Bár elsőre úgy látszik, a kivitelező szerint nem építési törmeléket szórnak a szombathelyi Arany-patak medrébe

VPP 2019-07-29 11:22:00
Építési törmelék vagy tereprendezés: ez itt a nagy kérdés!

A múlt héten írtunk róla, hogy nem fest túl jól az Arany-patak medre a Sportliget felújítása mellett. Bár első látásra mindenkinek - nekem is - úgy tűnik, hogy a munkások tetemes mennyiségű építési törmeléket hordtak a patakba, néhány helyen viszont az látszik, hogy mintha tudatosan helyezték volna el a köveket. A patak mindenesetre több helyen is elapadt emiatt, ráadásul a környéken élők is hangot adtak felháborodásuknak az eljárás miatt.

Emellett, ahogy az a bizonytalanságban lenni szokott, már különböző pletykák is elindultak a városban, miszerint megszüntetik a patakot és hasonlók. Mivel ez a kérdés kifejezetten sok szombathelyi lakost foglalkoztatott, ezért gondoltuk, nem árt tisztába tenni a dolgokat, úgyhogy feltettük kérdéseinket a kivitelezőnek meg is kaptuk a válaszokat.

A Homlok Építőipari Zrt. szerint alaptalan pletyka, hogy meg akarják szüntetni az Arany-patakot, csupán tereprendezés céljából rendezik át a medrét és amit a mederben látni, az nem építési törmelék, hanem terméskő, ami szükséges az átalakításhoz. A kérdéseket és válaszokat változtatás nélkül közöljük:

Valóban építési törmeléket hordanak a munkások a mederbe vagy másról van szó?

Nem építési törmelék kerül a mederbe, hanem vízépítési terméskő, amellyel a medervédelmi munkálatok folyamán fogunk dolgozni. A projekt jelenleg építési fázisban van, 2019 szeptemberére készül el.

-Van tervben bármiféle tereprendezés, a patak medrének átalakítása?

Igen, az „Aranypatak revitalizáció építési munkái" tárgyú közbeszerzési eljárás (Közbeszerzési Értesítő száma: 2019/58) alapján megkötött kivitelezői szerződés műszaki tartalmán belül fontos feladat a patakmeder átalakítása, rendezése. A kivitelezési feladat pontosan a jóváhagyott tervek szerint zajlik. Meder-rekonstrukcióra, mederbővítésre, pihenő teraszok és vízbe helyezett tipegők kialakítására, valamint sétányok építésére kerül sor a projekt részeként. A vízépítési munkákhoz kapcsolódóan 1550 m3 földkiemelés, továbbá 2840 m2 rézsű és 3100 m2 vízszintes felület létrehozása szükséges a közbeszerzési kiírás alapján.

(A közbeszerzési pályázat idevágó részei:

„A patakkal való kapcsolat erősítése, a patak gyalogos és akadálymentes megközelíthetőségének, valamint a víz közelében tartózkodási lehetőségek létrehozása, a meder szélesítésével, lépcsős teraszos kialakításával."

„Az Arany‐patak architektonikus mederkialakításának oldása a partvonal mentén természet közeli növénykiültetésekkel, meanderező, változatos képet mutató patakmeder kialakítása kavicszátonyokkal és halrámpákkal."

„A Csónakázó‐tóhoz vezető új gyalogos híd mellett lépcsőkön és a vízbe helyezett tipegőkön keresztül vezető, alternatív útvonal kialakítása.")

Több pletyka kelt lábra a városban a patak megszüntetéséről. Gondolom, mivel hidat építenek felé, ez valóban csak pletyka lehet, de cáfoljanak meg kérem, ha tévedek.

A pletyka nem igaz. A rekonstrukció célja épp a patak környezetének rendezése, ami által a lakosság szebb és jobb állapotban fogja visszakapni a területet. A patakpart – mely gyalogos és akadálymentes módon is megközelíthetővé válik – újabb szabadidős tartózkodási lehetőségekkel bővül, pihenőket és sétányokat alakítunk ki.

Amennyiben a terep átalakításáról van szó, annak valóban ez a bevett módja? A munkások ez esetben szakszerűen járnak el? Jelenleg több helyen van elapadva a törmelék miatt a patak.

Igen. A kivitelezési munka mindenben a terv szerint zajlik, betartva a technológiai utasításokat és a közbeszerzési eljárásban rögzített tartalmat és mennyiséget. Biztosítjuk a szombathelyieket, hogy a kivitelezés szakszerűen, mindenben a terveknek megfelelően történik. A munka befejezéséig kérjük, és egyben köszönjük a lakosság türelmét.

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.