Címlapképünk illusztráció, a képen egy oberhauseni szemétégető látható

Szemétégető épülhet a szlovén-magyar határra, közvetlenül az Őrség szomszédságába

BZ
2019. május 12. vasárnap, 13:25

A szlovén RTV magyar nyelvű műsora szerint a közvetlenül a szlovén-magyar határ mellett fekvő Sal (Šalovci) község tanácsa úgy döntött, hogy támogatják a szlovén településen a szemétégető létesítését.

 

Ez egyelőre elvi döntés, végső határozat még nincs az ügyben, a szlovén környezetvédelmi és területrendezési minisztériumtól várnak tájékoztatást a beruházásról a hulladékégető kapacitására, elhelyezésére és a környezeti hatására vonatkozóan.

 

Sal település, ahol a tervezett szlovéniai hulladékégető megépülhet

 

A tudósítás szerint Iztok Fartek polgármester szerint ha más városban épülhetnek atomerőművek és más ipari üzemek, akkor náluk is elfogadható a hulladékégető, ha megfelel a magas fokú biztonsági elvárásoknak még akkor is, ha Sal az Rába–Őrség–Goričko Natúrpark területén fekszik.

 

Egyelőre még a helyét keresik, de polgármester úgy gondolja, van néhány megfelelő helyszín a településen. Szerinte a hulladékégetőnek nem szabadna hatással lennie a környezetre és a polgárokra.

 

Iztok Fartek azt mondta, ha a beruházás valóban komolyra fordul, akkor annak megkezdése előtt népszavazáson kikérik a településen élők véleményét is.

 

A hírről először a szentgotthárdi 9970.hu számolt be, akik visszaemlékeztek, hogy a magyar határ mellé nem először terveznek szemétégetőt építeni más országok, még 2007-ben az osztrák tartományi gázszolgáltató, a BEGAS szeretett volna egy ilyen létesítményt építeni Heiligenkreuzban, Szentgotthárd közvetlen közelébe. Akkor heves tiltakozást váltott ki a helyiekből a beruházás ötlete, osztrák és magyar környezetvédők a szentgotthárdi önkormányzattal közösen lépett fel a szemétégető ellen, amelyet hosszas küzdelmek után végül nem építetettek meg gazdasági okokra hivatkozva.

 

A szlovén rádió magyar nyelvű tudósítását itt hallgathatod meg, 3:42-től érdemes.

 

comments powered by Disqus
Twitter megosztás Google+ megosztás