé vált és állandósult. 29 év távlatából már jól látható, hogy a magyar demokrácia első nagy árkát a taxisblokáddal ásták meg.

Szólj hozzá!

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.