Szabad Terek: egy szombathelyi klub is kiáll a civilek védelméért

VPP 2019-05-17 17:53:00
Elstartolt a Szabad Terek, aminek a fő célja az, hogy országszerte felkutassa azokat a közösségi tereket, amelyek még függetlenek és szabadon beengednek civil kezdeményezéseket.

A civil ellenes retorika, az erősödő politikai nyomás, a jogi korlátozások és pénzügyi nehézségek, az öncenzúra és az ezekből fakadó izolálódás a közösségi terek és civil szervezetek mozgásterét is jelentősen leszűkíti. Magyarországon egyre kevesebb az olyan közösségi tér, ahol teljesen szabadon lehet beszélgeti a közéletben történő eseményekről.

Elég csak arra gondolni, hogy Szombathelyen több hely is jelezte a Kutyapártnak, hogy bár szimpatizálnak velük, mégsem merik befogadni a beszélgetős eseményeiket, mert félnek a retorziótól. Vagy emlékezzünk vissza Hadházy Ákosék fórumára, amit az utolsó pillanatban "valakik" nyomására kikosarazott a Berzsenyi Dániel Könyvtár, holott jóval előtte lekötötték már a helyszínt. És ez sajnos nem csak a mi városunkban van így, hanem mára már országszerte általános jelenséggé nőtte ki magát. Ez ellen szeretne fellépni a Szabad Terek Hálózata azzal, hogy összekösse a még "talpon álló" helyeket és nyilvánosságot teremt.

Céljuk, hogy a közösségek szorosabban működjenek együtt, hogy megőrizhessék a közösségi terek függetlenségét és nagyobb láthatóságot biztosítsanak működésüknek, programjaiknak, hisz egy demokráciában elengedhetetlen, hogy legyenek olyan helyek, melyek befogadják a civil kezdeményezéseket, az informális közösséget, otthont adjanak műhelyeknek vagy művészeti csoportoknak.

Úgy néz ki városunkban sincsenek még teljesen veszve a dolgok, ugyanis egy szombathelyi klub is beszállt a Szabad Terek kezdeményezésébe, melynek múlt hétvégén volt a "megnyitója". Szombathelyen kívül Budapest, Debrecen, Pécs és Szeged is beszállt. De hogy is néz ki ez az egész?

Így kezdődött: egyesültek a Szabad Terek zászlaja alatt

Szombathelyen a Bohém lett a partner, ez a klub adott otthont a nyitóhétvégének is. A Hétköznapi ellenállás/ Everyday Rebellion (2013) dokumentumfilmből vetítettek részleteket, ahol a 2008-as válság után különböző okokból elégedetlen társadalmi csoportok, aktív állampolgári szerveződések - New York-i Occupy , a spanyol „Felháborodottak” mozgalom, az Arab Tavasz Kairóban, az ukrán Femen csoport, a szíriai forradalmárok - léptek fel erőszakmentes, ám annál formabontóbb taktikákkal a lakhatási válság, globális kapitalizmus kizsákmányoló térnyerése ellen, a nők jogai vagy épp a jogállamiság mellett. Ezt követte a zászlófelvonás és készülő "szabadterek" tematikus dj set.

Szombaton vitaestet tartottak Gondolkodj másképp! címmel, melyet egyébként már hatodik alkalommal rendeztek meg. A vitakör ezúttal olyan kérdésekkel foglalkozott mint például, hogy az állampolgári, mozgalmi szerveződések esetén a erőszakosság és a radikalizmus feltétlenül összekapcsolódik-e; vagy hogy a hazai közéletben milyen szerveződések voltak az elmúlt 10 évben és ezek mennyi embert mobilizáltak.

Beszélgettek arról is, hogy Szombathelyen mit jelent civilnek lenni, milyen formális és informális csoportok, önszerveződések, aktív, társadalmilag hasznosnak gondolt kezdeményezések vannak.

Szóba került még, hogyan lehetne értelmes intézmény az iskolai közösségi szolgálat, vagy mennyi pluszt adhat az állampolgároknak, ha szabadidejükben a fogyasztás helyett szociális ügyekkel foglalkoznának.

Szólj hozzá!

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”