Müller Cecília: Rendkívül túlterhelt az egészségügyi rendszer

Bazsó Bálint 2021-03-29 12:10:00
Reméljük Kásler Miklós nézte a tévét.

Rendkívül leterhelt az egészségügy, rendkívül leterheltek az osztályok - mondta Müller Cecília az operatív törzs hétfői tájékoztatóján.

"Láthatjuk, hogy a védekezés rendkívül intenzív - az elmúlt 24 órában 189 beteget elvesztettünk a küzdelem ellenére - láthatjuk azt, hogy ez a vírus rendkívül agresszív. Rendkívül nagy a felelősségünk abban, hogy a fertőződést megakadályozzuk"

- közölte. Az országos tiszti főorvos emlékeztetett: "Akkor is veszélyeztetünk másokat, akiknél megmarad a fertőzés enyhe formában. ezért nagy az egyéni felelősségünk is", majd hozzátette: 

"Szükség lenne a tavasszal tapasztalható rendkívüli összefogásra az országnak és az egészségügynek is, mert rendkívül túlterheltek a magas beteglétszám miatt"

Kásler Miklós: "Meg sem rendültünk"

A 444.hu találata szerint Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere a Hírtv-ben Bayer Zsolt kérdésére azt mondta: „Meg se rendültünk, Lombardia összeomlott, más nagy nyugati rendszerek kollabáltak. Magyarországon ez nem fordult elő, és nagyon úgy néz ki, hogy nem is fog" A legfrissebb adatok szerint már több mint 20 ezer magyar halt bele a koronavírus okozta szövődményekbe, a kórházak tele vannak és kapacitásuk határán, miközben tombol a járvány.

Egyre több a beoltott

Közölte azt is: Már 1 millió 920 ezer védőoltást adtak be. 

Emlékeztetett: a védőoltás beadása utáni két héten belül alakul ki a védettség és fokozatosan alakul ki a sejtes immunitást. A második adaggal megerősítjük és tartósabbá tesszük a védelmet - mondta.

Beszélt az érkező oltóanyagokról is:

"Örülök annak, hogy 250 ezer Szputyik oltást is fel tudtam szabadítani, tehát hamarosan oltanak vele"

- mondta, majd hozzátette: különböző oltóanyagok különböző mennyiségben érkeznek a héten.

Megkezdődik az óvodai, iskolai és bölcsődei dolgozók kamányszerű oltása, ezért arra kérte őket, hogy ma éjfélig regisztráljanak, majd ezt követően sms-ben kapnak értesítést az oltásukról.

Közölte azt is, hogy zajlik az oltás a honvédségi oltóbuszok segítségével is, amelyek a mai napon Nógrád megyében, jellemzően kistelepüléseken oltanak.

Szólt a várandós kismamák és szoptatós édesanyák oltási lehetőségéről is, mint mondta, a Moderna és a Pfizer vakcinájával olthatják őket.

Őket is arra kérte Müller Cecília, hogy regisztráljanak és konzultáljanak háziorvosaikkal.

A szennyvízben található örökítőanyagról is beszélt az országos tiszti főorvos. Eszerint immáron száz százalékban a brit mutáns van jelen, és bár átlagosan stagnál a mennyiség, Salgótarjánból, Székesfehérváról, Szegedről, Zalaegerszegről valamint Budapest agglomerációjából szórmazó minták enyhe növekedést mutatnak.

Már 20 ezernél is többen haltak meg koronavírusban Magyarországon

7263 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 641 124 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma - írja a koronavirus.gov.hu. Elhunyt 189 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 20 161 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 399 961 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 221 002 főre emelkedett.

Csökken az idősek körében a fertőzés aránya, ők nem fertőződnek meg, vagy enyhébben zajlik le a beoltottak esetében a betegség. Hozzátette: vigyázzanak a fiatalokra, és a fiatalok vigyázzanak egymásra  is.

Felhívta a figyelmet arra, hogy húsvétkor maradjunk szűk családi körben, a nagycsaládok ne gyűljenek össze.

"Most lehetőség van arra, hogy a szabadba menjünk, egyénileg sportoljunk, de semmi esetre ne zsúfolt helyekre, kerüljük a népszerű kirándulóhelyeket"

- közölte.

Kérdésre válaszolva megerősítette ismét: "Semmilyen védőoltás nem ad, nem adhat 100 százalékos védettséget, ilyen egyszerűen nincs. A saját egészségünk védelmében is védekezni kell, és gondolni azokra, akik még veszélyeztetettek, ezért be kell tartani nekik is a szabályokat."

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.