Üzleti terv nélkül építenék meg a velodromot Nagykanizsán, még a Fidesz is az ellenzéket támogatta

Kovács Lilla 2020-01-19 13:31:00
Idén indulna a beruházás, de a fenntartásra még mindig nincs pontos terv.

A kormány még 2017-ben döntött arról, hogy két vidéki velodromot szeretnének az országban, majd nem sokkal később, 2018. nyarán már jött is a hír, hogy Nagykanizsa és Debrecen nyerte meg a pályázatot.

A zalai város nem egyedül pályázott a Nyugat-magyarországi pályára, Nagykanizsa mellett Székesfehérvár, Kaposvár, Zalaegerszeg, Veszprém, Keszthely és Szombathely is adott be szakmai anyagot a projektre. Révész Máriusz Kerékpározásért és Aktív Kikapcsolódásért Felelős Kormánybiztos, valamint a kerékpáros szövetség emberei minden városban helyszínbejárást tartottak, így választották ki a zalai várost. 

Nagykanizsán azonban nem csak ez, hanem egy versenyuszoda és egy sportcsarnok is épülni fog a miniszterelnök ígéretei szerint, ez utóbbi ráadásul közvetlenül a velodrom mellett. Emiatt a két projekt kvázi egy kalap alá került. (Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy a település városfejlesztési honlapja szerint a versenyuszodának már tavaly el kellett volna készülnie, de jelenleg csak egy tábla áll a terület előtt, amin az utóbbi időben annyi változott, hogy levették az átadás tervezett dátumát.)

A városfejlesztés honlapján a sportcsarnok tervén még nem szerepel a velodrom

Az épületek elnyerése és kihirdetése azonban még az előző ciklusban történt, a nagykanizsai városvezetés azonban októberben lényegesen felfordult: bár a polgármester, Balogh László továbbra is a kormánypárt színeiből került ki, a közgyűlés nagyobb arányban áll az Éljen VárosuNK Egyesület ellenzéki pártokat összefogó koalíció tagjaiból. (Mindezt anno egy vicces címlappal jelezték a választóknak.)

Maga a velodrom épülete egy 8 milliárd forintos projekt keretében valósulna meg, ami teljes egészében állami beruházás lenne. Egy decemberi közgyűlésen azonban a városvezetés nagy arányban elutasította ezt, méghozzá arra hivatkozva, hogy a projekthez sem pontos fenntarthatósági-, sem pontos üzleti terv nem készült. Az említett közgyűlésre készített előterjesztés így is az épület fenntarthatóságáról:

„A fejlesztés fennthartóságát nagyban segíti a küzdőtéren elhelyezett sportpadlón helyet kapó TAO támogatott sportágak pályahasználati ideje, akik a TAO forrásaik egy részét erre a célra tudják fordítani. A létersítmény működésének költségeit és bevételeit összegezve az indulás évében várhatóan 20 millió forint forráshiány keletkezik, amely a későbbiekben csökkenő tenednciát mutathat a külföldi pályahasználók, valamint az egyéb rendezvények megjelenésével.”

Mindez úgy jelent meg az előterjesztésben, hogy amint a cikk elején olvasható, a velodrom mellett egy sportcsarnok fog épülni, Nagykanizsán pedig a legmagasabb szinten a Kanizsai Vadmacskák kosárcsapata játszik, NB1/B-ben. Emellett még egy futsal csapat van, valamint az Izzó SE kézilabdacsapata, akik néhány szezonnal korábban felújították a korábbi MÁV-csarnokot, és azt használják. És bár az utánpótlás nagy, mégis jogos a kérdés, hogy a városnak szüksége van e egymás mellett két pályára. 

A pályakerékpározás miatt viszont valóban a külföldi csapatok edzőtáboraira kell alapozni, Magyarországon ugyanis – részben az infrastruktúra hiánya miatt – nem túl elterjedt ez a sportág, bár Szalontay Sándor, Lovassy Krisztián és Szabolcsi Szilvia személyében az élmezőnyhöz tartó versenyzőink vannak. Az előterjesztés még egy nagykanizsai egyesületre hivatkozik, a Limitless Team XCO-ra. Az egyesület versenyzői a 2019-es versenyszezonban 27 érmet szereztek, ám amint az a nevükből is kiderül, MTB számokban. 

Az említett decemberi közgyűlésen Fodor Csaba, az Éljen VárosuNK Egyesület frakcióvezetője úgy nyilatkozott, nevetséges, hogy az előterjesztés konkrét adatok nélkül becsli meg a 20 millió forintos éves veszteséget. 

Azt láttuk, hogy az lett volna a fontos, hogy az építés során kivegyék a jó kis hasznot belőle. Felépítik, és utána odaadják az önkormányzatnak, hogy te meg működtesd, viseld a költségeit. Ez volt a lényege az egésznek, mint ahogy Magyarországon szinte minden állami beruházásnak – most már azt kell mondani – ez a lényege: megépítjük a csarnokot, a stadiont, az uszodát, én, a kormány ezt állom, adom hozzá a pénzt, az én embereim építik meg, és elvisszük az építésből eredő hasznot, vagy annál többet - sejthető, hogy hova, kihez. Ezt követően meg odaadjuk az önkormányzatnak, hogy örüljön neki.

Mint mondja, támogatják az építkezéseket és a fejlesztéseket, de csak akkor, ha nem kell feleslegesen máshonnan elvonni hozzá a pénzt. 

Ezt úgy látszik megértette a Fidesz-frakció nagy része, mert a kétharmaduk a mi javaslatunkat támogatta, és nem a polgármesterét.

A közgyűlés szavazásán ugyanis 12:2-es végeredmény született, így a Fidesz-frakció kétharmada is az ellenzéki álláspontra szavazott, miszerint feltételesen támogatják az előterjesztést - a feltétel pedig az átlátható üzleti terv. Ennek január 31-ig kell elkészülnie. 

Mindez azonban azt is jelentheti, hogy a kormány módosíthatja álláspontját, és egy másik pályázó városnak adhatja a projektet.

Szólj hozzá!

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.

Nagy mennyiségű csapadék várható kedden

A északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.