Szombathely is csatlakozik az Országos Iskolasztrájkhoz

VPP 2019-09-12 11:11:00
Alternatív tanítási napot szerveznek a bojkottban részt vevő szombathelyi, vasi diákoknak.

Bár az augusztus végén megtartott Kossuth téri demonstrációján a diákok szeptember 13-án

Olyan változtatásokra van szükség, ami a diákoknak megfelelő képzést biztosít, a pedagógusok munkáját támogatja és a szülőknek garanciát jelent, hogy rábízhatják gyerekük fejlesztését az oktatási rendszerre." - írják az esemény Facebook-oldalán.


 A Szabad Egyetem, a Szabad Terek és az aHang főszervezésével alternatív tanítási órákat szerveztek, hogy a tiltakozás mellett hangsúlyozzák a tudásátadás fontosságát is.

„A szervezők célja az oldal megnyitásával és az órák megszervezésével az, hogy bizonyítsák: a diákok nem lógni szeretnének az adott napon, hanem pont a hatékonyabb oktatásért küzdenek, hiszen tanulni akarnak. Emellett a közösségi tanórák lehetőséget adnak arra, hogy az elégedetlen diákok és a vállalkozószellemű pedagógusok megmutassák, milyen nagy kedvvel lehet tanulni és tanítani támogató közegben.”

 
A szervezők azt szeretnék, ha minél több tanár, szülő és iskolai dolgozó állna melléjük. A diákokat arra kérik, hogy ne menjenek iskolába, helyette látogassanak el valamelyik csatlakozó eseményükre, a tanároktól pedig azt, hogy ne tartsák meg az órákat, helyette tartsanak fórumokat a bent maradó diákoknak, beszélgessenek a demokráciáról, szervezzenek valamilyen programot, vigyék ki a diákokat az udvarra és hasonlók.

Szombathelyen 8-15 óra között a Szabad Terek keretein belül a Bohém klub fog helyszínt adni az alternatív tanítási óráknak és a bojkottban részt vevő szombathelyi diákoknak, így kifejezve szolidaritásukat.

Lesz ismerkedés, helyzetfeltáró és jövőfürkésző workshop a Gondolkodj Másképp! Vitakörrel, Vágvölgyi András, mozgókép és médiapedagógus moderálása mellett levetítik Almási Tamás témába vágó filmjét, az 1980-ban készült Ballagást, melyről aztán beszélgetni is fognak. Lesz prezi alternatív pedagógia és civil oktatási projektek témában és a programokkal párhuzamosan lesz open call tudásmegosztó sarok is.

Végezetül jöjjön a diákok 6 pontja:

Követeljük, hogy:
 

1. az intézményvezetők kinevezésénél a tanároknak és a helyi szülői, diák közösségeknek legyen véleményezési és egyetértési joga;

2. több pénz jusson az oktatásra az éves költségvetésben, és ez az évek során a GDP-vel arányosan növekedjen,

3. emeljék a pedagógusok, iskolatitkárok, az oktatást közvetlenül segítő munkakörben dolgozók fizetését;

4. ténylegesen vonják be a szakszervezeteket, civilszervezeteket a törvényalkotásba;

5. csökkentsék a lexikális tananyag mennyiségét, a diákok és a tanárok túlterheltségét, legyen alacsonyabb az óraszám és kevesebb az adminisztráció;

6. legyen szabad tankönyvválasztás.

Azt érdemes még megjegyezni, hogy a TASZ csinált egy nagyon hasznos útmutatót a szülőknek és diákoknak, hogy tisztában legyenek vele, pontosan mivel jár, ha részt vesznek a tiltakozáson.


 

Az Országos Iskolasztrájk szervezői: Nádai Tamara, Vershegy Viktória, Nógrádi Áron, Bagics Levente, Tasi Zsuzsi

Csatlakozó támogató szervezetek: Diákszolidaritás Akció, aHang, Szabad Egyetem, Szabad Terek, Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, Emberség Erejével, Auróra Közösségi Tér

Szólj hozzá!

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.