Összeomlás szélén a Szombathelyi Haladás

Farkas Bazsi 2019-06-19 16:11:00
Az önkormányzat kemény feltételekhez szabja a 150 millió forintos támogatást. Homlok Zsolt nem fogja megmenteni a csőd szélén táncoló klubot.

Jó ideje lehet tudni, hogy nincs minden rendben a Szombathelyi Haladás háza táján, és nem is feltétlenül csak és kizárólag a csapat sportteljesítményről van szó. A gondok anyagi jellegűek, és most úgy néz ki, nem lesz senki, aki a zsebébe nyúlna és megmentené a 100 éves klub focicsapatát. 

A klubot üzemeltető Haladás Labdarúgó Kft. már korábban azzal a kéréssel fordult a szombathelyi önkormányzathoz, mint kisebbségi tulajdonoshoz - amelynek egyébként, alig van több tulajdonrésze 5%-nál -, hogy dobjon neki mentőövet és 150 millió forinttal segítse ki a gazdálkodását. 


Erre az önkormányzat azt válaszolta, hogy ha a Haladás eleget tesz a szigorú feltételeknek, akkor hajlandóak odaadni az összeget, ami gyakorlatilag az éves 50 millió forintos támogatás, csak éppen három évnyit előre megkapnak.

A feltételek a következők voltak:

  • Teljes átvilágítás lesz a klubnál, hogy meg tudják nevezni, az összes felelőst, akik a kialakult helyzetért tettek.
  • A tulajdonosok tegyék be a pénzt, ténylegesen tegyék a számlára a pénzt. Készfizető kezességet kell vállalniuk, ami azt jelenti, hogy ha nem kapják meg a licencet, akkor azonnal vissza kell fizetniük a kapott pénzt.
  • A most adott pénzt előrehozott támogatásként számolják el. Vagyis 3 évig nem kap több önkormányzati támogatást a klub.

Tegnap ismét összeült a szombathelyi közgyűlés, ahol napirendi pont volt a Haladás támogatása. A teremben volt a csapat ügyvezetője Tóth Miklós, aki azt mondta, a Haladás nem fogja aláírni a támogatási szerződést, ha a kezesség és az a pont bent marad, ami szerint az önkormányzat teszi utoljára a pénzt a cégbe, előtte, arányosan minden tulajdonos bepakolja a saját összegét. 

Egy gyors frakcióvezetői egyeztetés következett majd a képviselők arra jutottak, hogy minden marad a régiben, így nem veszik ki ezt a két pontot. 

A határozati javaslatot az Éljen Szombathely és a Fidesz frakció is megszavazta, Molnár Miklós (Pro Savaria) nem szavazott, Balassa Péter (Jobbik) pedig tartózkodott.


Azt egyébként továbbra sem lehet tudni, hogyan állnak a számok a Haladás könyvelésében. Egy március elsején készült mérleg szerint a tőketartozás továbbra is 550 millió forint. Azóta azonban eltelt három hónap, a számok pedig bőven változhattak. 

A Haladás tehát kap pénz, ha előtte minden tulajdonos befizeti a cégbe a saját részét, akkor utoljára a szombathelyi önkormányzat is odaadja a 150 millió forintot. 

Az azonban már a döntés előtt elmondta az ügyvezető, hogy ők így ebben a formában nem fogadják el a támogatást.

Homlok sem lesz megmentő


Alig pár napja írtunk róla, hogy Mészáros Lőrinc vejéhez, az amúgy a Haladás VSE társadalmi elnöki posztját is betöltő Homlok Zsolthoz kerülhet a focicsapat

A klub tegnap tartott taggyűlést, ahol információink szerint ott volt Homlok is, aki kerek perec kijelentett, ő nem fogja megvásárolni a klubot. 

Korábban maga Illés Béla, a csapat egyik tulajdonosa mondta azt, hogy egy forintért bárkinek eladó a Kft. Azt azonban már nem tette hozzá, hogy mekkora is a klub hátraléka. Az ugyanis még a legagyafúrtabb üzletembernek sem akkora biznisz, hogy egy forintért vegyen egy fél, esetleg egy milliárdos tartozást felhalmozott céget. 

Most egyelőre annyi biztos, hogy a Haladás körül szinte percenként változik a helyzet. Jelenleg azonban úgy néz ki, hogy a csapat az összeomlás szélére került. 

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.