Egy sorozat, amit mi sem tudunk megunni

ugytudjuk.hu 2020-01-20 10:17:00
Nálunk is hihetetlenül népszerű volt a Derrick.

Több ezer sorozat futott és fut szerte a világon a televíziókban, e pillanatban is. Látszólag nehéz lenne eldönteni, hogy melyik a legnépszerűbb. A nézettségi mutatók és az adott sorozat fejlődéstörténete választ ad a kérdésre. A ZDF német köztelevízió Derrick című bűnügyi sorozata, amely már 46 (!) éve koptatja a képcsövet, az élbolyig verekedte fel magát. 

A Derrick első epizódját 1974-ben mutatták be az utolsót pedig 1998-ban. Ekkor már a 281. epizódnál tartottak és csak azért lett vége – erre sincs példa a sorozatok történetében – mert a főszereplő, Horst Tappert 75 évesen nyugdíjazta magát. A sorozat 24 év után is töretlenül sikeres volt, magas nézettséget produkált – ez is különlegesség a televíziózásban. Számítások szerint 2013-ig, a ZDF-letiltásig (erről később) 102 országban legalább 500 millió ember látta az egyik legjobb nyugatnémet exportcikket. Hazánk ebben is élen jár, igazi derrickes ország. Már a hetvenes évek végén műsorra tűzhette a Magyar Televízió a hanyatló nyugati kapitalizmus eme termékét. Amely annyira sikeressé vált, hogy verte az Angyalt, a Négy páncélost... és még a kabaréműsorokat is. Egy-egy epizód akkor 2-3 milliós (!!) nézettséget produkált az országban.

Ezek után nem meglepő, hogy most is fut a sorozat az egyik új sorozatadón. Illetve meglepő, de más miatt (de erről is később). Ma is hozza a retró a napi több tízezres nézettséget, ami azért nem rossz szám egy új adónál. A sorozat főszereplője Stephan Derrick felügyelő, akit Horst Tappert német színész alakított. Társa Harry Klein nyomozó, akit Fritz Wepper személyesített meg. A forgatókönyvet a Reinecker-Ringelmann páros írta, úgy, hogy a karaktert rászabták a főszereplőre. Kiaknázták Tappert erős személyiségét, azt, hogy kitartó szívósságával mindig eredményre jut, azaz leleplezi a gyilkosokat (kivéve három epizódot). Társa, Klein nyomozó gyakorlatilag Derrick „sárga bőrkabátja", kiszolgálója. Szállóigévé lett mondás is született ennek kapcsán: - Harry, hozd az autót.

A magyar szinkron kiemelkedően jó volt, ezt a német színészek is elismerték (Derricket Szabó Ottó és Ujlaki Dénes, Kleint Gálvölgyi János s Besenczi Árpád „hangosította"). Vajon mi a titka a Derricknek? Hiszen nem kínál nagy izgalmakat, a kaszkadőrök messze elkerülték és nem ritka a bárgyú párbeszéd sem. Derrick például így szólítja meg az egyik gyanúsítottat az őrszobán: - Maga szerint ki a gyilkos? A sikeresség több szálból fonódik össze. Egyik a karakter, a két főszereplő úgy jó, ahogy van. Olyanok, mint a kisemberek, márpedig kisemberből van a legtöbb. Bejött a mozgó kamera, ami akkor nem nagyon dívott még a szakmában. Gyakran látjuk München híres tereit, utcáit, meg az akkor nagyon menő BMW autókat (ma is fut belőlük néhány). Már ezért az utóbbiért megérte tévé elé ülni annak a pár százezer kádári kisembernek, aki 10 éve sóvárgott már a Merkúrnál Trabantja után, de még 5 évet le kellett húznia... - Harry, hozd az autót! – elképzelhető, miként kommentálhatták...

Na és a belsők. Számos sztori fut éjszakai bárokban, szép nők vonulnak és rosszalkodnak, németes lengeséggel. Ez meg bevonzotta a fiatalokat. Folyamatosan ment a képek alá a kortárs beat-rockzene, itták a viszkit, a méretes sört, villogott a neonreklám. A hanyatló nyugat. Ma megmosolyogtató mindez, de még mindig lejön valamiféle meghatározhatatlan, de élhető és élvezhető hangulat. Olyan, amely kultikus sorozattá tette végül a Derricket.  

Az életmű azonban kissé elkoszolódott. 2013-ban egy levéltáros kiszúrta, hogy Horst Tappert 19 évesen a Waffen SS-ben szolgált. A színész akkor már nem élt, 2005-ben, 85 évesen hunyt el. Mivel eltitkolta e mozzanatot, nácinak minősítették, a sorozat gazdája, a ZDF televízió betiltotta a további vetítéseket. Kivéve néhány országot, közte a miénket (így érhető el az említett kábeltévén a sorozat, meg persze a neten). Tappert sajnos árnyékot vetett filmbéli önmagára és az egész sorozatra is. A nimbuszt megtépázták.  

Mindezek ellenére a Derrick ma is népszerű és rengetegen nézik. Élő, érző, esendő emberek jelennek meg a képernyőn és olyanokat mondanak és tesznek, amilyeneket mi is mondunk, teszünk. Derrick, egy nyomozó a szomszédból.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.