Nem fordul bírósághoz a Rác Gábor, a kirúgott szombathelyi hegedűtanár

Farkas Bazsi 2020-07-15 08:21:22
A tanár abban bízik, hogy a szülök, a kollégák és a közösség ereje fog majd neki igazságot szolgáltatni.

Június 15-én érkezett a hír, hogy kirúgták állásából a szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola hegedű tanárát Rác Gábort. A tankerületi vezető Fodor István szerint Rác összeférhetetlen a tantestületben, ráadásul a kollégákat folyamatosan az igazgató Czenek László ellen hangolta. 

Az történt ugyanis, hogy az iskola igazgatóhelyettese, Pulay Teréz, aki korábban többször is Czenekkel együtt pályázott az iskola igazgatói székére, pedagógusi mestervizsgát tett. A vizsgára pedig beült Czenek is, aki végül kollégáját úgy lepontozta, hogy a vizsgán megbukott. Ez tette szóvá Rác. Emiatt kellett mennie az intézményből.

 

Rác Gábor: Ha újra kezdhetném, akkor is szóvá tenném az igazságtalanságot

Hétfő híre volt, hogy kirúgták állásából Rác Gábort, azt a hegedűtanárt, aki a szombathelyi Bartók Béla Zeneiskolában tanított. Rác hozta nyilvánosságra azt az esetet, mikor is Pulay Teréznek, az iskola igazgatóhelyettesének mestervizsgáján saját kérésére, bírálóként részt vett Czenek László, az iskola igazgatója is.

 

Az állását elveszített tanár korábban úgy nyilatkozott az Ugytudjuk.hu-nak, hogy a Czeglédy ügyvédi iroda segítségével  pert indít, friss levelében azonban arról tájékoztat, hogy meggondolta magát és a közösség erejében bízva reméli, hogy végül kiharcolhatja az igazát. Rác levelét alább változtatás nélkül közöljük.

Dr. Czeglédy Csaba ügyvéd úr nem azért vállalta védelmemet ingyenesen, hogy pert veszítsen. Ő tudja (és más ügyvédek is), hogy elbocsátásom indoklása gyenge lábakon áll. Ennek ellenére úgy döntöttem, állásom visszaszerzése érdekében nem fordulok bírósághoz. Ezzel a döntésemmel tehát nem megfutamodok, hanem ellenkezőleg, újabb kockázatot vállalok. A jogi út kihagyásával a kártérítés lehetőségét is veszni hagyom.

Az igazságot feltártam, a nyilvánosság számára minden világos. A tanügyi vezetők is kimerítően megismerhették az ügy részleteit, tudnak a kollégák, a szülők és támogatók petíciójáról is, tőlük várok igazságos döntést! Nem elégszem meg egy számomra kedvező bírósági döntéssel, ennél többre van szükség: a vezetők álláspontjának kell megváltoznia!

Volt olyan pont, mikor elfogadtam, hogy a zeneiskolai igazgató súlyos erkölcsi vétsége ellenére a helyén marad, de az általa elgáncsolt igazgatóhelyettes lefokozása, majd a másik igazgatóhelyettes kényszerű lemondása új szakaszt indított az ügyben. Szakmai múltjukhoz, az intézmény életében betöltött szerepükhöz méltatlan és igazságtalan ellehetetlenítésük, megalázottságuk, anyagi veszteségük felháborít, fájdalmas, elfogadhatatlan számomra!

Meg kell érteni, hogy míg a szívességet, a segítséget általában szelíden kérjük, az igazságszolgáltatást nem kérjük, hanem megköveteljük! Sajnálatos, hogy a tankerületi igazgató a jogos követelést a tanári „hatásköröm” túllépéseként kezeli.
Különös, hogy három nemzeti ünnepünk (márc. 15., aug. 20. és okt. 23.) kétharmada elvesztett harcok győzelemittas ünnepe. A mi küzdelmünk ugyan nagyságrendekkel kisebb jelentőségű, mégis, erőt adhat ez a tény. Lehet, hogy az igazság most is elbukik, nem tudjuk érvényre juttatni, de feladni, és nem megpróbálni méltatlan lenne! Megígérem, hogy nem ez az utolsó hír az üggyel kapcsolatban!

Szólj hozzá!

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”