Szombathelyi stadion: Sikertörténnet, kudarctörténet? Döntsd el te!

ugytudjuk.hu 2018-08-30 11:03:00
A Jézuskától kapta Szombathely a Haladás Sportkomplexumot, most a Fidesz helyi alelnöke vette irányítása alá.

Tavaly novemberben adták át Szombathelyen a Haladás Sportkomlexumot. Azonban már az építkezés során sok vihart kavart a beruházás. Az építkezés  9,6 milliárdos költségvetéssel indult, aztán az idő haladtával ez az összeg 15,4 milliárdra rúgott. De még így sem készült el időben. Már júliusban át kellett volna adni a létesítményt, ehelyett csak novemberben sikerült - írja összegző cikkében közösen az Ugytudjuk az atlatszo.hu-val.

A határidő csúszása közben komoly pénztől esett el a város. Az építést felügyelő városi cég vezetője, Szondy Szilvia ugyanis közgyűlési határozat nélkül módosította a szerződést további 50 nappal kitolva a határidőt, így körülbelül 1,5 milliárdos kötbértől esett el közvetve a város.

Illés Károly, a beruházásért felelős fideszes alpolgármester akkor a csúszást azzal magyarázta, hogy plusz műszaki tartalmakat kellett beépíteni a stadionba. Példaként említette a felhajtható székeket, a jeges vízű merülő medencét, a bérlői területek, például büfé kiépítést, bútorokat, a led kijelzőket, a sportcsarnok homlokzat kialakítását, a világítást, és a konyhatechnológiát.

Bár Illés csupán belső munkákról beszélt, a munkaterületen még hatalmas billenőkocsik jártak a halomban hagyott sitt körül. 

Még kész sem volt a stadion, a lakótelepi környezetben élők életét már ekkor megkeserítette. Azzal ugyanis senki sem számolt, hogy az épületre került fehér ponyva bederíti majd a környék lakásait. A lakók erősen hunyorogva tudnak csak létezni a saját otthonukban

Átadták, aztán mégsem

Aztán 2017 novemberében végre átadták a stadiont, Puskás Tivadar polgármester pedig úgy fogalmazott, hogy előkarácsony van Szombathelyen, és mivel jól viselkedtek, a sportkomplexumot már a Jézuska hozta. Bár az ajándéknak mindenki örült, annak már annyira nem, hogy létesítménynek még a megnyitó napján sem volt üzemeltetője.
Apropó megnyitó, a Szombathelyi Haladás a nyitó meccset az Eszékkel játszotta. Időközben a Haladás VSE ügyvezetője pedig Homlok Zsolt Mészáros Lőrinc lányát, Ágnest elvette feleségül. Így lehet a véletlennél több köze volt annak, hogy a Mészáros Lőrinc által tulajdonolt Eszék lépett első ellenfélként az új Haladás-stadion gyepére. 

A stadiont egy szerdai napon adták át, vasárnap viszont már arról szóltak a hírek, hogy garanciális javítások miatt nem tudják a sportolók birtokba venni az épületet. Egyetlen szakosztály sem költözhetett be. Már akkor arról lehetett hallani, hogy nem a javítás, hanem az üzemeltető hiánya miatt nem tudnak a sportolók az épületben edzeni.

Egy nevét elhallgatva nyilatkozó sportszakember az Átlátszónak elmondta, szerinte a létesítmény üzemeltetését nem utólag kellett volna megoldani. A stadionoknál az a külföldi gyakorlat, hogy az építéssel egy időben írják ki az üzemeltetési pályázatot is. Az üzemeltető így már az építés során olyanra szabathatja a infrastruktúrát, ami neki később könnyebbséget jelenthet az üzemeltetésben. A napkollektorok elhelyezésétől kezdve, a behúzható gyepszőnyegen át egészen addig, hogy az irodákban hol legyenek a konnektorok. 

Szombathelyen azonban az önkormányzat utólag próbált meg üzemeltetőt találni. Egyelőre mérsékelt sikerrel. 

A novemberi átadást követően a város a saját zsebébe nyúlt, hogy a Haladás focistái játszhassanak az új létesítményben. Mivel az ideiglenes üzemeltető a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Kft. volt, így a város saját cégének volt kénytelen fizetni 8,6 millió forintot. Azt ugyanis nem akarta, hogy a szombathelyi labdarúgóknak ismét Sopronban kelljen játszaniuk, mivel a szurkolók haragja mindent elsöprő tud lenni.

Ezzel azonban csak bő egy hónapra oldódott meg a stadion ügye, a viharfellegek pedig tovább tornyosultak a fideszes városvezetés feje fölött. 

A komplexum üzemeltetésére ugyan kiírtak egy közbeszerzési pályázatot, de érvényes ajánlat nem érkezett. A létesítmény első ügyvezetője Szondy Szilvia pedig csak december 31-ig vállalta a feladatot. Utódja Ár János lett, aki Szondyhoz hasonlóan bruttó 1,2 millió forintos fizetésért igazgatta a stadion ügyét. 

Olcsóbb, de mégsem

Januárban jött a hír, hogy a Grupama Aréna üzemeltetői és a szombathelyi városvezetők egy asztalhoz ültek. A tárgyalások azonban zátonyra futottak. Valószínű, ez is annak tudható be, hogy az üzemeltető már egy kész komplexumot kellett volna, hogy átvegyen. Becslések szerint 500-550 millió forintos fenntartási költséggel. A város pedig ugyan korábban 150 millió forinttal támogatta a Haladást, idén csak ez év közepéig 350 millió forintot tolt bele a fenntartásba. Pedig Hende Csaba, a térség parlamenti képviselője az avatáskor azt mondta, hogy az új létesítmény fenntartása olcsóbb lesz, mint a régié volt, ami egyébként évente 300 millió forintot emésztett fel.

Hende Csaba

Check out this video on Streamable using your phone, tablet or desktop.

Hende ezt szereti elmondani szinte minden új beruházás átadásakor. A szombathelyi Fedett Uszoda új medenceterének avatásakor is pontosan ugyanezt mondta. Ott most 200 milliós hiánnyal néz szembe az üzemeltető

A labdarúgó NB1 téli szünete miatt kevesebb szó esett a stadionról. Márciusban aztán kiderült, nem gondoltak mindenre a 15,6 milliárdot felemésztő építkezésnél. Például arra, hogy télen fagyni szokott. Az első hazai Haladás-meccsen azonban kiderült, a fizika törvényei bizony nem tesznek kivételt a nagy állami beruházásoknál sem. Hétszázan maradtak víz nélkül a B-középben, mivel a mosdókhoz és a büféhez futó vízveztékbe bele fagyott a víz. Nem ásták ugyanis elég mélyre a csöveket. 

Új ötlet volt a feladatok leválasztása. Hogy ne legyenek kiszolgáltatott helyzetben, a létesítmény stadion részének üzemeltetését a focicsapatot működtető cég vállalta magára, ideiglenesen. A csarnokot pedig továbbra is a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Kft. igazgatta. Érdemes megjegyezni, hogy a Haladás VSE, vagyis a focin kívüli többi sportágat tömörítő klubnak ekkor sem, és azóta sem sikerült bérleti szerződést kötnie a céggel. Ez később azért lesz érdekes, mivel a sportkomplexum frissen kinevezett vezetője, aki egyébként a szombathelyi Fidesz alelnöke, Gál Sándor a kézilabda-szakosztály vezetője is. 

Az ügyvezetők váltották egymást, Ár János helyébe Rácz-Racker Viktória lépett. Majd augusztus elején Rácz-Racker különösebb indoklás nélkül lemondott. Tíz hónap alatt harmadik ügyvezetőt fogyasztotta el a sportkomplexum. A szombathelyi önkormányzat baloldali, Éljen Szombathely! - MSZP - DK - Együtt képviselője Nemény András azt mondta, hogy Rácz-Racker a stadion körüli fejetlenség miatt menekült el. Ráadásul az önkormányzat legutóbb ismét 100 millió forintot szavazott meg a stadionnak, ami egyébként a költségvetés módosítása előtt a város útjainak felújítására ment volna. 

A múlt héten csütörtökön rendkívüli közgyűlést tartottak Szombathelyen. Bár az ellenzék kérte, hogy ne zárt ülésen beszéljék meg a komplexum új vezetőjének ügyét, a Fidesz-frakció mégis ragaszkodott a zárt ajtókhoz. A Fidesz szombathelyi szervezetének alelnökét, Gál Sándort választották meg a létesítmény élére. Gál úgy került a több száz millió forintos üzemeltetési költséggel működő stadion élére, hogy egyes források szerint csupán érettségije van. Végzettségügyben kérdeztük a jegyzőt, válaszát várjuk.

Gál megválasztása azért is zajlott különös módon, mivel kinevezését megelőzően az önkormányzat gazdasági bizottsága meg sem hallgatta Gált a terveiről, sőt a közgyűlés előtt sem jelent meg. Gál azt üzente, szabadságon van. Péntek este azonban már együtt vonult a Savaria Karneválon a Fidesz többi helyi vezetőjével. 

Gál egyelőre három hónapos próbaidőre kapott megbízást, havi 600 ezer forintos bruttó fizetéssel. Szeptember elsejétől pedig már ismét egy cég üzemelteti a sportkomplexum egészét, mivel a stadion is visszakerül a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Kft.-hez.

Címlapfotó: Hende Csaba Facebook-oldala
 

Szólj hozzá!

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.

Nagy mennyiségű csapadék várható kedden

A északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.

LMP: ne védje tovább a kormány a szennyező akkugyárakat

Nemrég újabb baleset történt a komáromi akkumulátorgyárban, nyolc ember került mérgezéssel kórházba.

Szombathelyen folytatja turnéját az Elefánt

A jelenleg is új lemezén dolgozó, szombathelyi kötődésű Elefánt zenekar megnyitotta a szezont, április 20-án a Végállomás Klubban folytatják újabb vidéki körútjukat.

Dézsi Csaba András felesége: „El a kezekkel a családunktól, Borkai!”

„Nem élek bántalmazó kapcsolatban!” – írta a polgármester felesége.

Fokozott ellenőrzést tart csütörtökön a Szombathelyi Rendőrkapitányság

A jogsértő cselekmények elkövetését szeretnék megakadályozni.

Ezért érdemes biciklis nadrágot húzni a tekeréshez

Míg ha csak a közeli boltba szeretnénk elkerekezni, azt kis túlzással szinte bármilyen hétköznapi ruházatban megtehetjük, addig hosszabb bringatúrákra érdemes már egy kicsit nagyobb figyelmet szentelni a felkészülésnek. Ebbe beletartozik az is, hogy célszerű a megfelelő öltözékben felpattanni a drótszamárra.