Magyar László Afrika-kutatóra emlékeztek születésének 200. évfordulóján Szombathelyen

Farkas Bazsi 2018-12-16 15:52:00
Mert, hogy itt született.

Magyar László kalandos életű, kíváncsi természetű ember volt, akit afrikai kutatásairól szóló útleírásai, naplója, majd 1859-ben megjelentetett könyve miatt, távollétében a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjának választott - mondta a konferenciát megelőző sajtótájékoztatón Gulyás András nyugalmazott nagykövet, a Magyar László Emlékbizottság titkára, tudósít az MTI.

Hozzáfűzte: Magyar László tengerésztisztnek tanult, Fiumében kadétiskolát végzett, több hajón szolgálva bejárta a világtengereket, az Atlanti-óceántól az Indiai-óceánig is eljutott, életének meghatározó élménye volt, amikor Afrikában a Kongó folyó forrásvidékéig felhajózott, később pedig a kontinens belső részeire is eljutott, expedíciókat szervezett.

"Itt megismerkedett egy afrikai királlyal, aki felajánlotta neki egyik lánya kezét és kétszáz elefántvadászt, akikkel azután az expedícióit megvalósította" - sorolta Gulyás András.

Szólt arról is, hogy Magyar László legfőbb jellemvonása a kíváncsiság volt, ez hajtotta néprajzi, csillagászati, földrajzi kutatásait is. Tengerészként értett a térképrajzoláshoz, topográfiai, kartográfiai kutatásai ezért szakszerűek; mindezek mellett alapos mezőgazdasági ismeretekkel is rendelkezett, így a növényvilágról, geológiáról, hidrológiáról szóló leírásai is értékesek.

Rákóczi István, az emlékbizottság másik titkára, a konferencia főszervezője, az ELTE tanszékvezető tanára a sajtótájékoztatón egyebek között arról szólt, hogy szeretnék Magyar László munkáit portugálra lefordítani és "visszajuttatni" Angolába, abba az országba, ahol hosszú évekig élt és ahol a halál is érte 46 éves korában.

Magyar László és Ozoro hercegnő szerelme történetének állít emléket Angola egyik ma élő legismertebb költője, Ana Paula Tavares egy szerelmes énekkel, amelyt az 200. évfordulóra az ELTE Eötvös Kiadó Kft. gondozásában magyarul és portugálul is megjelent - fűzte hozzá.

A konferenciát követően a kétnapos megemlékezés részeként szombaton délelőtt Szombathelyen megkoszorúzzák Magyar László emlékművét, az eseményen részt vesz majd Lizeth Nawanga Satumbo Pena, az Angolai Köztársaság nagykövete is.

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.