Orbán Viktor: Nekem is vannak remek ötleteim, ki mindenkinek lehetne és kellene pénzt adni

Nagy Donát 2021-06-10 10:38:00
A miniszterelnök azt ígéri, 10 ajándék szabadságnapot adnak a védekezésben résztvevőknek. Orbán Viktor szerint kétszer annyi munkahelyet fog létrehozni, mint amennyit a vírus elvett. Készítsük a postaládákat is, a gazdasági újraindításáról újabb nemzeti konzultációt indítanak.

A mai kormányinfón Orbán Viktor azt mondta, hogy a pozitív tesztek aránya egészen mélyre süllyedt.

A harmadik hullámot legyűrtük

- jelentette ki a miniszterelnök.

Nem tekintjük versenynek az oltást, de kétségkívül teljesítmény kell ahhoz, hogy egy országot így át lehessen oltani

- emelte ki Orbán Viktor tulajdonképpen az egyetlen mutatót, amiben sikert értek el a koronavírus ideje alatt.

A miniszterelnök szerint a járvány csak azok számára ért véget, akik beoltatták magukat. Akik nem, azok továbbra is életveszélyben vannak.

Azt is mondta, Magyarország az egyetlen az EU-ban, ahol több a rendelkezésre álló vakcina, mint amennyien oltásra várnak. A fiatalok oltására külön kampányt nem szerveznek.

A kormányfő szerint aki az első oltást beadatta magának, de a második időpontra már nem ment el, annak érvénytelenítik az oltási igazolványát. Így ő jogilag ugyanolyan státuszban lesz, mint aki egyáltalán nem oltakozott.

Szerinte amúgy egy - másfél hónappal előrébb vagyunk a többi európai országhoz képest a nyitás tekintetében.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Azt ígérte, hogy kétszer annyi munkahelyet fogunk létrehozni, mint amennyit a vírus elvett. A válság után azonban nem ugyanazt a gazdaságot akarják visszaállítani, mint ami korábban volt, mivel szerinte a migrációs korszak nem ért véget.

Újabb nemzeti konzultációt indítanak, amin a gazdasági újraindítás mikéntjéről kérdezik meg az emberek véleményét. De lesz szó a papíron a családi SZJA visszafizetésről, és a klímaadóról is, amit szerinte Brüsszel akar kivetni Magyarországra, és harcolni kell ellene.

Szóba hozta a migrációt is, Orbán Viktor szerint az EU illegális migránsokat akar betelepíteni.

Akik részt vettek a védekezésben, azoknak 10 napos fizetett szabadságot adnak, de a kedvezményezettek köre még nem végleges.

A kormányinfó második felében lassan történelmi pillanatra került sor, ugyanis Orbán Viktor újságírói kérdésekre kezdett el válaszolni.

Hosszasan kifejtette, hogy a magyar focicsapattól nem a térdelést, hanem a nyert meccseket várja el. Az RTL Klub kérdésére azt mondta, hogy az ír focicsapat letérdelése a rasszizmus ellen a magyarok elleni provokáció, a kifütyülésüket nem ítéli el.

A reggeli egészségügyi átalakításokra reagálva azt mondta, semmilyen egészségügyi reform nem lesz, ilyenről a kormány nem tárgyal. Kősbb azonban nem tagadta, hogy átalakítás bizony lesz, de a "reform" szó helyett azt mondja, ők megerősítik majd a területet.

Azzal kapcsolatban, hogy a koronavírusjárvány alatt az állami támogatásokkal megsegített Mészáros Lőrinc milliárdokkal gazdagodott azt mondta, ez üzleti ügy, nem politikai. Ezek összefonódása a baloldal szokása.

Kijött a magyar TOP100 vagyon listája: Mészáros Lőrinc felfoghatatlan összeget harácsolt össze

A 100 Leggazdagabb magyar listáját már nem Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, hanem Mészáros Lőrinc vezeti - írja a HVG. A számok alapján a járvány okozta válság ellenére tovább nőtt a 100 leggazdagabb magyar vagyona. Az idei összeállítás adatai szerint az összesített vagyon 5586,7 milliárd forintot tett ki.

Orbán Viktor szerint a magyar kormány nem vizsgálja, hogy egy állami támogatásra beadott pályázat mögött milyen tulajdonosi háttér áll, legyen az Mészáros Lőrinc vagy akár a közeli családjuk is.

A magyar védettségi igazolvány - annak ellenére, hogy nincsen rajta az oltott vakcina típusa, így sokan eleve nem fogadják el - szerinte azért jobb az európainál, mert előbbi van, utóbbi még nincs. 

Nekem is vannak remek ötleteim, ki mindenkinek lehetne és kellene pénzt adni

- mondta Orbán Viktor, de itt most nem a NER-re gondolt, hanem arra a kérdésre válaszolt, miszerint az SZJA-nak csak a befizetett részét adnák majd vissza az érintetteknek. Szerinte ez nem kampányfogás, mert választást nem ezzel, hanem jó kormányzással lehet megnyerni. A pénzre egyébként Orbán Viktor maga is jogosult lesz.

Egy másik kérdésre azt válaszolta, a kínai, és más keleti országokhoz való közeledés nem politikai, hanem gazdasági cél és lehetőség.

Az ellenzéki előválasztásról azt gondolja, az egy Gyurcsány-show.

A pénteken kezdődő EB focimeccsekkel kapcsolatban azt mondta, emelték a biztonsági szintet.

Mégis találkozik Ferenc pápa Orbánnal

írja a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkárságának a Magyar Kurírban megjelent közleménye. A szentmisét megelőzően a tervek szerint külön találkozni fog a magyar állam vezetőivel, Áder János köztársasági elnökkel, Orbán Viktor miniszterelnökkel, a kormány tagjaival, és más magas rangú állami vezetőkkel - hangsúlyozza a püspöki konferencia.

Ha rendet akarunk tartani a gondolkozásunkban, akkor a pápa nem csak egyházfő, hanem államfő is, ezért illik neki találkozni a magyarországi vezetőkkel. Most, mivel nem a magyar államfőkhöz érkezik elsősorban, hanem egyházi eseményekhez, így amennyiben végül tényleg találkozik Orbán Viktorral, azt ők tisztelettel fogadják.

Az, hogy a pápa keresztényellenes vagy sem, csak a jóisten döntheti el

- mondta Orán Viktor a kormányinfó egy későbbi részén arra reagálva, hogy fideszközeli celebek és megmondóemberek ezt hangoztatták a közelmúltban.

Kampánykérdésekkel legkorábban majd januárban akar foglalkozni.

A Fudan kínai elitegyetemmel kapcsolatban azt mondta, annak végső döntése csak 2022 év végén esedékes. De ő üdvözölne japán vagy vietnámi egyetemet is.

Mi nem félünk a kommunistáktól, egyszer már legyőztük őket

- mondta a miniszterelnök, majd kijelentette, nem akarják ránk erőltetni a politikájukat.

Több ezren tüntetnek Budapesten a kínai egyetem és a kormány oktatáspolitikája ellen

Régóta először tüntethetnek tömegek Budapest utcáin, ugyanis a koronavírus-járvány miatt a kormány az elmúlt másfél évben szinte folyamatosan korlátozta a gyülekezést, amelyen végül az ötmilliomodik beadott oltás után enyhített valamennyit - írja a 24.hu. A lap szerint szinte azonnal az enyhítések bejelentése után meghirdették az első nagy demonstrációt 2021-ben, ami a Fudan Egyetem Budapestre tervezett kampusza ellen szól.

Nemrég mi is írtunk róla, hogy hamarosan lehetősége lesz felmondásra a rendőröknek, mentősöknek. Ettől ők azonban nem tartanak.

A két külön operatív törzs jogköreiről még nem tud mit mondani.

Orbán Viktor szerint mivel az emberi élet a legfontosabb, így a járvány idején a halálozások száma a legfontosabb.

Ebben sikerről beszélni nem helyénvaló, kellemetlen dolog

- ismerte el a miniszterelnök, aki szerint valóban sok a 30 ezer magyar halott, de szerinte az elhunytak számolása nem egységes az országokban.

Szeretné, ha nem csak egy esetleges harmadik, hanem akár egy negyedik oltásra elég vakcina is lenne a raktárakban.

A kormány egyébként felkészült a negyedik hullámra, az esetleges további, ötödik vagy hatodik, akár éves oltásra már itthon gyártanának vakcinát.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán szerint a külföldi gazdasági befolyás 80 százaléka az EU-ból jön, ami a nemzetpolitikának a része. De úgy általában, a nemzeti értékeink védelmi miatt a befolyásolások ellen fel kell lépnünk. Ugyanakkor nem akarja teljesen bezárni Magyarországot. Nem akarunk teljesen önellátóak lenni, de kívánatos, ha a többségi tulajdonosok hazaiak.

Szeretné, ha a közelgő választás a higgadtság, a nyugodtság és az érvek mentén zajlana le.

Nem keresem a konfliktust, ahol lehet, a párbeszédet és lojalitást keressük

- mondta a miniszterelnök az Európai Unióban való munkára utalva, de azzal egyetért, hogy ami a magyarok érdeke ellen irányul, abba bele kell állni. Szerinte Brüsszeltől jogi eszközöket kellene visszavenni.

Akikkel úgy látom, hogy értelmesen tudok beszélni, azoknak örömmel adok interjút

- jelentette ki Orbán Viktor, aki egyébként hosszú évek óta nem ül le interjút adni nem kormánypárti lapnak.

A kormányinfó végén elhangzott, vizsgálni fogják, hogy Ausztria - amit sokáig a magyarok laboratóriumnak tekintettek - miért védekezett jobban Magyarországnál.

Egy járványügyben nem a középmezőnyben, hanem elöl kell lenni

- mondta a miniszterelnök, aki szerint ők mindent megtettek annak érdekében, hogy minél több emberéletet megmentsenek.

Az oltás biztosan nem lesz a jövőben sem kötelező, mert ezt a magyarok "kulturálisan nem tudják befogadni".

A parlamenti ülésekről azt mondta, nagy a kísértés, de ők a Fideszben igyekeznek megőrizni a komolyságukat.

A Kormányinfó több mint 2 órán át tartott, teljes egészében itt nézhető vissza.

Szólj hozzá!

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”