Fotó: Pixabay

Szombathelyen is meglesheted a Holdat szombaton, a csillagászat napján

Fehér Buda
2019. május 10. péntek, 06:16
A Vénuszt és a Jupitert is látható lesz, ha nem lesznek felhők.

Szombaton lesz a csillagászat napja, ebből az alkalomból országszerte járdacsillagászati bemutatókkal és ismeretterjesztő programokkal várják a csillagászat iránt érdeklődőket, írja az MTI. A csillagászat napját Magyarországon több mint két évtizede rendezik meg, az eseményen évről évre több ezer érdeklődő pillanthat távcsőbe a nyilvános bemutatókon. A rendezvénysorozat célja az, hogy minél közelebb vigyék az emberekhez a csillagászat tudományát. 

 

A Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) honlapján olvasható tájékoztató szerint idén országszerte több mint húsz helyszínen rendeznek programokat ebből az alkalomból. Több településen, így Ajkán, Zalaegerszegen, Baján és Gyöngyösön is már pénteken bemutatókkal, előadásokkal várják a csillagászat iránt érdeklődőket. A járdacsillagászati bemutatók mellett a csillagvizsgálókban is tartanak programokat. 

 

Szombaton többek között Szegeden, Budapesten, Esztergomban, Várpalotán, Dorogon, Szombathelyen, Balatonfűzfőn, Bicskén és Miskolcon is lesznek csillagászati bemutatók. Ezen a szombat estén a Hold majdnem félholdként látható (az első negyed május 12-én lesz), kora este, napnyugta után a Vénuszt, késő este pedig a Jupiter és holdrendszere lesz az este legfőbb érdekessége. A kitartóak a tavaszi égbolt egyéb látványosságaiban, így a kettőscsillagokban, galaxisokban is gyönyörködhetnek majd.

 

Csillagászat Napja - távcsöves bemutató

Event in Szombathely, Hungary by ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium on Saturday, May 11 2019

 

A csillagászat napja "mozgó ünnep", amely minden évben a holdfázishoz igazodik, az április közepe és május közepe között bekövetkező első negyedhez legközelebbi szombatra esik.

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás