Szövevényes cégbirodalmat hagyott maga után Andy Vajna

Farkas Bazsi 2019-01-24 14:01:00
Vajna András György, azaz Andy Vajna, Magyarország egyik legeredményesebb vállalkozója volt, és nem mindennapi cégbirodalmat hagyott maga után.

Talán nem sok ember van ma Magyarországon, aki ne hallott volna Andy Vajnáról és tragikus haláláról. Talán nem is csoda, hiszen olyan területeken dolgozott, amelyeken keresztül Magyarország és az egész világ megismerhette - írja az Opten.

Kaszinók, média, vendéglátás. Andy Vajna a nemzetközi filmvilágon túl Magyarországon is igen komoly nyomot hagyott maga után. Mintegy 30 hazánkban bejegyzett vállalkozás köthető a nevéhez, és ezek között szép számban vannak igazi nagy vállalkozások is.
 

A legnagyobb befolyása a hazai gazdaságra és társadalomra a média érdekeltségeinek köszönhető. A TV2 Csoport mind gazdaságilag, mind politikailag igen jelentős szereplőnek számít jelenleg is. Emellett a nyomtatott sajtóban is igen jelentős szerepet töltött be a Lapcom Zrt-nek köszönhetően.


Pénzügyi termelékenység szempontjából azonban kétségkívül a budapesti kaszinói jártak az élen, ahol az elmúlt években évi 5-6 milliárd Ft adózás előtti eredmény is keletkezett.


A fő profil mellett Vajna András érdekeltségei azonban számtalan más területen is működtek, mint a filmipar, vendéglátás, médiareklám és kereskedelem.


A cégbirodalmára igen összetett tulajdonosi struktúrák jellemzők még hazai viszonylatban is. Az érdekeltségei között megtalálható számos összetett tulajdonosi lánc, vagyonkezelő cég. Gyakori volt a cégek között a tulajdonosok cserélődése, és bizony a tulajdonosi láncok tetején megtalálhatók luxemburgi és USA-ba jegyzett vállalkozások is. Andy Vajna távozásával ezen vállalkozások komoly feladat előtt állnak. Az érdekeltségek átadása, átruházása igen összetett és időigényes folyamat is lehet ekkora vállalkozások esetében.

De nem csak a cégek menedzsmentje és a partnervállalkozások állnak komoly kihívások előtt. Vélhetően az elkövetkező néhány hónap a cégbirodalom alkalmazottai számára is izgalmas lesz. Az Andy Vajna-féle cégbirodalom legfontosabb vállalkozásaiban több mint 1400 alkalmazott dolgozik jelenleg.

Szólj hozzá!

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.