Tombolás utáni állapotok egy társasház lépcsőházában

Mi a teendő, ha valakinek problémát okoz a zűrös életmódú szomszédja?

BZ
2018. október 4. csütörtök, 18:48
Hova fordulj, ha baj van? Ki tud segíteni?

Tudjuk, hogy a könyöködön jön ki a Kiskar utca 9-ben lakó közveszélyes férfi története, aki januárban hasonló előzmények után felgyújtotta lakását a Barátság utcában. Nem is húzzuk el nagyon.

 

Még múlt héten feltettük kérdéseinket az üggyel kapcsolatban a szombathelyi jegyzőnek. Károlyi Ákos válaszában megírta, birtokháborítás esetén a jegyzői birtokvédelem egy éven belül vehető igénybe. Ha a birtokháborítás bizonyított, a jegyző kötelezi a birtokháborítót az eredeti állapot visszaállítására.

 

Általánosságban azonban elmondható, hogy mentális problémákkal küzdő kötelezettel szemben a jegyzőnek nincs hatékony eszköze a határozat kikényszerítésére.

 

Jó-jó, de mégis mit lehet tenni?

 

A rongáló, csendháboító, másokat megfélemlítő emberek ellen szabálysértési eljárás kezdeményezhető. Ez a járási hivatalok hatáskörébe tartozik.

 

Ha valaki megsérti a házirendet, a közös képviselőhöz érdemes először fordulni, aki ilyenkor felszólítja a szabályok betartására a renitens lakót. Más eszköze persze neki sincs, de legalább a társasház fenntartója is értesül a problémáról.

 

A panaszosok a jegyzőnél, vagy a bíróságnál kezdeményezhetnek eljárást a zavaró szomszéd ellen, ha birtokvédelem keretében orvosolható a panasz. Egyéb esetben a járási hivatal az illetékes. Indokolt esetben a rendőrséghez, a katasztrófavédelemhez is lehet fordulni.

 

Azaz: ha gáz van, akkor fordulj bárhova. Aztán valaki talán segít.

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás