2021-ben nem a járvány, nem a vírus, a bizalmatlanság lesz a mi ellenségünk

Bazsó Bálint 2020-12-31 15:24:00
Véget ért az év, aminek már az elején is a végét kívántuk. Tudtuk, hogy nehéz lesz, féltünk a vírustól, járványtól, ám mégsem a koronavírus nehezítette meg az életünket, hanem mi magunk. Vélemény.

Ha majd megkérnek minket, foglaljuk össze egy szóban 2020-at, akkor a válasz szinte biztosan a koronavírus lesz. Érthető is, hiszen az életünket fenekestül felforgató világjárvány okozója ott van mindenhol. Az utcán, a piacon, a tévében, gondolataink és cselekedeteink között.

2020 olyan volt, mint egy nagy, közös szerepjáték. Új szokásokat vettünk fel, miközben új képességekre is szert tettünk. Megtanultunk maszkot hordani, karanténost játszani, home office-ban dolgozni. Egyre jobban megy a gyerek lefoglalása, online rendelünk lassan mindent és nem járunk kocsmázni, legfeljebb otthon, jobb esetben a Zoom-on keresztül a barátokkal, rosszabb esetben egymagunkban iszunk.

Ott volt, amikor tavasszal példás fegyelemmel tartottuk magunkat a szabályinkhoz, de ott volt, amikor őszre bele is fáradtunk a fegyelembe.

Ott van, amikor már nincs kedvünk, erőnk, türelmünk érvelni, hogy miért van szükség az oltásra, a maszkra, karanténra. Ott volt, amikor tavasszal még azt hallgattuk, hogy nincs is vírus, nincs is járvány, és itt van, amikor a védőoltás ellen hergelnek, jobbára ugyanazok.

Ugyanis ott van, amikor a közösségi médiát kihasználva néhány száz 6 osztályt végzett, írni, olvasni is alig tudó önjelölt pulmonológus és virológus terjeszti a legvadabb összeesküvés-elméleteket, és ott van, amikor egyszerű köztörvényes csalók lovagolják meg, használják ki és erősítik fel a magyar emberhez kötelező tartozékként járó szkepticizmust.

Ott van, amikor a vírussal, járvánnyal, védekezéssel kapcsolatos kérdéseinkre adott válaszok természetszerűleg csak bonyolultak lehetnek, hiszen a betegség és a terjedése is az, miközben a csalóké minden esetben egyszerűek, rövidek, hihetőek és természetesen hazugok.

És ott van a közéletben, ahol politikai termékké válva egyes szereplők gátlástalanul, rövid távú politikai haszonért cserébe visszhangként harsogják az egyszerű, a rövid, a hihető, a hazug válaszokat. Ott van, amikor a hosszú évek óta bizalmatlanságra épülő, azt perverz szintre emelő magyar közbeszédben edződött társadalom már képtelen bízni az orvosokban, a tudományban, a vakcinában.

Ez a társadalom koronavírusa, ez fertőz minket és ez ellen kell immunissá válnunk. Erről kell, hogy szóljon 2021, különben nem fogunk győzni.

Különben 2021-ben is ott lesz mindenhol a vírus.

Véget ért az év, aminek már az elején is a végét kívántuk. Egy éve biztosan tudtuk, hogy nehéz lesz, és ritkán vágyunk annyira egy jobb évre, mint most.

És ritkán érdemlünk meg ennyire egy jobb évet, mint most.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.