Nem fogadja el mandátumát az Európai Parlamentben a bukott osztrák alkancellár

Vágvölgyi Bálint 2019-06-17 15:51:00
Strache feleségével, családjával és bizalmasaival folytatott hosszú beszélgetések után döntött így.

Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellár, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) lemondott elnöke nem fogadja el az európai parlamenti választáson szerzett mandátumát - jelentette be a botrányba keveredett osztrák politikus hétfőn, a Facebookon közzétett videoüzenetében.

Lemondott a osztrák alkancellár az őt lebuktató ibizai videó miatt

ugytudjuk.hu Felajánlotta lemondását szombaton az alkancellári tisztségről a kormánykoalícióban részt vevő Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) előző nap súlyos korrupciós botrányba keveredett elnöke. Heinz-Christian Strache szerint az Osztrák Néppártot (ÖVP) vezető Sebastian Kurz kancellár elfogadta lemondását.


"Ez nem politikai számítás, és végképp nem valamiféle egyezség eredménye, hanem egy személyesen meghozott döntés" - indokolta elhatározását Strache. A választók bizalma miatt érzett felelősség, a körülmények figyelembevétele, valamint a feleségével, családjával és a bizalmasaival folytatott hosszú beszélgetések után döntött úgy, hogy nem fogadja el az EU-mandátumot - tette hozzá.

Strache emlékeztetett a lemondásához vezető, 2017-ben Ibizán illegálisan készített, belpolitikai válságot kiváltó videofelvételre. Felidézte, hogy Sebastian Kurz volt néppárti kancellár egyoldalúan felbontotta a kormánykoalíciót, azonban "nagy árat fizetett érte", a parlament ugyanis nem sokkal később megvonta tőle a bizalmat. Első alkalommal fordult elő Ausztria történelmében, hogy egy kancellárt bizalmatlansági indítvány nyomán menesztettek - szögezte le Strache.

A politikus szerint az Ibizán készült felvétel nyilvánosságra hozatala politikai merénylet, haszonszerzés céljából elkövetett bűncselekmény volt, amely nemcsak személye vagy az FPÖ, hanem az egész, "egyébként sikeres kormánykoalíció" ellen irányult. Strache hangsúlyozta, hogy vállalta a felelősséget tetteiért, visszavonult a politikai életből, de egyúttal a "politikai merénylet" teljes kivizsgálását sürgette. Arról is szólt, hogy a politikai életbe csak azután térhet vissza, miután az Ibizán készült felvétel hátterét teljeskörűen tisztázták. Mint mondta, politikai tevékenységét a későbbiekben Ausztriában, illetve szülővárosában, Bécsben szeretné folytatni.

A Jobbik kivizsgáltatná, vannak-e magyar vonatkozásai a Strache-ügynek

ugytudjuk.hu Az osztrák alkancellár egy videófelvételbe bukott bele, amiben többek között Orbán is szóba került. Vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a Jobbik annak feltárására: vannak-e magyar vonatkozásai a Strache-ügynek. A párt azt is szeretné, ha a nemzetbiztonsági bizottság is a lehető leghamarabb összeülne az ügy miatt - mondta a párt szóvivője vasárnapi sajtótájékoztatóján.


Ausztriában a szavazásra jogosultaknak lehetőségük van arra, hogy a pártok mellett politikusokra is voksoljanak az európai parlamenti választásokon. A szavazólapon a párt neve mellett egy üres rubrika található, ahova a választópolgár beírhatja annak a politikusnak a nevét, akit az általa választott pártból szívesen látna az Európai Parlamentben. A volt alkancellár 45 000 preferenciális szavazatot kapott a választáson, így lehetősége nyílt arra, hogy mandátumot szerezzen az Európai Parlamentben.

(via MTI)

 

Szólj hozzá!

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”