Privatizálná a fideszes városvezetés a Savaria Mozit

Farkas Bazsi 2019-06-08 15:40:00
Vajon kinek akarják kijátszani a tavaly közel 83 millió forint bevételt produkáló intézményt?

Nem egyszer írtunk már a szombathelyi Savaria Mozi büféjével kapcsolatos furcsaságokról. Az egység reggel 8-tól este 24 óráig van nyitva, 131 négyzetméter, a helyiséget mégis csupán összesen 393 ezer plusz ÁFÁ-ért bérli a Café 5 Kft. Ez a cég 15 évvel ezelőtt 10 évre nyerte el a kávézó bérleti jogát, pár kiskaput kihasználva aztán mégis 5 évet tudott pályázat nélkül hosszabbítani. 

Egy ekkora egységnek Szombathely belvárosában egyébként 1 - 1,5 millió forint között mozog a bérleti díja a piacon.

Nem elég egyébként, hogy önkormányzati helyiségről van szó és kedvezményesen bérli a cég a kávézót. Még a hétvégi koncertekhez is bagóért kapja meg a mozi auláját. Egy, az Átlátszó birtokába került dokumentumból az derül ki, hogy a Café 5 Kft. mindössze 30 ezer forintért bérli az aulát egy-egy alkalomra. A jegyek egy koncertre 2500-3000 forintba szoktak kerülni, hivatalosan pedig 299 főt engedhetnek be. Csak a jegybevételekből 750-900 ezer forint profitot tudtak termelni egyetlen éjszaka alatt és akkor az italfogyasztást még hozzá sem számoltuk.

De hasonló a helyzet a büfével is. A következő közgyűléshez előkészített szakmai anyagból az derül ki, hogy 2017-ben 80 ezer nézője volt a mozinak. Ez a szám 2018-ban 82 ezer 251 volt. A szakvélemény szerint a mozilátogatók 40%-a vesz popcornt és kólát, ami 2017-ben 32 ezer embert jelentett. Ha csak 1500 forinttal számolunk egy popcorn és kóla menüt, akkor számításaink alapján 48 millió forintot keresett a Café 5 Kft. csak a mozis rágcsákkal. 

Azért a 2017-es évet néztük, mivel ez az év már szerepel az Opten adatbázisában. Ebben az évben az Opten adatai szerint a Café 5. Kft. mindössze 21 millió forint bevételt produkált, 14 millió forintos veszteséggel zárták az évet. Emlékeztetőül, a szakmai agyag számai szerint csak a rágcsából 48 millió forintnyi bevételük volt.

Ha megnézzük a cég tulajdonosait akkor ott látjuk Hetényi Norbertet, aki egyébként a helyi Fidesz belső köreihez tartozik. Ő maga is jelen volt azon az eredményvárón, ahol 2018-ban a parlamenti választások éjszakáján a Fidesz vezetőivel ünnepelték a párt győzelmét. Ő maga a Vas Népének akkor így nyilatkozott:

Örülök, hogy győztünk. Ezért dolgoztam négy évig, boldog vagyok, végre más lesz az ország. A barátaimmal találkozom itt, régi fideszesek, nyolcan-tízen hajnalig ünneplünk.

A Café5 Kft. bérleti joga idén decemberben jár le. A június 18-i közgyűlés tárgyalja a pályázat előkészítésének anyagát. Több érdekesség is van az előterjesztésekben. A legfurcsább az, hogy az AGORA maga akarja levágni az aranytojást tojó tyúkját. 

A Savaria mozi ugyanis az AGORA üzemeltetésében van. Stabil 80 ezer nézőt vonzanak be most már évente. Mozis szakemberek szerint a moziban azonban a komoly nyereség nem a jegyeken, hanem a rágcsálnivalókon van. Ezért nem is értem, hogy az AGORA ahelyett, hogy maga üzemeltetné a büfét, nem csak, hogy a büfé bérleti jogát pályáztatja meg újabb 10 évre, de azt javasolja, hogy 

a mozit is adják bérbe egy cégnek.


Régóta lehet olyan pletykákat hallani, hogy a Café 5 Kft. már jó ideje feni a fogát a mozira is. A minap Hetényi Norbertet Illés Károllyal látták egyeztetni a mozi árkád alatt. Csak nem a városi intézmény átvételének részleteit beszélték át?

Az biztos, hogy az előterjesztésben az szerepel, hogy elő kell készíteni a mozi bérbeadását. 

Az már csak apróság, hogy a szakmai anyagból az is kiderül, hogy a termeket büfében megvásárolt rágcsák maradéka miatt kell takarítani, ennek költségeit azonban a város valamiért mégsem nem akarja áthárítani a leendő bérlőre. Az AGORA olyan felvetést is tett, hogy mivel a büfének a mozilátogatók miatt van bevétele, ezért a kiárult popcorn és kóla bevételéből arányosan részesüljön a mozi. A város ezt is elutasította. Arra azonban kötelezi majd a leendő bérlőt, hogy a kukorica pattogtatás közben keletkező olajgőz kezelésére elszívót építsen be. Ez eddig ugyanis zavartalanul károsította a drága digitális mozigépeket. 

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.