Ma eldőlhet a Haladás sorsa, a közgyűlés tárgyalja az adóssággal küzdő focicsapat ügyét

Farkas Bazsi 2019-04-30 09:53:00
A közgyűlésről blogolunk.

1:28 Köszi a figyelmet!

Mindenkinek, aki kitartott. Mivel az SZMSZ-t módosították, így menetrendszerűen jön a kövi közgyűlés május utolsó csütörtökén.

A zárt ülésen még a képviselők folytatják. Nekünk meg már jöhet május elseje a szeretet ünnepe! 

Oláh Gino majálisa

Hungarian gypsy talking weird things.

Holnap, illetve ma is én leszek a szerkesztő, velem szórakozhattok. Várok minden kis mókust. 

1:11 Mind egy, már az órát nézve

Három évnyi támogatást hozna előre az önkormányzat, évi 50 millió forinttal számolva. Vagyis 2022-ig a Haladás kilőné az önkormányzati támogatást. Ha nem sikerült megszerezni a licencet, akkor vissza kell fizetnie ezt a klubnak. Ráadásul továbbra is áll a teljes átvilágítás feltétele. 

Megkapja a Haladás a plusz 150 milliót a várostól. 

 

1:01 Illés Béla a teremben

A többségi tulajdonos képviseletében szólal fel. 

Elmúlt 12 évben stabil hátterű csapatot hoztak lére - kezdi Illés. Azt mondja, ha az önkormányzat odaadja a 150 millió forintot, és a másik kisebbségi tulajdonos is hajlandó odaadni az 50-60 milliót, akkor a Halmill Kft. beleteszi a licencehez szükséges maradék összeget.

Illés azt mondja, hogyha valaki átvenné tőlük a Haladás Labdarúgó Kft. többségi tulajdonát, akkor 1 forintért átadják.

Ők a játékos eladásokból származó összegeket visszatették a csapatba. 2015-től 1,1 milliárd forintot tett bele a csapatba a Halmill, saját és szponzorációs pénzből.

0:35 Bíró Péter el akarta lopni a Haladást

Ipkovich György nosztalgiázik kicsit. Amikor 100% volt az önkormányzat tulajdonrésze a Haladás Labdarúgó Kft-ben, akkor bronzérmet szereztek, most 5%-ban vannak, a bronz meg lefogyott a kieső helyre - nem nagy biznisz. A képviselő azzal folytatja, ha ők az 5%-ra 150 milliót adnak, akkor a Halmill Kft.-nek 1,5 milliárd forintot kellene bepakolni. 

Csak ahhoz kellene 400 millió forint, hogy a Haladás rendezze a tőketartozását

Farkas Bazsi Közben a játékosok megint nem kaptak fizetést, a focicsapat 150 millió forintos segélyért folyamodik a klubban csupán 5,5%-kal rendelkező önkormányzathoz. A múlt héten számoltunk be róla, hogy egyelőre nem kapta meg sem az NB I-es, sem pedig az NB II-es licencet a Szombathelyi Haladás.

Tartozik a cég a törzstőkével, a be nem fizetett 200 millióval, az elfogyott befizetéssel. Játékos eladások, önkormányzatilag támogatott akadémia, stadion hozzájárulás és most megint az önkormányzatnak kellene befizetnie. Ez így nem üzlet - mondja Ipkovich.

Koczka eleveníti fel a 2015-ös tőkeemelést, azt mondja, akkor a játékos eladások után kaptak közel 50-60 millió forintot. Így fizette ki őket a Halmill. 

Puskás megint mártírt tol. Ő a felelős mindenért, ő nem tudott gólt rúgni. 

Molnár Miklós azt mondja ketté kell szedni a történetet. Az egyik a Haladás pénzügyi helyzete, a másik a licence kérdése. Azonban ez utóbbihoz is pénzt kell tenni a csapatba.

0:29 A Haladás ügyvezetőnek halaszthatatlan dolga van

Ezért nincs a teremben. 

Hát vannak néha fontosabb dolgok egy ügyvezető életében, mint a csapata licence. 

Koczka alpolgármester azt mondja, a polgármester mindig úriember volt, a háborúban pedig csak egyszer ölik meg az embert, szemben a politikával. A Haladás közgyűlésekre ő elment, az ott elhangzottakat pedig továbbította a polgármesternek, de egyéb jogköre nem volt. 

 

0:16 Haladás

Már az is, hogy itt vagyunk, meg jön a focicsapat ügye. A helyzet nem egyszerű, több száz millió forint kellene.

275 milliós önkormányzati támogatást kért a Haladás az önkormányzattól. A nagytulajdonos azt mondta, hogy nem tud plusz pénzt előteremteni - mondja Illés alpolgármester. Illés azt mondja, hogy csak akkor javasolja a pénz odaítélését, ha egy független szakértő átvilágítja a klubot, a nagytulajdonosok garanciát vállalnak, hiszen a 100 éves klubot meg kell menteni.

Nemény folytatja. Azt mondja valaki pénzt kér közben pedig arra sem veszi a fáradságot, hogy bemenjen a közgyűlésbe. Hogyan segítsenek ilyen embereknek? A klubot 2015-ben a fideszes városi többség játszotta át gazdasági szereplőknek. Ma nem fognak pénzt adni - jelenti ki.

Nemény feltételekhez köti a pénz adást:

  • Teljes átvilágítás, az összes felelős megnevezése.
  • A tulajdonosok tegyék be a pénzt, ténylegesen tegyék a számlára a pénzt. Készfizető kezességet kell vállalniuk.
  • Ha most adnak pénzt, akkor azt előrehozott támogatásként számolják el. 

A frakcióvezető azt mondja, hogy nem engedik, hogy a Haladás miatt egyetlen fillér is elvonódjon az útfelújításoktól, járdaépítésektől vagy játszótér létesítésektől.

 

0:12 Útátvétel

Szentkirályi utakat kellene átvennie magánberuházóktól az önkormányzatnak. 

Döntenek, átveszik. 

 

23:57 Kárpáti - Bartók kereszteződés

Kecskés azt kéri, hogy építsék át most - ez volt a módosító javaslata Kecskésnek. Ez nem megy át.

Az, hogy majd akkor építsék át, ha a Gagarin és a Bartók kereszteződése elkészült, azt elfogadják. 

Két technikai jellegű napirend jön: feladatellátásra vonatkozóan megkötött megállapodások módosítása és intézményi alapdokumentumok módosítása, ez is átmegy.

Bírósági ülnököket és szavazatszámláló bizottság póttagjait is jóváhagyják.

 

23:55 Megkapják a Jászai Mari utcai volt Gyermekek házát ingyenes használatra 

a Waldorf.

 

23:53 800 millió forinttal lett több a legolcsóbb ajánlat a rendelkezésre álló összeghez képest

Ezért a Vásárcsarnoknál műszaki tartalom csökkentéssel lehet csak megvalósítani a felújítást. Elfogadják az új terveket. 

 

23:49 Megszavazzák az ÉNYKK beszámolóját 

 

Jön a Vásárcsarnok.

 

23:22 32 határozati javaslat van

Weöres Sándor Színház beszámolóját és üzleti tervét elfogadják.

A Médiaközpont beszámolóját elfogadják.

Az üzleti tervnél annyi a módosítás, hogy 20 millió forint plusz kap a központ a Savaria Fórumra, azzal, hogy azonnal meg ki kell adnia az újságot.

A Szombathelyi Képző Központ Közhasznú Nonprofit Kft., a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft., a Savaria Turizmus Nonprofit Kft., a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nonprofit Kft., a FALCO KC Szombathely Kft.,  beszámolóját és az üzleti tervét elfogadják. 

A Vas Megyei Temetkezési Kft.-nél Molnár módosításaival együtt fogadják el az üzleti tervet.

A Szombathelyi Parkfenntartási Kft., a Savaria Városfejlesztési Kft., a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. beszámolói és üzleti tervei is mind-mind átmennek. 

A Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. beszámolóját elfogadták, de az üzleti tervet nem.

A VASIVÍZ ZRt-vel kapcsolatos közgyűlési döntések is sorra átmennek. 

A  SZOVA Szállodaüzemeltető Kft. beszámolóját is elfogadják. Hiszen szálloda sincs - mondja közben Puskás.

A SZOMHULL beszámolóját is elfogadják. 

Újabb napirendi pont jön.  

 

23:10 Köszönjük, hogy Hende Csaba

segíti a Haladás Sportkomplexum üzemeltetését - mondja Puskás. Mivel a város kevesebb pénzt tesz bele komplexumba, így a központi költségvetésből egészítik ki a büdzsét, hála Hende közbenjárásának. 

Hasonlót nem lehetne az oktatásban és az egészségügyben? - hm, csak úgy eszembe jutott.

Tisztelt fideszes fiúk, itt Szombathelyen, töketlenek vagytok! - mondja el ismét a korábban hangorkánt kiváltó kijelentését Balassa. 

Igaz e, hogy az elmúlt meccsen a Haladás Sportkomplexum skyboxot bérelt vissza a meccs idejére a stadiont bérlő Haladás Labdarúgó Kft-ről? - kérdezi Molnár Miklós. Válasz egyelőre nem jön.

Hende miniszter úr segített, mi ezzel a baj - mondja Sátory.

Egyébként segítsen már valaki, Hende Csaba éppen melyik minisztériumot vezeti? A helyes megfejtők között objektívsapkás távcsövet sorsolok ki!

Jön a szavazás!

 

22:48 Melegszik a Haladás pite

Nemény azt mondja, hogy 2 nappal a licence leadási határideje előtt tudják meg, hogy az alapvető kritériumok nincsenek meg a labdarúgócsapat indulásához. Mert, hogy nincsen meg a bérleti szerződés a stadionnal. 

A focicsapatban kisebbségi tulajdonos önkormányzat jogainak gyakorlója a polgármester, aki ezek szerint nem nézett rá a csapatra, hogy ez csak most derül ki - mondja Nemény. 

16 milliárdos stadion, 6 milliárdos akadémia, 298 millió forintos üzemeltetési költség közpénzből - sorolja Balassa a számokat. 

Hatalmas vita kerekedik, Puskás 10 perc szünetet rendel el.

Kapcsoljuk a pályát!

Gálvölgyi - magyar foci paródia

2008.04.10 -i adás

 

22:16 A város tulajdonában lévő gazdasági társaságok 2018. évi beszámolóinak, és 2019. évi üzleti terveinek megtárgyalására

16 darab van, most megtárgyalják mindet. 

Takátsné azt mondja a Jogi Bizottság a Médiaközpont estében az üzleti tervet nem tudta elfogadni, mert a Savaria Fórum 37,1 millió forintos kiadási költségére nincsen fedezet. 

Ipkovich azt mondja, hogy a Vasi Szemlét és az Életünk folyóiratot is a Médiaközponthoz csoportosítsák át, megtartva egyébként autonómiájukat. 

Rettegi és Takátsné hevesen tiltakozik ez ellen.

298 millió forintot biztosít a Kormány a Haladás Sportkomplexum üzemeltetésére - mondja Molnár Miklós. Így azt javasolja, hogy a sportkomplexum üzemeltetését egy hónapra hosszabbítsák meg, majd aztán beszéljék meg újra az egészet. 

Nincs a Haladás Labdarúgó Kft.-nek használati szerződése a sportkomplexummal a jövő szezonra. Ez pedig elengedhetetlen a licencehez. Nincs benne a szerződés az anyagban - folytatja Molnár. 

Az alpolgármester azt mondja, hogy a Haladás Sportkomplexum 11 millió forintos nyereséggel zárt tavaly. Ami azt jelenti, hogy a teljesen önkormányzati támogatásból nyereséget produkáló cég a nyereség után adót fizet be az államkasszába, akkor minek kért ennyi pénzt a várostól az ügyvezető.

22:13 Whümmmmm

Így robogunk át a napirendi pontokon. 

Településfejlesztés, múzeumi pályázat, belső ellenőrzési terv, intézmények pénzügyi-gazdasági ellenőrzésének tapasztalatai vita nélkül mennek át.

 

22:00 Farkas Károly utca sportpálya elővásárlási jog

Ez a téma. 

2008-ban a város elővásárlási jogot jegyzet be a sportpályára, aztán 2016-ban a tulajdonos már nem sportpályaként használta. Most építenének ide. Ezért mondana le a város most az elővásárlási jogról. A terület 65 millió forintért cserélne gazdát.

Balassa Péter azt mondja, hogy ő nem fogja megszavazni az előterjesztést. 

Ha a város nem mond le az elővásárlásról, akkor meg kell vásárolni azt. A kérdés most az, hogy megér e a terület 65 millió forintot az önkormányzatnak. 

Szavaznak!

Senki nem szavaz, egyedül Balassa nyom nemet arra, hogy ne éljen a város az elővásárlási jogával.

Most arról szavaznak, hogy a város élje e az elővásárlási jogával. Ketten szavaznak összesen, mind a ketten igennel.  Nemény és Balassa. 

A sportpályát be fogják építeni. 

 

21:46 Vagyongazdálkodási koncepció

Szép szó, itt tartunk most. 

Molnár javaslatot tesz egy régi Opel eladásra. 

Rettegi Attila nem adná el a szentkirályi iskola épületét, 67 millió forintért sem.

Nemény András azt mondja, hogy furcsa az, hogy a polgármester el akarja adni a szentkirályi iskola épületét, hiszen azt ő terjesztette be, most pedig egy fideszes képviselő ki akarja ezt vetetni. Nemény egyébként azt mondja, hogy ők sem támogatják.

A jegyző azzal folytatja, hogy egyetlen komoly ajánlat jött az eladásra ítélt városi ingatlanok közül. Ez pedig az Éhen Gyula téri ABC helyisége. 

Szavaznak.

Kikerült az iskola az eladásra váró épületek sorából.

Az Opelnek viszont mennie kell.

 

21:08 Szavaznak

A zárszámadást elfogadják.

A maradványok elszámolását is megszavazzák.

Most jönnek az izgalmak, van 23 módosítás a költségvetéshez.

Sátory Károly módosítói átmennek.

Működési költségre is kerüljön a Waldorfnak támogatása, Tóth Kálmán javasolta. Elfogadták.

Kántás képviselő javaslatai: Szabadka utcai járdatervezése, Jegenye utcai parkolóterve, Zanati úti temető csatorna elvezetése, Zanati úti ABC zebra elkészítése, Sas utca második ütemben való felújítása, Vadvirág óvoda fejlesztése elhasalt. 

Ágh Ernő javaslata, a Külső Nárai utca, a Halastó utca fejlesztésének tervezése nem megy át.

Tenkiné javaslata a Kőszegi utca rendbetétele, a Széll Kálmán Szelestey utca közötti szakasz felújítása nem megy át. 

Megszavazzák a 15 millió forintot a Vívóakadémiának. 

Horváth Soma útfelújítási pakkja bekerül a költségvetés módosításba. 

Rettegi Attila 6 millió forintos javaslata a diákönkormányzat támogatására nem megy át.

A Jövőmérleg Alapítvány támogatását mindenki megszavazza, akár csak a karácsonyi ajándékokat.

Puskás javaslatát, a Schönwisner kötet támogatását nem szavazzák meg.

Az önkormányzati egyetemi munkacsoportját megszavazzák.

Molnár módosítója jön, amivel kapcsolatban Lendvai azt mondta, hogy külön soronként szeretnék szavazni, Molnár azonban egy táblázatként nyújtotta be a módosítást. Így egy szavazás marad, ezt elfogadták. 

A rendeletet is elfogadták. 

A kiadási előirányzatokat is megszavazzák. 

Jönnek a szerveztek támogatásai. Konszenzussal megy szavazzák meg mindet.  

20:20 További módosítók jönnek

Többen is út és járdafelújításokat szeretnének.

10 perc szünet jön, aztán most már tényleg a szavazással folytatják.

Én meg addig befűzöm az oktatófilmet arról, hogy hogyan készül a vodka.

Ukrainian wheat vodka recipe

Wheat vodka, the recipe of home brew with wild yeast Ingredients: Summer hard wheat(washed) - 3 kg Sugar - 3 kg Water - 15 l. Cooking process: First of all make a come-through For 3 kg of wheat u need 3 l of water and 600 g of sugar, so u gotta make syrup and let it simmer down till room temperature.

 

20:01 140 férőhelyes parkoló lesz a belvárosban

A SZOVA beruházásában kész el a Nyugdíjbiztosító épülete mögött a Kőszegi utcában. Tenki Mária azt javasolja, hogy haladéktalanul újítsák fel a Kőszegi utcát mert ramaty állapotban van és nem fogja bírni ezt a forgalmat.

Esküsznek az új bizottsági tagok. 

 

19:50 15 millió forint kellene még a Vívócsarnokra

Ugye ez az, amit ma kellett volna avatni, de még bőven dolgoznak rajta. Puskás most azt mondja, hogy valami gigszer volt a tervezésnél és most még ennyi pénz kellene a befejezéséhez. 

14 módosító javaslatnál tartanak éppen. Puskás azt mondja osszák ki a javaslatokat és aztán szünet után szavazzanak róla.

19:45 Indulhatnak az útfelújítások

Horváth Soma (Éljen Szombathely-MSZP-DK-Együtt) képviselő csak úgy sorolja azokat az utca, járda, és játszóterek felújításának haladéktalan megkezdését, amiket korábban ők bevetettek a költségvetésbe. Annyi munkáról van szó, hogy össze kell vonnia a felszólalási idejét. Mindez módosító javaslatként hangzik el.

19:15 Egyben vitatkoznak megint öt pontról

Az ötödik napirendi pont jön, ennek azonban van a, b, c, d, e pontja. Ezt most egyben fogják tárgyalni, de persze külön szavazzák meg.

Zárszámadás, pénzmaradvány, támogatások, úgyhogy pénzekről van szó.

Molnár egy táblázatot oszt ki. Ebben az ő számai vannak, amiben egyébként szerepel a Karnevál óhaja, a 20 millió forintos plusz támogatás. Azt javasolja a költségvetésből vegyék ki az előzőt, és tegyék be ezt. Azt is javasolja, hogy alakuljon egy munkacsoport, ami az egyetemmel veszi fel a kapcsolatot és segítse a város és az egyetem közös együttműködését. 

 

19:12 Ingyenes lesz a parkolás Szombathelyen?

Ipkovich azt mondja, hogy a parkolás rendjét vizsgálja meg a Jogi és a Gazdasági bizottság.

Rettegi azt kérdezi, hogy mi lesz azzal a 2014-es választási ígéretükkel, hogy ingyenes lesz a parkolás Szombathelyen.

Ipkovich azt mondja, hátha a két bizottság arra jut, hogy ez kivitelezhető, akkor egyértelműen az lesz. 

 

19:08 Pörögnek a napirendek

A negyedik napirendet, vagyis a forrásátadásról szóló önkormányzati rendeletet módosítják.

18:42 Szombathelyi, nem szombathelyi

Tovább folyik a vita. Sátory Károly azt mondja a patkányozás nem zavarja a baloldalt, de a Szombathelyi Hírlap igen. 

Kelemen Krisztián azzal folytatja, hogy hallgassák meg a lap kiadóját, mennyire ért egyet annak tartalmával. Ami egyébként egy fideszes propaganda lap.

Kecskés László azt mondja egy lap neve az maga a brand. Ha megváltoztatják a név használatát, akkor gyakorlatilag megszüntetik az újságot, ami cenzúra.

Horváth Attila azt mondja, ő korábban is azt javasolta, hogy a Szombathelyi Hírlap névhasználatot, akkor engedélyezzék, ha a lap kiírja a név mellé, hogy nem a város hivatalos lapja. Nem tették meg, most számoljanak a következményekkel.

Rettegi Attila folytatja, egy 2012-es nyugat.hu cikkel (Egyébként érdekes, hogy Puskás előre tudta, hogy Rettegi mit fog mondani.), amit Gyöngyösi Márton jobbikos parlamenti képviselő listázásos ügye kapcsán írtak. A gyűlöletkeltő cikkek kapcsán azt mondja, hogy a Szombathelyi Hírlap másokhoz képest igen finoman fogalmazott.

Szavaznak!

A közgyűlés saját körbe vonja a névhasználat engedélyezését. 

18:23 Elgurult a gyógyszer

Mondja Puskás Ipkovichnak, aki felszólalásában szólította fel a polgármestert, hogy figyeljen már rá. Egyébként a baloldali képviselő azzal büntetné Puskást, hogy a Szombathelyi Hírlap elejére kiírná, a névhasználatot ő engedélyezte a lapnak. 

Puskás 10 perc szünetet rendel el.

Addig nézzük meg a Trónok Harca utolsó részének werkfilmjét.

Game of Thrones | Season 8 Episode 3 | Inside the Episode (HBO)

The final season of Game of Thrones airs Sundays at 9PM on HBO.

 

17:50 Harmadik napirendi pont - Névhasználat

Eddig a polgármester gyakorolta ezt a jogot, most a a közgyűlés hatáskörébe kerülne át. A casus belli a Szombathelyi Hírlap volt, a képviselők ugyanis azt nehezményezik, hogy Szombathelyi név alatt komoly erősen kifogásolható tartalom jelenik meg.

Rettegi Attila a szólásszabadságot félti, azt mondja, hogy egy politikusnak tűrnie kell, ha az újságírók tollukra veszik. Egyébként pedig nem követett el eddig semmilyen szabálysértést a lap. Pedig de, információink szerint bírósági per van a lap kiadójával szemben.

Puskás a tévéműsorát siratja. Azt mondja nem kívánatos személy a saját (?) tévéjében és a baloldal elkezdte a cenzúrát. 

Illés azt mondja, magánlapot akarnak megszüntetni. 

Nemény szólal fel, azt mondja, hogy a polgármester egész Szombathelyért felel. Amikor megadta a Szombathelyi Hírlap névhasználatot akkor ezért felelősséget vállalt. Miután az ellenzék tagjait a lap nácizta és kommunistázta bőven szolgáltatott okot arra, hogy a lap nevét visszavonják. Puskás azt mondta ez egy magánlap, pedig a rengeteg közbeszerzést elnyert Homlok Zsolt cége hirdet a lapban. Nemény azt is hozzátette, hogy sokan azt hiszik a név miatt, hogy ez a város hivatalos lapja. Ez pedig így megtévesztő.

17:36 Nemény András a bevándorláspártiság szimbóluma 

Ezzel zárja a vitát Puskás, jöhet a szavazás.

Elsőként a Nyugat-Pannon Kft-be küldött szombathelyi delegáltról voksoltak. Illés Károly lesz az Kiss-Kádi Tamás helyett. 

A szociális és lakbér támogatást is megszavazzák.

Jön az SZMSZ módosítás. Újraosztják a bizottsági helyeket, leváltották Takátsné Tenki Máriát a Jogi Bizottság éléről, megnyirbálják a kabinetet is. 

17:30 Kevés az idő

És rengeteg a teendő. Sátory egyébként azt mondja, hogy nem érti miért kell SZMSZ-t módosítani, hiszen alig két hónap van hátra a ciklusból. 

Rettegi azzal folytatja, hogy az ellenzéki többség most azért akarja megvonni a bizalmat a Jogi Bizottság elnökétől, hogy nem tudott pénzt szerezni a Karneválra, azt mondja nem érti, hogy egy ellenzéki elnök, hogyan fog tudni pénzt szerezni a központi költségvetésből. 

 

17:05 Karnevál

Felmerült, hogy a Jogi és Társadalmi Bizottság elnöke nem tudott elegendő pénzt szerezni a minisztériumtól a Savaria Karneválra. Ezt mondja Nemény egyik fő indoknak a személycserére. 

Takátsné Tenki Mária (akinek most a széke inog) nem érti miről beszélnek. Ugyan kért a Karnevál plusz 20 millió forintot, de annak sorsáról egyelőre nem döntöttek.

Ingatag többség - mondja Sátory az ellenzékre. Aztán a beszólogatások miatt Puskás szünetet rendel el.

16:42 Nem kell minden hónap utolsó csütörtökén közgyűlés

Mivel minden alpontot egy kalap alá vontak, így most az SZMSZ (Szervezeti és Működési Szabályzat) módosítás is ebben a napirendben kerül sorra. Az egyik javaslat az, hogy minden hónapban legyen közgyűlés, ahogy az egyébként sokáig volt Szombathelyen. Puskás azt mondja, nem biztos, hogy minden hónapban meg tudják az tölteni. 

Elnézve, hogy reggel 10 óra óta egyetlen napirenden verekedte át magát a közgyűlés, én ebben nem vagyok annyira biztos.

Puskás arról is beszél, hogy a kabinet megnyirbálása nehezíti a munkát. 6 fővel csökkentenék a polgármesteri kabinet létszámát, az három főt jelentene, 3 státusz ugyanis nincsen betöltve.

Rettegi Attila is aggodalmát fejezi ki, hogy mi lesz itt most, hogyha megváltoztatják a bizottságok összetételét. Mert hát ez is sorra fog most kerülni.

Nemény azt mondja, hogy a változtatások után 34 fideszes bizottsági tag lesz, és 24-et delegál az Éljen Szombathely. Nem kell aggódniuk. 

Egy bizottsági elnököt leváltanának, a Jogi és Társadalmi Bizottság éléről Tenki Máriát Ipkovich György váltaná. 

 

16:33 Egyben szavaznak a második napirendi pont 5 pontjáról

Ezen ment eddig a szülés, de határoztak róla.

Molnár Miklós azzal folyatja, hogy a Nyugat-Pannon Kft-be Kis-Kádi Tamás helyett, Illés Károly alpolgármestert delegálja a város. (Korábban írtuk róla, hogy Kis-Kádi a Fidesz-közeli hírportált, a Frisss.hu-t kiadó Vasi Friss Rádió Kft. ügyvezető igazgatója.)

 

15:49 Ólombagoly betonkönnyedségével repülünk máris át a második napirendi pontra

De előtte 5 perc szünet. Addig is, ajánlok holnapra egy programot:

15:30 ELENA-projekt

Februárban volt téma az ELENA-projekt, ahol 5 város pályázhat összesen 60 milliárd forintra. Egészen pontosan nem is pályázat, hanem egy lízingszerű beruházásról lenne szó. 

Molnár azt javasolja, ezt tárgyalják meg később, alaposabban, most ne  szavazzanak róla. Ez az első napirendi pont IV. határozati javaslata. Itt tartunk. Végül megszavazzák a javaslatot, de még visszatérnek rá.

 

15:08 Szavaznak!

A Joskar-Ola Alapítványé lehet a Szent Márton utcai ingatlan, amennyiben nem sikerült most azt kiadnia az önkormányzatnak.

Eztán közgyűlési döntés kell majd hozzá, ha olyan civil szervezet folyamodik önkormányzati támogatáshoz, amelynek elnöke tisztségviselő.

Megszavazzák a rendezési terv módosítását. Vagyis minden újonnan épített lakóparkhoz meghatározott zöld területet kell majd biztosítani.

Az önkormányzat javaslatot tesz az autópálya kezelőnek, hogy legyen ingyenes az M86-os Szombathely és Sárvár között.

Maradhat a buszmegálló a Víztorony mellett. 

14:59 Vajon ma lesz szavazás is?

Nemény most azt mondja, hogy a parkolóknál egy órával az átadás időpontja előtt küldte ki a polgármester sajtósa, hogy elmarad az átadás az eső miatt. 

Aztán hosszas vita folyik arról, hogy mennyi pénz menjen az önkormányzattól a mentőknek. 32 millió forintról van szó. 

Molnár azt mondja megkérdezték az Országos Mentőszolgálatot, hogy mire kell ez a pénz, választ nem kaptak. Támogatást így is adnak, de a plusz 32 millió sorsa így lóg a levegőben.

Az orvosi alapellátó kerül szóba, Illés Károly azt mondja május 16. az  ajánlattételi határidő, ha ez eredményes, akkor utána indulhat meg a kivitelezés.

 

14:39 Árt az eső a bokroknak

Szóba került a Felsőőr utcai parkolók átadása, ami Lendvai Ferenc szerint hiba volt Nemény Andráséktól, mivel nem volt meg a műszaki átadás. Esett az eső, ezért nem volt meg a növényzet telepítése. Közben meg egyébként egy órával a meghirdetett hivatalos átadás előtt jött egy email a polgármesteri kabinettől, hogy elmarad az átadás.

Közérdekű adatigénylést adtuk be azzal kapcsolatban, hogy mikor volt a műszaki átadás, mert ha a meghirdetett polgármesteri átadó előtt megvolt, akkor valaki nem mond igazat. Ha meg nem, akkor, hogyan akarat átadni Puskás a parkolókat?

 

14:32 Zanati kerékpárút

Ipkovich eleveníti fel, hogy miért állt meg az építkezés. Ahogy mondja kifutottak a pénzből meg az időből is. Lejárt a mandátumuk és nem volt már elég pénze az önkormányzatnak az építkezésre. Komoly összeg lett volna ugyanis egy aluljáró megépítése. 


Aztán azt mondja, hogy nagyon nincs rendben az, ha a polgármester szerint semmi kifogásolnivaló nincs a szivárvány koalícióban meg a bevándorláspártiban.

 

14:19 22%-ot használt fel Szombathely az EU-s forrásokból

Ezt Kopcsándi József (Éljen Szombathely-MSZP-DK-Együtt) képviselő felszólalásából tudjuk meg. Ez az adat az elmúlt 5 évre vonatkozik, nem túl izmos.

Aztán azt sorolja, hogy a körzetében lévő hidak egyike sem lett felújítva, egyiken sem sikerült akadálymentesítést végrehajtani, ő ugyan korábban kérte, de a fideszes többség egyszer sem szavazta meg. Így nem valósulhatott meg. 

 

14:13 Sátory a patkányok nevében szólalt fel

Azt mondta, hogy nem lehet a törvényt megkerülve buszmegállókat építeni, hát mert az, hogy néz ki, hogy engedélyes buszmegálló nem kerülhet ki mert gy tákolmány van a helyén. 

 

14:01 Ágh Ernő lassan mondja, hogy mindenki megértse

A fideszes képviselő a Laky Demeter utcai postával kapcsolatban azt mondja, hogy saját képviselői keretéből ajánlott fel pénzt ahhoz, hogy az újra nyithasson. 

Kelemen Krisztián (Éljen Szomathely-MSZP-DK-Együtt) képviselő szólal fel. Azokat a beruházásokat sorolja, amiket az elmúlt évek nem szavazott meg a fideszes többség. Azt mondja, ezeket most megszavazzák és így egyensúlyba kerülnek a beruházások. Egy Szent Márton utcai önkormányzati ingatlant hoz szóba Kelemen, amit már évek óta kér a Joskar-Ola Alapítvány, de nem kapnak meg, pedig közérdekű feladataikat végeznék el itt. Újra kéri ennek a használatát. 

13:58 Megvan a 2/3 kerékpárútban is

Balassa azt javasolja, hogy a focipályák ügyében inkább döntsenek úgy, hogy jelöljenek meg több lehetséges területet aztán ha sikeres a pályázat, akkor ráérnek eldönteni, hogy hol épüljön meg.

Aztán azzal folytatja, hogy 12 éve nem sikerült megépíteni a kerékpárutat Zanatig.

Illés és Kántás azzal folytatja, hogy megépült az út, de hiányzik még ⅓-a. (Vagyis nem épület meg.)
 

13:49 Nemény is azt mondja, dógozzunk

Gyorsan megpróbálja lezárni a vitát. Egyrészt azt mondja, hogy lehet bevándorláspártizni, de Orbán Viktor engedett be több ezer bevándorlót az országba, másrészt pedig nem érti, hogy miért kell egy ott nem lévő képviselő asszony szavaival ennyit foglalkozni. Azt mondja, Bandóné elnézést kért, lépjenek túl, mert sok napirendi pont van és nem fognak a végére érni.

13:37 Folytatjuk

Kántás Zoltán (Fidesz-KDNP) kezdi máris méghozzá végre munkával folytatja ott, ahol ebéd előtt abbahagyták: bazári majom, bevándorláspárti, csúsztatás. Mind-mind olyan, ami előrébb viszi a mai napot és Szombathely fejlődését. 

Lehet egy kicsit csak nekem sok a duma vagy más is kíváncsi lenne már arra, hogy melyik napirendi pont kap zöld utat és melyik nem. Ha-hó!

13:18 Már a kávénál tartanak

Legalábbis bízom benne, hogy a képviselők már végeztek az ebéddel és mindjárt folytatódik a munka. Amúgy ki mivel zárta a közgyűlési ebédet,hm?

 

11:49 Új rekord

Elment a délelőtt és nem sikerült egyetlen napirendi pontról sem szavazni. De lehet pont ezért volt ma a kezdés 9 óra helyett 10. 

Fél kettőig szünet van, menjen mindenki ebédelni, aki meg inkább maradna az nézze meg a legújabb Bayer Show-t, már ha ilyen sok szó esett a patkányozásról.

Bayer show (2019-04-28) - HÍR TV

A májusi voksolás tétje, hogy meg tudjuk-e védeni a nemzeti függetlenségünket - mondta a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter a Bayer showban. Rogán Antal arról is beszélt, hogy a baloldali pártok képtelenek a független magyar nemzeti érdekek képviseletére. A tárcavezető Bayer Zsolt műsorában kiemelte, a bevándorlás támogatása helyett a határok védelme a fontos.

 

11:39 18:1 az arány 

Tóth Kálmán reflektál Puskás beszámolójára. 

19 elkészült beruházást mutatott be Puskás ebből 18 fideszes körzetben, 1 darab ellenzéki körzetben készült el.

No more questions. 


 

11:37 Továbbra is patkányok

Rettegi Attila ismét Neményt kérdezi fel, felszólítja, hogy válaszoljon már patkányozás témában. Hogy most elhatárolódik vagy sem, mert Rettegi szerint az teljességgel elfogadhatatlan, hogy nem válaszol ebben világosan. 

Amúgy tény, a Fidesz képviselői mindig minden esetben teljesen világosan adnak válaszokat. 

Orbán Viktor élete legbátrabb válaszát adta a parlamentben

„Hogy van az, hogy itt terrorizmusért is körözött emberek flangálhatnak az ön közelében? Kiderült Ghaith Pharaonról, hogy önhöz érkezett vacsorára, kiderült Ghaith Pharaonról, hogy az ön vejével üzletel. Hogy van ez, magyarázza meg! És kérdésem az, örökölnek-e valamit Ghaith Pharaon vagyonából, és hogy milyen garanciát tud adni arra a magyar embereknek, hogy nem ön jelenti a legnagyobb nemzetbiztonsági kockázatot?"


 

 

11:15 Puskás vetít

Nagyon komolyan tolja a polgármester.

Most a kedvenc sportága jön: a PPT.

Az Éljen Szombathely szórólapjára válaszként most vetít egyet a teremben, csak úgy röpködnek a milliárdok. 

 

11:14 Kecskés nagyon ideges


Kecskés László (Fidesz-KDNP) az Éljen Szombathely szórólapját tartja a kezében. Hiányolja a szegfűt. Meg azt nehezményezi, hogy az utca és járda felújítások kikerülik a fideszes képviselők kerületit. (Egyébként ők nem tették bele az eredeti költségvetésbe, amiről azt mondták tökéletes, nem is kell hozzányúlni.) 
 

 

11:02 Patkányok és színes buszmegálló


Eddig kellett várni rá, hogy jöjjön a bevándorláspárti meg a szivárványkoalíció. 

Illés Károly (Fidesz-KDNP) alpolgármester kérdezi fel Neményt, aki Illés szerint az MSZP helyi vezetője és a párt országos elnökségének tagja, hogy mi a véleménye Bangóné patkányozásáról. 

Nemény azt mondja nem az MSZP helyi vezetője és nem a párt országos elnökségének tagja. Amúgy minden emberi megkülönböztetést elítél. Hiába provokálja Illés, ő inkább most dolgozna. 

Elsőként azt javasolja, hogy a Víztorony melletti Kutyapárt által állított buszmegálló maradjon a helyén. Ezt a város el akarja bontani, mert erre a helyre van építési engedélye egy másik buszvárónak. Nemény azt mondja, maradjon a mostani buszmegálló és az újat egy másik helyre telepítsék. Mondjuk oda, ahol nincs.

Javasolja, hogy az M86-os Sárvárig legyen ingyenes, mivel a zanatiak panaszkodnak, hogy mióta fizetős a gyorsforgalmi, azóta megnőtt a forgalom Zanaton.

Azt javasolja, hogy szabályozzák az újonnan épített lakótelepekre (pl.: Minerva) a zöldövezetek kialakítását. 

Nemény azt is kéri, hogy szavazzák meg, hogy ezentúl önkormányzati támogatást csak úgy kaphasson képviselő vagy bizottsági tag által elnökölt szervezet, hogy a közgyűlés jóváhagyja.


Lendvai azt mondja válaszoljon Nemény, igennel vagy nemmel patkány témában. Azt mondja, hogy a színes buszmegálló jól néz ki, de nem kértek engedélyt. Ez így nem megy. S-Z-A-B-Á-L-Y-O-K V-A-N-N-A-K. 

10:46 Nyílt ülésen tárgyalnak a Haladásról

150 családot érintő szentkirályi városrészen található úthálózat önkormányzati kezelésbe vételét javasolja Takátsné és Rettegi. A képviselők azt is mondják, hogy hiányos a járda hálózat, orvosolni kell. A körzet egyébként Tóth Kálmánhoz (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) tartozik. Érdekes, hogy most ennyire fontos lett a fideszes képviselőknek, holott eddig a városrész érintő javaslatokat sorra leszavazták.


Nemény András (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) frakcióvezető napirendi javaslatokat tesz. Azt kéri, hogy a 18-as napirendi pont, vagyis a két közgyűlés közötti beszámoló az első napirendi pont legyen. Továbbá kéri, hogy a 22-es napirendi pontot (Javaslat a VASIVÍZ ZRt. 2019. évi üzleti tervének elfogadására) és a 25-ös napirendi pontot cseréljék meg (Javaslat a SZOMHULL Szombathelyi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. 2019. évi üzleti tervével kapcsolatos döntések meghozatalára). 


Balassa Péter (Jobbik) a temetőkről kér anyagot a következő közgyűlésre. Mennyi szabad hely van még, merre kellene fejleszteni a területeket, ez érdekli leginkább.

Balassa kéri, hogy a Haladás focicsapatának ügyét nyílt ülésen tárgyalják meg. 

Tóth Kálmán azt kéri, hogy Takátsné és Rettegi javaslata legyen felvéve napirendre M-O-S-T.

Molnár azt javasolja, hogy Tóth Kálmán javaslata legyen utolsó előtti, a Haladás ügye legyen utolsó napirend a nyilvános ülésen. 


Lendvai Ferenc (Fidesz-KDNP) most azt javasolja, hogy az ebédszünet után tárgyalják mindjárt a Haladás ügyét. 

Ipkovich György (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt)  és Balassa azt kéri, hogy értesítsék a Haladás tulajdonosait, hogy nekik itt ma jelenésük van.


Megszavazzák, hogy 4. napirendi pontként tárgyalják a parkolási rendet. 
Leszavazzák, Lendvai javaslatát.
Megszavazzák, Tóth Kálmán javaslatát, az utolsó előtti napirendi pont lesz az utcák átvételének tárgyalása.

Megszavazzák, Balassa javaslatát, nyílt ülésen tárgyalják a Haladás ügyét.

Megszavazzák a Hajdú utca szennyvízelvezetésének megoldására tett javaslatot.
Megszavazzák, hogy májusban megtárgyalják a temetők felülvizsgálatát.
Megszavazzák a 22-es és 25-ös napirendi pontok cseréjét.
Megszavazzák azt is, hogy a két közgyűlés közötti beszámoló az első napirendi pont lesz. 
 

 

10:19 Molnár beperelte a polgármestert

Takátsné Tenki Mária (Fidesz-KDNP) és Rettegi Attila (Fidesz-KDNP)  képviselők szólalnak mindjárt fel. Ám előtte még Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP)  polgármester arra kér mindenkit, hogy menjen el a május 26-i EP-választásra és voksoljon.

Nagyon egyet tudok érteni.

Puskás Tivadar most levelet olvas fel azzal, hogy Molnár Miklós (Pro-Savaria) beperelte a polgármestert, mivel az csökkentette a fizetését. Molnár szerint ez nem volt jogszerű.

Molnár reagál azzal, hogy ő azt vitatja, hogy jogszerű volt e feladatköreinek megvonása. Molnár azzal folytatja, hogy nem érti miért téma most ez akkor, amikor Puskás büszkén szokta a nyilvánosság elé tárni a saját és az Országos Mentőszolgálat közötti peres ügyet, aminek végén Puskás visszakerül az állásába. 

 
 

10:10 Nagyon ráérünk

Vagyis nem is mi, hanem a képviselők. 10 perces késéssel, de elindul a közgyűlés.

 

9:53 - Hosszú nap lesz 

Összesen 27 napirendi pont, ebből az eredeti tervek szerint 20-at nyilvános ülésen beszélnek végig a városatyák. A napirendek között ott van többek között a Haladás Sportkomplexum és a Szombathelyi Haladás labdarúgóklub ügye is.  Az biztos, hogy hosszú napnak nézünk elébe, nem kevés "szivárványkoalícióval" és "bevándorláspártival". Lassan kezdünk, tartsatok velünk, addig meg jöjjön egy kis zene.

Ed Sheeran - Perfect Symphony (with Andrea Bocelli)

Stream or download this version: https://ad.gt/perfectyt ÷. Out Now: https://atlanti.cr/yt-album Subscribe to Ed's channel: http://bit.ly/SubscribeToEdSheeran Sign-up to Andrea Bocelli's mailing list: https://decca.lnk.to/BocelliSignUpID Follow Ed on...

Szólj hozzá!

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.