Válasz helyett önfényezés: megkérdezték Káslert, mit kívánnak tenni a szociális szférát fenyegető válság elkerülésére

ugytudjuk.hu 2019-05-19 14:49:00
Az alacsony bérezés következtében egyre kevésbé vonzó szakma a szociális szektor a pályakezdőknek.

Ennek következménye, hogy a szociális szektorban dolgozók nagy része közeledik a nyugdíjas korhoz és többezer betöltetlen álláshely van ezen a területen. Ez azt jelentheti, hogy pár éven belül lehetetlen lesz akár az alapszintű szociális szolgáltatásokat is nyújtani Magyarországon. Ungár Péter LMP-s képviselő szerint a kormánynak sürgősen tennie kell valamit, hogy ne alakuljon ki komoly válság az elöregedő munkaerőhiány következtében a szociális szférában.


Ungár három kérdést tett fel Prof. Dr. Kásler Miklósnak a tisztánlátás kedvéért:


1.) Mennyi betöltetlen álláshelyet prognosztizál az EMMI 2030-ra, 2040-re és 2050-re a szociális szférában?

2.) A következő tíz esztendőben hány szociális szektorban dolgozó megy nyugdíjba az EMMI számításai szerint?

3.) Mit kíván tenni a kormány a válság elkerülése céljából?

A miniszter nevében Rétvári Bence államtitkár válaszolt, bár nem tért ki az összes kérdésre és arról sem sikerült beszámolniuk, mik a terveik a jövőre nézve.

"A szociális ágazatban dolgozók létszáma a KSH OSAP adatok alapján 2010 és 2017 között emelkedett. Míg 2010-ben 87 217 fő került foglalkoztatásra a területen, addig 2017-re ez a szám 99 312 főre bővült. A 99 312 fő tartalmazza az önkormányzati, az állami, az egyházi és a civil intézményekben, szolgálatokban foglalkoztatottak létszámát, függetlenül attól, hogy szakmai vagy technikai munkakörben került foglalkoztatásra az adott közalkalmazott/munkavállaló.

A megfelelő utánpótlás érdekében is a Kormány 2014 óta a szociális ágazatban dolgozók bérének növelésére 250 milliárd forint költségvetési többletforrást biztosított. 2012 évhez képest 2018-ra 65 százalékkal emelkedtek a bérek a szociális ágazatban. Két éven belül, 2017 és 2018-as eddigi adatok alapján, átlagosan mintegy 47 800 forinttal nőtt az ágazatban dolgozó munkavállaló illetménye.

Írtak még a 2014-ben bevezetett szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézményekben bevezetésre került szociális ágazati pótlékról, amely átlagosan 8800 forinttal emelte az ágazatban dolgozók bérét. Azt nem árt hozzátenni, hogy a pótlák mértéke az alapbérezés arányában változik. Szó volt arról is, hogy 2010 óta mennyit emelkedett a minimálbér és a garantált bérminimum és hogy a diplomásoknak és régóta a pályán dolgozóknak magasabb a fizetése.

"A szociális szektorban dolgozók munkáját a Kormány megbecsüli, értékesnek tartja, ezért az intézkedései során a jövőben is arra törekszik, hogy a területen foglalkoztatott kollégák anyagi és erkölcsi megbecsülését tovább növelje, ezáltal a szociális ágazati karriert vonzóbbá téve. Az Országgyűlés 2016 decemberben döntött arról, hogy november 12-ét, a Szociális Munka Napját munkaszüneti nappá nyilvánítsa. Ezen anapon ráirányítjuk a figyelmet azokra a szakemberekre, akik az év minden napján segítik, gondozzák segítségre szoruló honfitársainkat."
 


Sajnos épp a lényegről nem esett szó a válaszokban, hisz azt sem sikerült megtudni, hányan készülnek nyugdíjba és arra sem jött konkrét választ, hogy milyen terve van a Kormánynak a pályakezdők motiválásában.

Szólj hozzá!

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.