Fordulat a szombathelyi szülészettel kapcsolatban - cikksorozatunk elindított valamit

VPP 2018-10-18 09:38:00
Mikor nekiálltam ennek a cikksorozatnak, eredeti célom az volt, hogy helyet adjak azon édesanyák beszámolóinak, akiket valamiféle lelki sérelem ért a szombathelyi szülészeten, de valami közbeszólt.

Hirtelen váratlan fordulatot vettek a dolgok, ugyanis a levelekből, beszámolókból, valamint a cikkek alatti kommentekből egy ember, egy felelős kezdett kirajzolódni, melyre bevallom őszintén, én sem számítottam. A legtöbb történetben ugyanazt a szülésznőt, bizonyos Orsit említik meg, aki az anyukák elmondása alapján rengeteg kismama napjait keserítette meg gyermekük születése előtt-közben-után.  

Le kell szögeznem, hogy ez az egész egyáltalán nem lejáratóhadjáratnak indult, néhányan megkerestek, hogy szeretnék elmesélni élményeiket, én pedig fel akartam hívni a figyelmet arra, hogy mielőbb változtatni kell a szülés körüli dolgokon és a hozzáálláson. A nekünk nyilatkozó anyukák kizárólag a saját tapasztalataikat osztják meg. Csakis a véletlen műve, hogy egyetlen személy került a történetek középpontjába, hisz a legtöbb sztorit az első cikk megjelenése után küldték az érintettek és a kommentek is ezután kezdtek özönleni, viszont ennyi, ugyanazt az embert érintő beszámoló után már nem lehet elfordítani a fejünket.



Azzal, hogy folytatom a történetek közlését, az a célom, hogy az érintettek magukra ismerjenek és változtassanak a viselkedésükön, hozzáállásukon. Több e-mailt is küldtünk a kórháznak, de sajnos egy kérdésünkre sem érkezett se válasz, se nyilatkozat, holott mi valóban szeretnénk megszólítani a másik felet és közzétenni az ő álláspontjukat. Emiatt nem csak a kórházat, de a történetekben szereplő nővért is megkerestem, mivel szeretném, ha a másik fél is megszólalna, reagálna, ugyanis így tartom korrektnek. Amint megkapom a választ, közzé is teszem.

Most pedig jöjjön egy négy gyermekes édesanya, Ferenczi-Oszkó Ágnes története, aki összes gyermekének a szombathelyi szülészeten adott életet. Az írást változtatás nélkül közöljük.


 

“Én idén februárban szültem a 4. babámat. Mindegyikőjüket a Markusovszkyban. Az első három gyermek születésénél nem is volt különösebb problémám a személyzettel, a legtöbbje nagyon rendes volt, akár ápolóról, akár dokiról volt szó. A negyediknél új dokim volt, és amilyen mákom volt, a babám vasárnap akart megszületni, amikor a férjem nem tudott velem jönni, mert nem volt kire hagyni a nagyobbakat. Szerencsére csak 4 órát töltöttem a szülészeten összesen, de ez az Orsi nevű 'rém' nagyon igyekezett megkeseríteni. Már ha ugyanaz, akiről Matyi és Adél anyukája mesélt. Erősen kétlem, hogy kettő is lenne belőle. 

Negyed 8-kor értem be reggel a szülészetre, és azzal indított, hogy igyekezzek már, nem ér rá a sétálgatásra, amint beérünk a szobába, beköti a branült. Közöltem vele, hogy nekem ugyan nem. Nem engedte tovább mondani, elkezdett velem üvöltözni, hogy én ezt hogy képzelem, és meggyanúsított, hogy engem nem érdekel a gyerekem egészsége. Pedig ha enged  szóhoz jutni, elmondtam volna, hogy folyamatosan hányok, amíg tű van bennem. Mondjuk, így utólag belegondolva szerintem nem érdekelte volna.  Az egész szülés alatt goromba és lekezelő volt, szegény dokim, aki épp ügyeletes volt, nagyon nem tudott mit kezdeni a kialakult helyzettel. Ráadásul mivel a tolófájásoknál a baba nem akart befordulni, ő is oxytocint akart bekötni, amit kategorikusan elutasítottam. 

Odahívta a főorvost, aki meghallgatott mindkettőnket, majd megvizsgált, még kétszer belém nyúlt, és kint is volt a fiam. Persze ez a nő nem bírta elviselni, hogy nem volt igaza a branüllel kapcsolatban, és azon akadt ki teljesen, hogy meg mertem kérdezni, milyen színű a fiam haja. Ehhez tudni kell, hogy a férjem szőke, én barna vagyok, és mindkettő előfordul a gyerekek közt.

Miután összevarrtak, nem tudtam pisilni, úgy megkatéterezett, hogy sikoltoztam; a szülés nem fájt ennyire.

Amikor utána könnyek közt megkértem, hogy hozza oda nekem a telefonom, hogy fel tudjam hívni a férjem, mi van velünk, egy szó nélkül kiment a szobából, persze a telefont nem adta oda.  És van egy olyan gyanúm, hogy az "arany órából" neki köszönhetően nem lett semmi. 

A fiamat több mint egy óra után hozta oda nekem egy másik, amúgy nagyon kedves fiatal nővér, aki a telefont is odaadta, hogy telefonálni tudjak, és küldhessek fényképet a piciről. Azt mondta, a fiam annyira reszketett, hogy melegítőbe kellett rakni egy órára. A goromba pokróc meg, miután kiment, a nyitott ajtó mögött hangosan kiabálva elmondott mindennek, hogy engem csak a gyerek haja érdekelt, az nem, hogy egészséges-e. Ha nem fájt volna annyira a katéterezés, hangosan felröhögtem volna, így csak magamban vigyorogtam, hogy "Te sem nyúlhatsz többet hozzám!" , mivel nem tervezünk több gyereket. Azt, hogy mekkora a babám, a dokim jött vissza megmondani. Meg azt is, hogy az Orsinak ugyan van egy sajátos stílusa, de azért ki lehet vele jönni. Na, ekkor nagyon csúnyán néztem rá. Gyorsan ott is hagyott.

Nem értem, hogy lehet valaki ekkora szemét az épp vajúdó, szülő nőkkel, milyen defekt, szadista hajlam hajtotta erre a pályára, hogy védteleneket kínozzon fizikailag és lelkileg is, és minden rendelkezésére álló módszerrel tönkrevágja egy édesanya első találkozását a pici babájával. Sokkal jobban el tudnám képzelni smasszerként. És azt sem értem, a többi dolgozó, főleg, akik a hierarchiában magasabban állnak, hogy nézhetik ezt el neki! Ki ez a nő, hogy ekkora hatalma van?

Ez az én rémmesém.”

Szólj hozzá!

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.