Mit kell tudni a győri választásról? Itt mindent egy helyen megtudhatsz!

Pintér Bence 2020-01-24 15:59:00
Most vasárnap ismét polgármestert választanak a győri polgárok. Mit kell tudni a választásról? Hogy alakult a kampány? Ki mit ígér?

Mi? Már megint választás van? Nem voltunk ezen túl októberben?

De igen. Ősszel Borkai Zsolt fideszes polgármesterről előkerült szexvideók, illetve az ennek nyomán feltárt korrupciós ügyek borzolták a győriek kedélyeit, amelynek következtében a győri polgármesterválasztás nagyon szoros lett: Borkai alig pár száz szavazattal győzte le a DK-s Glázer Tímeát, ezután azonban az országossá dagadó botrány nyomán először kilépett a Fideszből, aztán lemondott, de még egy botrányos közgyűlésen – amelyre a Borkai ellen tüntető győrieket nem engedték be – kinevezte az alpolgármestereket.

Lemondása miatt végül új polgármesterválasztást írtak ki Győrben január 26-ára.

Jó, jó, de most akkor megint kell képviselőt is választani?

Nem. Képviselőket most nem választunk, a közgyűlés összetétele változatlan marad. (Kivéve abban az esetben, ha Pollreisz Balázs, vagy Balla Jenő lesz a polgármester – akkor ugyanis előbbi esetben az ellenzék, utóbbi esetben az Összefogás Győrért listájáról kerül majd be új ember a közgyűlésbe. De szavazni képviselőkre vasárnap nem kell.)

Na de kik a jelöltek?

Hat jelölt indul Győrben a polgármesterségért.

A Fidesz-KDNP Dézsi Csaba András kardiológust indítja, aki 1994 óta képviselő a városban a Fidesz színeiben, 1998 és 2002 alpolgármester volt Balogh József alatt, 2002-ben pedig elindult ellene a választáson, de kikapott. Dézsi sokáig a Fidesz erős embere volt Győrben, de Borkai érkezése után hamarosan háttérbe szorult.

Az ellenzéki pártok (MSZP, DK, LMP, Momentum, Jobbik) közös jelöltje Pollreisz Balázs szocialista önkormányzati képviselő, az MSZP helyi elnöke, aki korábban a Gyárvárosi Közösségi Ház vezetőjeként dolgozott tíz évig, 2014 óta pedig képviselőként dolgozik az önkormányzatban.

Januárban is elindul a polgármesterségért az októberben önkormányzati helyet szerző civil vállalkozó, Balla Jenő, aki az Összefogás Győrért színeiben indul most is neki a választásnak. Balla az elmúlt években több városrészben is lokálpatrióta civil szervezeteket alakított, jelenleg pedig a győri piacosok szövetségét igyekszik életre hívni.

Rajtuk kívül még három jelölt lesz a szavazólapon. A Mi Hazánk nevű radikális jobboldali párt is indít jelöltet a csanaki illetőségő Géber József egykori katona, néprajzkutató, vőfély személyében. Indul még két civil jelölt, is Kirchfeld Mária volt egyetemi oktató, és a nem győri illetőségű Hajnal János.

És mit akarnak ezek a jelöltek?

Az októberi választással ellentétben a januári választás leginkább a programokról szólt, azaz jó pár vízió ütközött a város jövőjével kapcsolatban. Ezeket az elképzeléseket a legtöbb jelölt programként is lejegyezte, és ütköztetni is tudták elképzeléseiket az Azonnali által rendezett győri polgármesterjelölti vitán, ahová csak a Fidesz jelöltje nem ment el.

Pollreisz Balázs programjáról itt lehet olvasni, Dézsi Csaba András itt szedte össze ígéreteit, Balla Jenő programját itt kell keresni, Géber József elképzeléseiről itt lehet olvasni, Hajnal János honlapja pedig itt található. Kirchfeld Mária nem kampányolt online, így programját sem tudjuk linkelni.

A programokban több összecsengő ígéret is van, amelyek végső soron reflektálnak a kampány legfontosabb témáira: a közösségi közlekedés helyzetére, a győri gazdasági élet egyoldalú Audi-függésére és a zöldpolitikára. Ezen felül a Borkai-botrány után téma volt az átláthatóság és a korrupció kérdése is: a Fidesz jelöltje azt mondta, hogy nem nyomozna Borkai után, de a hatóságok vizsgálatainak nem lenne gátja, rajta és Kirchfeld Márián kívül azonban az összes jelölt úgy nyilatkozott, hogy alaposan kivizsgálná a városháza szerződéseit.

A kampány persze nem csak programokról szólt: Dézsi Csaba András például szabadidejében továbbra is dolgozna orvosként, ezt pedig sokan úgy értékelték, hogy nem lenne főállású polgármester, míg Pollreisz Balázs polgármestersége kapcsán sokan abban kételkedtek, hogy együtt tudna-e működni egy ellenzéki polgármester a fideszes közgyűléssel.

Dézsi ezzel kapcsolatban elmondta: tud ő két dolgot is csinálni egyszerre. Pollreisz Balázs pedig arról beszélt: őt a győriek fogják megválasztani, és ha megválasztják, akkor bízik benne, hogy a fideszes képviselők együtt akarnak majd dolgozni vele, ő nyitottan áll az együttműködéshez.

Na jó, elmegyek szavazni. Mikor és hol tudok?

Január 26-án reggel hat órától este hét óráig lehet Győrben. Ha nem tudja, hogy pontosan hol tud szavazni, akkor ezen a linken érdemes beírnia hivatalos lakcímét, hogy megtudja, melyik szavazókörbe kell mennie.


 

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.