Fotó: pixabay.com

Öt megyében egyetlen gyermekpszichiáter sincs

ugytudjuk.hu
2018. november 13. kedd, 10:58
Egyben pedig 0,25 dolgozik. Azt hogy?

Amit korábban is lehetett tudni:

  • Összesen 403,75 pszichiáter dolgozik ma Magyarországon az Állami Egészségügyi Ellátó Központ által fenntartott intézményekben.
  • A gyermek- és ifjúságpszichiátrián még ennél is rosszabb a helyzet, 45,25 főállású szakorvos foglalkozik velük országszerte.
  • Klinikai szakpszichológusból van 251 darab.
  • Pszichiátriai (szak)ápolóból pedig 1180.

 

Hazánkban tehát átlagosan 17.000 felnőttre jut egy pszichiáter.

 

A számokat egy kicsit jobban megpiszkálva lesz igazán aggasztó a helyzet. Ugyanis akkor kiderül, hogy a 45,25 gyermek- és ifjúságpszichiátrián dolgozó szakorvos hogyan oszlik el az országban - írja a merce.hu.

 

  • Budapesten van 16.
  • Négy megyében (Bács-Kiskun, Veszprém, Fejér és Győr-Moson-Sopron) van 4 szakorvos, négy megyében (Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Zala, Vas) 2 szakorvos, öt megyében (Tolna, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Heves és Komárom-Esztergom) mindössze 1 darab.
  • Nógrád megyében 0,25 darab szakorvos van az ÁEEK adatai szerint – ami azért lehetséges, mert néhány intézményben a szakorvosok főállásban, de részmunkaidőben dolgoznak.
  • Ebből következik, hogy ma Magyarországon van öt olyan megye (Baranya, Somogy, Hajdú-Bihar, Csongrád és Pest), ahol nincs egyetlen egy darab, az állami egészségügyben dolgozó gyermekpszichiáter sem.

 

 

Az adatokat Ungár Péter kérte ki, az LMP-s politikus hosszan próbálkozott azzal, hogy kiderítse, megyénként hány pszichiáter és szakápoló van az országban. Októberben Rétvári Bence államtitkár az alábbi válasszal ütötte el a kérdést:

 

"A Kormány 2010-től kiemelt figyelmet fordít arra, hogy megfelelő számú és felkészültségű egészségügyi dolgozó álljon rendelkezésre az egészségügyi intézményekben."

 

Ungár aztán október végén megint nekifutott a kérdésnek, Rétvári akkor már csak ennyit válaszolt:

 

"Kérem, hogy az Ön által feltett kérdéssel kapcsolatban a korábbi válaszomat tekintse továbbra is irányadónak."

 

Ungárnak végül közérdekű adatigényléssel sikerült megszerezni az adatokat az ÁEEK-tól.

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás