Megneszelte a lakótelepiek haragját, meghátrált a Fidesz Szombathelyen

ugytudjuk.hu 2018-12-16 12:00:00
Vasárnapi boltzár és NOlimpia kicsiben: amikor a Fidesz ráérez, hogy bukta néz ki neki egy népszavazáson/közvéleménykutatáson, úgy tesz, mintha sosem akarta volna az eredeti tervet. Ilyesmi történt Szombathelyen az Oladi lakótelepet átszelő úttal is.

2006-ban, még Ipkovich György (MSZP-SZDSZ) polgármestersége alatt került be a szombathelyi rendezési tervbe egy út, ami a város két főútvonalát (Dolgozók útja - Muskáli utca) kötné össze. A tervezett út a város Oladi lakótelepnek nevezett részén vágna keresztül úgy, hogy egy része egy mostani zöld területet, az oladi kiserdőt is keresztülvágná. Ráadásul a 2x1 sávosra tervezett főút jó néhány, az elmúlt évtizedben épült társasház ablaka alatt is elnyúlna - írja cikkében az atlatszo.hu

Horváth Attila (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) a körzet képviselője már 2015-től próbálja napirenden tartani a problémát. Ez idő alatt azonban nem sikerült az út tervét töröltetni a rendezési tervből.

Az idei októberi közgyűlésen ismét napirendi pont volt a rendezési terv. Az előterjesztéshez csatolt munkafüzet 81. pontján olvasható is, hogy Horváth azt tanácsolta, hogy kerüljön ki az út terve. A közgyűlés alatt a teremben volt az önkormányzat illetékes osztályának vezetője, Lakézy Gábor, aki a következő véleménnyel volt a tervről:


“...bővíteni kell azokat a kijáratokat, amellyel a lakótelep belső területeiről a forgalom ki tud csatlakozni azokra az elosztó főutakra, amelyek biztosítják azt, hogy a város különböző körzeteit könnyebben tudják megközelíteni az ott lakók.”

Horváth módosítóját az út tervének törléséről 10 igen szavazattal és 9 tartózkodással elutasította a Fideszes többségű közgyűlés.

Az út terve a Fideszes városvezetés szándékából tehát maradt volna. Ez később még lényeges információ lesz.

Horváth Attila a tervezett út nyomvonalán állva tart sajtótájékoztatót 

Horváth nem hagyta annyiban a dolgot, és november 23-án sajtótájékoztatót tartott. Az út tervezett helyére várta a sajtó képviselőit, majd elmondta, hogy az érintett lakásokban lakókat egyesével szeretné megkérdezni, hogy milyen véleménnyel vannak a tervről. Elmondása szerint ez nagyjából 350 ott lakót érint. A mini közvélemény-kutatásának eredményét tervei szerint a decemberi közgyűlésre már be is tudta volna vinni. 
A történet eddig egy megszokott ellenzéki akciónak tűnhet, a Fidesz azonban, érezve a vesztes állást, innen már rákapcsolt. 

Két héttel Horváth sajtótájékoztatója után egy cikk jelent meg a megyei napilapban, a Mészáros Lőrinc-féle Vas Népében

Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester itt már azt nyilatkozta, hogy “a városvezetés meghallja a város polgárainak hangját, így nem hogy nem építik meg az utat, de a lakók megnyugtatására annak nyomvonalát még a rendezési tervből is ki fogják radírozni.”

Mondta ezt a polgármester alig másfél hónappal az előző közgyűlés után, ahol nem támogatták Horváth ellenzéki javaslatát. 

A cikk civil megmozdulásnak mutatja be az akciót. A cikkben említett közel száz tiltakozó lakót azonban az a dr. Tuboly Andrea képviselte, aki nem mellesleg a Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának tagja, ráadásul a Fidesz delegálta. 

Erre a körzet képviselője Horváth Attila ismételten összehívta a sajtót, hogy elmondja, gyáván meghátrált a városvezetés amikor egy újságcikkben úgy tettek, mintha a lakók az ő intézkedésüknek köszönhetően menekültek volna meg a forgalom zajától. 

A tényekhez az is hozzátartozik, hogy az út bár szerepelt a rendezési tervben, annak megvalósítására az önkormányzatnak jelenleg nincsen pénze. 

És, hogy mi lesz a tervvel?

Az út még jelenleg is szerepel a város rendezési tervében, a szükséges előkészületek azonban már elkezdődtek a radírozáshoz. Azt ugyanis különböző szakhatóságoknak kell jóvá hagyniuk, hogy töröljék. Erre várhatóan a januári 31-re kitűzött közgyűlés, mondhatja ki a végső szót. 
 

Szólj hozzá!

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Kuznyecov: minden győri álma a feljutás

A második helyen álló győriek hátránya hét pont a listavezető Nyíregyháza mögött, utánuk azonban nagyon szoros a mezőny.