Percről percre! Sikerült kiemelni az elsüllyedt Hableány roncsát

VPP 2019-06-11 07:52:00
A rendőrség új szemlét tartott a Vikingen.

14:33 Csepelen folytatják a Hableány szemléjét

A csepeli szabadkikötőbe viszik a május 29-i balesetben elsüllyedt, majd kedden kiemelt Hableány turistahajót, ahol hajózási, nautikai és műszaki szakértők, valamint az ügyészség munkatársainak bevonásával vizsgálják a roncsot - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a budapesti Margit hídon tartott sajtótájékoztatóján.

Gál Kristóf elmondta, Csepelen már napokkal ezelőtt kialakították a helyszínt a szemléhez, amelyet viszont már a mentéssel egy időben megkezdtek, hogy a kiemelés során keletkezett elváltozásokat is rögzíteni tudják.

A mentés alatt négy holttestet emeltek ki, azonosításuk folyamatban van, de vélelmezhetően az egyik halott a hajó magyar kapitánya, egy másik pedig az egyetlen gyermek utas - mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy még négy embert keresnek.

Gál Kristóf közölte azt is, hogy a belügyminiszter kérésére megduplázták a keresésben részt vevő rendőrök számát.

A szóvivő emlékeztetett, a balesettel összefüggésben a Budapesti Rendőr-főkapitányság folytat nyomozást, jelenleg egy gyanúsított van, a szállodahajó ukrán kapitánya.

Gál Kristóf elmondta azt is, hogy hétfőn a Viking Sigyn szállodahajó - egyéb okok miatt - ismét Magyarországra érkezett, és mivel szükségessé vált új bizonyítékok beszerzése, valamint a tényállás teljes körű tisztázása, a rendőrség új szemlét tartott a hajón. 

Kérdésre válaszolva hozzátette, a szemle során olyan bizonyítékot szereztek, amely vélhetően teljesebb képet ad a történtekről.

13:32  - Sikerült kiemelni a hajóroncsot

Kiemelték és egy uszályra helyezték a május 29-ei balesetben elsüllyedt Hableány turistahajót kedden Budapesten, a Margit hídnál.

Fotó: MTI/Lakatos Péter

A Hableányt kedden kora reggel kezdték el kiemelni a Duna mélyéről. Közben többször megálltak, vizet szivattyúztak, valamint átvizsgálták a hajótestet, és eközben négy holttestet is megtaláltak.

Kora délutánra teljesen a felszínre került a hajótest. A Hableányt a Clark Ádám úszódaru segítségével átemelték egy uszályra.

12:44 -  Megkezdődött az utolsó szakasz, a Hableány átemelése

A roncsot öt ponton rögzítették és a tervek szerint a közelben álló uszályra helyezik az Infostart helyi tudósítója szerint.

A szakemberek mentés előtti félelmei szerencsére nem igazolódtak be, ugyanis a hajótest nem tört el. Perceknént 900 liter vizet szivattyúznak ki belőle. A legfrissebb információk szerint a búvárok nem találtak újabb holttestet az utolsó merülésüknél, ennek ellenére lehetséges, hogy a víz által behordott rengeteg iszap és hordalék alatt még több áldozat is fekszik. Ez már csak a hajó elszállítása után következő rendőrségi vizsgálat során fog kiderülni.

(A Clark Ádám úszódaru az elszállítást végző uszályra emeli a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsát)

12:14 - Előkészítik az uszályt, amelyre a Hableányt fogják tenni


Ezek szerint már a Hableány végső kiemelésére készülhetnek tehát a helyszínen. Az Index szerint közben folyamatosan, nagy erővel szivattyúzzák a hajótestet.

10:53 - Vontatáshoz készülődnek

Még órákig eltarthat, amíg ráhelyezik a Hableány roncsát a vontatóhajóra, amely a későbbiekben el fogja azt szállítani. A turistahajó hátulját teljesen letarolta a Viking Sygn.

(Iszap borítja egy búvár felszerelését a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsának kiemelésekor)

10:45 - Hajóskapitány: a rádiókon nem jeleztek veszélyhelyzetet

Egyik hajózási rádiócsatornán sem jeleztek veszélyhelyzetet a május 29-ei dunai hajóbaleset idején - közölte az M1 aktuális csatorna kedd délelőtti műsorfolyamában Tolnay Zoltán hajóskapitány, aki szintén szolgálatban volt a Dunán a tragédia idején.


A konkrét ütközést nem látták, ők a Lánchíd alatt voltak, a rádión pedig először azt hallották, hogy emberek vannak a vízben - ismertette. A hét ember kimentése szakszerűen zajlott - tette hozzá. Kitért arra is, hogy a Viking Sigynnek kellett volna megkezdenie a kommunikációt a kisebb Hableánnyal. 


Tolnay Zoltán azt mondta, hogy a történtek mélyen megrázták a hajósokat.

10:36 - Sikerült teljes hosszában kiemelni a Hableányt

A kiemelési munkáknak azonban még egyáltalán nincs vége. Az Index tudósítója szerint a búvárok arra várnak, hogy elegendő vizet szivattyúzzanak ki a hajtótestből, és bemehessenek megkeresni a még meg nem talált áldozatokat.

10:25 - Elkezdődték a víz kiszivattyúzását a hajótestből

10:05 - Vízbe zuhant egy mentésben részt vevő férfi, nagy nehézségek árán mentették ki - írja az Index helszíni tudósítója.

Bezuhant a Dunába a mentés egyike résztvevője a kiemelés helyszínén, amikor megpróbált átmászni a pontonra egy gumicsónakból.

A helyszíni tanácsadóként dolgozó férfi alatt megcsúszott a létra és belezuhant a Dunába. Szenecsére a mentőmellény miatt hamar felbukkant a víz felszínén. A folyó erős sodrása miatt egy többen is beültek a fekete gumicsónakba, amivel az érintett segítségére siettek, ugyanis még a tapasztalt szakember is alig bírt megkapaszkodni a helyszínen lévő hajók oldalában.

9:50 - Újabb hevedert kell bekötni a dunai hajóbalesetben elsüllyedt Hableányra

Újabb hevedert kell bekötni a dunai hajóbalesetben elsüllyedt Hableányramert sérülést találtak a hajó jobb oldalán - hangzott el az M1 aktuális csatorna kedd délelőtti műsorában. A kiemelést megnehezítette, hogy a Hableány besodródott az uszály alá. Götz Sándor hajómérnök elmondta: a hajón látható sérülés nem akadályozza a kiemelés folytatását. Az M1-en az is elhangzott, hogy
 

a megtalált holttestek között van az egyetlen gyermekáldozat is.

(Búvárok a kiemelést követően a víz felszíne felett, holtestek után kutatva átvizsgálják a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsát)


9:05 - Hatalmas sérülést találtak a Hableány oldalán a búvárok, ezért leállítják a hajó kiemelését – jelentette az InfoRádió helyszíni tudósítója.

Az Infostart információi szerint erről eddig nem volt tudomásuk a szakembereknek. Félő, hogy kettéroppan a hajóroncs, ezért most újabb hevedereket és acélsodronyokat húznak át a hajó orra alatt, és rögzítik ezeket a Clark Ádám úszódaruhoz. Ezt követően folytathat csak a két hete elsüllyedt turistahajó kiemelése. A búvárok feljöttek a felszínre, tart a szivattyúzás. A lap szerint egy hordágyat készítettek a hajó mellé, vagyis vélhetően találtak még egy áldozatot, de a holttestet egyelőre nem tudják felszínre hozni.

8:24 - Már négy holttestet hoztak ki a búvárok a Hableány roncsából kedd 8 óra 20 percig - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója.

A búvárok még négy embert keresnek a Hableány utasai közül.

(A mentőalakulat tagjai tisztelegnek a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsából kiemelt holttest mellett a Margit hídnál horgonyzó uszályon 2019. június 11-én )

8:21 - A Panorama Deck Kft. saját halottjának tekinti a Hableány balesetében elhunyt kollégáit.

Tóth Mihály szóvivő közleményében azt írta: a május 29-én a Margit híd mellett balesetben elsüllyedt Hableány hajó kiemelése a Panorama Deck legénysége számára "felkavaró élményt" jelent. A vállalat minden tagja gyászolja a tragédiában elhunyt kollégáit és utasaikat. "Együtt érzünk a családokkal és a barátokkal, osztozunk a veszteségükben" - fogalmaztak. Azt írták: ha a közvetlen hozzátartozók elfogadják, és kollégáik másként nem végrendelkeztek, akkor hajós temetésen búcsúznak majd el tőlük.

8:11 -  Két újabb holttestet hoztak ki a részben felszínre emelt Hableány sétahajóról kedd reggel, a budapesti Margit híd közelében - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója.

A búvárok a május 29-én szerencsétlenül járt sétahajóról így már három holttestet hoztak ki. A Hableány utasai közül még hatot keresnek.

(A mentést végző búvárok pihennek)

07:56Kihoztak egy holttestet a részben felszínre emelt Hableány sétahajóról kedd reggel, a budapesti Margit híd közelében.

A búvárok a május 29-én szerencsétlenül járt Hableány kapitányi hídjának megroppant teteje alatt találták a holttestet - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója.

07:09 - Megkezdték a május 29-ei hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó kiemelését kedd reggel. A műveletet az előzetes tájékoztatás szerint hat órán át is eltarthat a mentés.
    


Jasenszky Nándorra, a Terrorelhárítási Központ társadalmi kapcsolatokért felelős osztályának vezetőjére hivatkozva az M1 tudósítója azt mondta: a művelet legkritikusabb pontja az lesz, amikor a meder aljától elemelkedik a hajótest. Elmondta: a művelet több szakaszból áll majd, ezalatt többször is átvizsgálják majd a hajót. 


    

A hajó egyik része már megjelent a felszínen. Az előzetes információk szerint amikor a kapitányi híd előbukkan, megállnak az emeléssel, és egy tűzoltóbúvár felderíti azt a területet, ahol a kapitány tartózkodott a baleset pillanatában. Ha holttestet fedez fel, az az elsődleges, hogy felhozzák. Ezután a mosdót és a gépház felé vezető lépcsőt vizsgálja át, majd újabb emelés történik, azután szivattyúzás.
    


A tervek szerint négy fázisban történik meg a hajó kiemelése, amely várhatóan az egész délelőttöt igénybe veszi majd.
    


Az MTI tudósítójának helyszíni információja szerint először a kapitányi hídig emelik meg a hajót, majd a teremszintig, utána a vízvonalig, majd végül az egész járművet a felszínre hozzák, és az előre odavitt uszályra helyezik.
    


Az egyes fázisok során a búvárok behatolnak a hajótestbe, hogy eltávolítsák a munkálatokat akadályozó tárgyakat, bútordarabokat, a holttesteket eltakaró berendezési tárgyakat.
    


A hatóságok felkészültek a Hableányból esetlegesen kiömlő üzemanyag felfogására is, mivel a hajótestben 1400 liter gázolaj van - értesült a helyszínen az MTI.


    

A Hableány sétahajó május 29-én süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sygin szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni, nyolc embert még keresnek: hét dél-koreai utast és a sétahajó magyar kapitányát. A katasztrófával kapcsolatban egy hónapos előzetes letartóztatásba helyezték a Viking Sygin 64 éves kapitányát, Jurij C-t, akit tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés veszélyeztetése miatt gyanúsítottként hallgattak ki. 
    


Pintér Sándor belügyminiszter a hajó kiemelésével kapcsolatos feladatokkal a Terrorelhárítási Központot (TEK) bízta meg.
    


A Hableány 1949-ben épült, a hajó 27,2 méter hosszú, 4,8 méter széles és 5,2 méter magas, a súlya 50 tonna. A turistahajó kiemelésére Komáromból érkezett pénteken a 200 tonna emelésére is képes Clark Ádám úszódaru.
    

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.