Még helypénzt sem kellett fizetnie a fideszes kőszegi képviselő fiának a direkt neki kitalált városi rendezvényeken, hogy csapolhassa a saját sörét

Farkas Bazsi 2019-01-26 08:17:00
A csupán nevében Kőszegi Sört Rogán Antal feltalálótársánál főzik.

Január elején került az atlatszo.hu és az Ugytuduk.hu látóterébe Kiss András vállalkozó. Akkor többek között azért figyeltek fel Kissre, mivel Kőszeggel foglalkozó honlapja úgy kapott kétszer is évi 2 millió forintos támogatást a helyi önkormányzattól, hogy édesapja, Kiss Károly Péter fideszes képviselőként ott ül a testületben. 


Már akkor feltűnt az is, hogy Kiss nemcsak honlapot indított, hanem sört is kezdett forgalmazni, méghozzá Kőszegi Sör néven. A sör weblapja arról tájékoztat, hogy az ital azért kapta a Kőszegi nevet, hogy ezzel tisztelegjen az egykor Kőszegen nagy népszerűségnek örvendő, helyben gyártott sörnek. Mások úgy vélik, hogy a névadás megtévesztő lehet, mivel a sört nem itt gyártják. 

A palackon is csak annyi van jelölve, hogy gyártási hely Magyarország, Kiss pedig mint forgalmazó van feltüntetve a címként. 
Ám még mielőtt a gyártóra rátérnénk, gyorsan egy kitérő, hogy mikor és miért is kapott országos reflektorfényt a Kőszegi Sör.


Kiss András termékét 2018 decemberében elsőként az elelmiszer.hu méltatta azzal, hogy bronzérmet szerzett a Brussels Beer Chalenge-en. Sőt, a honlap azt is állította, hogy “hazánk idén először hozhatott el díjat a Kőszegi Sör márka képviseletében…”.


A cikk szép karriert futott be, mivel több országos portál, többek között a hvg is átvette, nem kis reklámot csinálva ezzel a Kőszegi Sörnek. Kerestük az ellemiszer.hu szerkesztőségét, akiktől megtudtuk, hogy a cikket egy, a Kőszegi Sörtől jött közlemény alapján publikálták. 
Csakhogy biztosan nem a Kőszegi Sör az első magyar sör, ami minősítést (akárcsak a boroknál a söröknél is minősítést kapnak a minták) kapott Brüsszelben. A verseny honlapjának tanúsága szerint 2016-ban a Róth Serfőző Gingermeistere, szintén bronz minősítést kapott. 
Na de térjünk vissza a sör gyártására. Egykor Etyeken állították elő, az ottani sörmanufakturától tudtuk meg, hogy a brüsszeli minősítőn bronzot kapott bécsi lágert szintén az etyeki főzde sörfőző mestere alkotta meg évekkel ezelőtt. 


Jelenleg Magyarországon, akárcsak más szeszesital előállításánál, a sörnél is jövedéki szabályok vannak. Ezért azok a forgalmazók, akik sört szeretnének árulni, de a jövedéki termék előállításra engedélyük nincsen, bérfőzetnek, vagy ahogy a szakma hívja gerilla-főzetnek. Kiss András ugyanígy tett. 


Egyetlen évig volt Etyeken a gyártás, majd átkerült egy másik, céghez, a Horizont Sörökhöz.


Erről a sör manufaktúráról már korábban írt az Átlátszó. 2018. áprilisi cikkünkben mutatták be az üzemet és az annak hátterét adó Sörműves Kft-t. A cégnek mások mellett, közvetve vagy direktben olyan tulajdonosai vannak, mint Csík Balázs, aki Rogán Antal feltalálótársaként vált ismertté, Mendelényi Dániel utazó nagykövet és Bozó Zoltán volt szentesi fideszes polgármesterjelölt. 


De mitől Kőszegi, ha nem kőszegi?


Kiss András jó marketing szakember: a kőszegi székhelyű, az Orbán-kormánytól sem távoli, Felsőfokú Tanulmányok Intézeténél is ebben a beosztásban dolgozik. 2016-ban maga kérte Huber László (Fidesz-KDNP) polgármestertől, hogy járuljon hozzá a termék Kőszeg név használatához, hogy így is öregbítse a város hírét. Huber ennek eleget is tett. 


A polgármester névhasználati engedélyében az is közrejátszott, hogy a Kőszegi sör lehetőséget kínált a város gasztronómiájának fellendítéséhez. És valóban. Gondoljunk csak bele, hogy az ország másik részéből érkezett turista inkább választja a helyinek hitt terméket, mint azt, amit az ország bármely részén meg tud vásárolni.


Így van ez a gasztronómiában is. A Kőszegi Sör azonban Kiss Andrásnak is szép bizniszt kínál. 


2018 áprilisától szeptemberig öt alkalommal szerveztek a városban Kőszegi Sörsétányt, erről az önkormányzati költségvetésből, kétszer 2 millió forinttal megtámogatott, egyébként Kiss András kiadásában megjelenő, koszeginfo.com is beszámolt. A rendezvény nevében és jellegében is olyan, mintha elsősorban a Kőszegi Sör kedvéért szervezték volna meg. 


Egy a szerkesztőséghez eljuttatott 2018 júliusában kelt jegyzői levélből kiderül, hogy a programsorozatot, a kőszegi önkormányzat irányítása alatt álló, Jurisics-Vár Művelődési Központ és Várszínház szervezte. A felállított sörsátorért nem kellett helypénzt fizetni, sőt. Mivel az intézmény volt a szervező, így a fellépőket, a hangosítást, de még az áramot is a közpénzből működő művelődési központ fizette, miközben csapolták a Kőszegi Sört.

Az már csak egy külön adalék, hogy a Jurisics-Vár Művelődési Központ és Várszínház igazgatója, az a Pócza Zoltán, aki 2006-ban Kiss András édesapjával, az azóta fideszes Kiss Károly Péterrel együtt a Kőszegi Ipartestület színeiben indult az önkormányzati választásokon. Most Kiss Károly Péter nem csak városi képviselő, de az Ipartestület elnöke is.

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.