Maximális biztonságban voltunk a szombathelyi augusztus 20-i ünnepségen

Farkas Bazsi 2019-08-20 15:17:00
Biztonsági őrök védtek attól, nehogy blőd válaszokkal fárasszanak a hivatalnokok.

Ahogy minden tisztességes magyar településen, úgy Szombathelyen is volt ma augusztus 20-i ünnepség. Zászlófelvonás, katonai tiszteletadás és újkenyérszelés. 

Bár ünnep volt a mai, sokáig nem lehetett tudni, hogy ki mondja az ünnepi beszédet. Na jó, legyünk őszinték, igazából majdhogynem teljesen mindegy, hogy ki emlékeztet az 1000 éves állam megszületésére, meg mondja el, hogy a vérzivataros idők ellenére is itt vagyunk, és talpon maradtunk, de mégis csak van ennek valamiféle presztízse. 

Tavaly például épp az a Melega Miklós, levéltár igazgató mondta el ünnepi gondolatait, aki akkor, a pár héttel később megrendezett időközi választáson a Fidesz képviselőjelöltjeként indult el a Derkovitson. Hiába volt azonban a “népes tömeg” előtti szónoklat, Melega történelmi jelentőségű vereséget szenvedett a körzetben elinduló, minden ellenzéki párt által támogatott, ellenzéki jelölttől, László Győzőtől.

A Fidesz azért ismét meghúzta a “váratlan” és pódium mögé lökte Balázsy Péter megyei jegyzőt, aki ugye egyben a párt polgármesterjelöltje is. Igazából azt nem tudom, hogy mi játszódhat le ilyenkor a jelölőszervezet vezetőinek fejében. A nyúl módjára a kalapból előhúzott hivatalnokot elég csak pár szalagvágáson és városi ünnepségen az első sorba állítani és máris bizalmat kap a választóktól, hogy egy 80 ezres várost irányítson? 

Ahogy az is kérdés volt, hogy vajon miért titkolják az amúgy teljesen nyilvánvalót, vagyis azt, hogy a mai ünnepségen a remegő lábú és hangú megyei jegyző fogja elmondani ünnepi gondolatait, a leginkább a holdudvarhoz tartozó és a szomszédos idősek otthonából kilátogató alig pár száz fős közösségnek. 


A hivatalos meghívón ugyanis - ellenben a sokéves gyakorlattal - nem volt név az ünnepi beszéd menüpont alatt. A szervezők kérdésünkre sem tudták megmondani, hogy ki is lesz a szónok. 

Ezzel ellentétben, a vezetőcsere után továbbra is a városvezetői szócsőnek számító, SZTV tényként közölte Híradójában: az ünnepi beszédet a megyei jegyző fogja mondani.

Az persze másik kérdés, hogy a - legyünk ennyire naivak - a szervezők szerint a várost vezető jelenlegi polgármesternél, alpolgármestereknél, tanácsnoknál de még a szombathelyi jegyzőnél is alkalmasabb a megyei önkormányzat (ami egyébként már régóta döntési jogkörrel sem rendelkezik, csupán adminisztrációs feladatot lát el) jegyzője arra, hogy elmondja az amúgy rendre közhelyekkel tűzdelt ünnepi gondolatot. 

A jegyző, aki lassan nem hajlandó válaszolni egyetlen hivatalos megkeresésre sem. Közben pedig önmagát, mint a Fidesz polgármesterjelöltjét reklámoztatja a megyei Facebook-oldalon, de, hogy ő, mint a törvényesség őre mindehhez mit szól, nem tudni. 

Pont ezért, amikor kiderült, hogy ott lesz a szombathelyi városi ünnepségen, pimasz felhívást tettünk közzé: Aki találkozni és kérdezni akar tőle, jöjjön ki a Szent István-szoborhoz. 

A Fidesz pedig ahelyett, hogy leütötte volna a magas labdát és néhány bármikor alkalmazható politikai bla-blával felkészítette volna a polgármesterjelöltet, inkább támadó állást vett fel. A Szombathelyi Fidesz Facebook-oldalán kiáltott farkast és mindenkinek felhívta a figyelmét arra, hogy valakik aljas módon akarják megzavarni a 20. ünnepséget. 

Szombathelyi Fidesz

Augusztus 20-án a magyar államiság évfordulóját ünnepeljük szerte az... országban, így Szombathelyen is. A városi ünnepség 10 órakor kezdődik a Szent István Parkban. Tudomásunkra jutott, hogy sajnálatos módon egyesek provokációval szeretnék megzavarni az ünnepi rendezvényt. Ezúton felszólítjuk a politikai pártokat, tegyenek meg mindent azért, hogy méltó módon és békésen ünnepelhessük meg Magyarország születésnapját.

Bár ilyenről szó sem volt.

Az azonban továbbra sem volt kérdés, a jegyzőt dugni kell a nyilvánosság és a váratlan kérdések elől, mivel pár hete egy lelkes civil kérdezte fel a hivatalnokot, aki felkészületlenül csak annyit tudott mondani: Nem vagyok közszereplő, avatni jöttem. 


Kimentem hát, vasalt ingben hallgattam végig az ünnepi beszédet, majd vártam az alkalomra, hátha adódik olyan pillanat, amikor az ünnepség után szóba elegyedhetek, akár még kérdezhetek is a jegyzőtől. 


Időközben arra lettem figyelmes, hogy nem terhestornán edződött, szépszál legények gyűrűjében múlatom az időt. Arcaik pedig a fővárosi Városligetből sejlettek vissza ismerősen. De igazán kukacoskodónak annak kell lenni, aki azt mondja, hogy rossz a közbiztonság akkor, amikor egy főre három civilbe öltözött biztonsági őr vigyáz. 

Magyarul, a személyi szabadságjogom korlátozásának határvonalát át nem lépő, ám megjelenésükkel mindenképpen üzenő szekusok intettek körültekintésre, kitől, mit és hogyan akarok én kérdezgetni.


Komoly üzenettel bír, hogy a Fidesz a számára oly’ kellemetlen szituációkat erővel akarja megoldani Szombathelyen. Az egyelőre még mindig csak megyei jegyzői posztot betöltő hivatalnokot pedig biztonsági őrök védik meg a kellemetlen szituációktól.

Tartania nem kellett semmitől sem. Mivel alkalom és mód nem adódott rá, viselkedni pedig még mindig messzemenőkig tudok, így nem kérdeztem meg a jegyzőt arról, hogy miért nem végzi a munkáját és válaszol kérdésünkre, ami továbbra is az, hogy

  • szerinte mennyire elfogadható az, hogy a megyei önkormányzat Facebook-oldala propaganda, kampány posztoknak ad helyet?
  • Véleménye szerint megfelel az, az esélyegyenlőségi elveknek, hogy a megyei önkormányzat Facebook-oldala eddig csupán a Fidesz szombathelyi polgármester-jelöltjének posztját osztotta meg?
  • Illetve, hogy a Vas Megyei Önkormányzat Facebook-oldalát ki kezeli, ezt milyen havi juttatásért teszi meg, illetve a szerkesztő milyen szerkesztési alapelvek mentén tölti fel az oldalt tartalommal.


Kitartóan várjuk a válaszokat! 
 

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.