Kiverte a biztosítékot a szombathelyi önkénteseknél a polgármester Parkerdővel kapcsolatos válaszlevele

VPP 2019-07-01 15:30:00
Puskás Tivadar szerint minden rendben van a szeméttelep működésével.

Már többször beszámoltunk a szombathelyi Parkerdőről, ahova a szél rendszeresen hordja a szemetet a közeli szeméttelepről. Az erdőben az önkéntesek már rengetegszer próbáltak rendet tenni, de szélmalomharcot vívnak az időjárással, a városvezetéssel, az Erdészettel és a szeméttelep üzemeltetőjével. egy-egy nagyobb széllökés ugyanis újból szeméttel teríti be a környéket. 

A Tiszta Szombathelyi Parkerdő Csoport tagjainak jó része fél életét a Parkerdőben éli, így bőven van rálátásuk az ott zajló (vagy nem zajló) dolgokra. Az ő tapasztalataik szerint a telep üzemeltetője egyáltalán nem foglalkozik az ottani problémákkal.  

Amint feltámad a szél, zacskók és szemét tömkelegét hordja ki az erdőbe, teletűzdelve a fákat, ráadásul rengeteg ember a kerítés mellé ömleszti a hulladékot. Persze a szél és a vadak ezt széthordják, az erdő pedig egyre rosszabb állapotban van. A március 30-i szemétszedés után azonban végleg betelt a pohár és feljelentést is tettek, nem olyan rég pedig nyílt levélben tették fel kérdéseiket Puskás Tivadar polgármesternek és a városvezetésnek.

A csoport a következő kérdéseket tette fel (a játszóteres és hulladékgyűjtős rész most kihagyjuk, ugyanis az megoldódott közben):

  • Milyen lépéseket tettek az ügyben, hogy a Szeméttelep végre ne szennyezze mérhetetlenül a környezetét, az erdőt? Szeretnénk valami konkrétumot hallani (olvasni)!
  • Hogy áll a vizes blokk, amiről oly sok mindent hallhattunk a tavaly márciusi fórumon?
  • Miért van az, hogy minden nagyszabású szemétszedési akciónk után vitatkozni, harcolni kell, hogy elszállítsák az összes (Önök területéről) összegyűjtött szemetet, annak ellenére, hogy ezt megígérték?
  • Hogy állnak a tavaly márciusban beígért környezetvédelemmel kapcsolatos, parkerdőben kihelyezendő tájékoztató táblák?
  • Ki, hol és mikor tart fokozott ellenőrzést (illegális szemétlerakás megelőzése céljából) a Szombathelyi Parkerdő területén? Erre is volt ígéret egy éve.
  •  És végül, de nem utolsó sorban, mi az oka az évek óta zajló hatalmas méreteket öltő fakitermelésnek a Szombathelyi Parkerdő területén (ezzel nem kis kárt okozva az ott élő védett / nem védett állatoknak)? Figyelnek-e az ott élő állatokra? Az oka is érdekel minket - nem csak az, „hogy van rá engedély”.

Bízunk abban, hogy a kihelyezett kamerákkal sikerült „lencsevégre kapni” és megbüntetni néhány illegális szemetelőt a zöld szelektív tárolóknál!

Várjuk a válaszokat, hogy megoszthassuk csoportunk tagjaival.

Üdvözlettel: 
Wiktora Krisztián, Kapy Anita, Hasznos György"

Néhány nappal ezelőtt meg is érkezett a polgármester válasza, melyet a Tiszta Szombathelyi Parkerdőért Csoport volt oly kedves, és megmutatott nekünk. Íme:

A levél szerint nagyon úgy tűnik, hogy polgármester úr szerint a szeméttelep teljesen megfelelően működik, ami lássuk be, hogy azt mutatja: Puskás Tivadar valószínűleg még sosem tekintette meg személyesen az érintett területet, ugyanis így néz ki az a bizonyos "normális működés". 


A Tiszta Szombathelyi Parkerdőért Csoport eléggé kiakadt a válaszon, szerintük egyáltalán nem igaz, hogy heti rendszerességgel tisztítják mellette az erdőt a szeméttelep dolgozói. 


"Az emelőkosarassal max. az út melletti fákról lehet leszedni a nejlon egy részét, az erdőből nem. Ez amúgy is vicc. Az erdő mélyén is "csupa zacskó" minden fa. A megelőzésről nem sikerült semmit írniuk / írnia... Én amikor pár hete ott jártam sok helyütt megdőlt, hiányos kerítés volt, nem pedig hulladékfogó háló. (Ha azóta odakerült - hát éljen!)." - nyilatkozta Wiktora Krisztián, a csoport alapítója.

A szemétszedési akciókkal kapcsolatban lapunknak azt nyilatkozták, hogy a tavalyi - egyben eddigi legnagyobb (előzetesen bejelentett) - parkerdei szemétszedés után sem a város, sem az erdészet nem volt képes ígéretéhez képest megfelelően, időben, teljes mértékben elszállítani az összegyűjtött szemetet, hónapokon át folyt a vita, mire sikerült valamit elérni. Emiatt az idei önkéntes akció után elmondásuk szerint már csak az erdészettel volt kedvük vitatkozni ezen, pedig a megtisztított terület jó része ez esetben a városhoz tartozott.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.