Lendva díszpolgára lesz Szijjártó Péter külügyminiszter

ugytudjuk.hu 2020-10-13 17:16:00
Nem gyakori, hogy funkcióban lévő (párt)politikus, pláne kormánytag egy másik országban díszpolgár legyen. Szlovénia sem kivétel e gyakorlat alól - de már csak múlt időben. Ugyanis pár napja Lendván a helyi elöljáróság díszpolgári címmel kínálta meg Szijjártót a törekvő magyar külügy miatt.

A Népújság című, magyar nyelvű hetilap online kiadása adta hírül a nagy eseményt, mellékelve a fideszes politikus fotóját:

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter Lendva Község díszpolgára lesz, döntött e heti ülésén a községi tanács. A címet a tárcavezető a község és az egész nemzetiségileg vegyesen lakott térségben a gazdasági fejlesztések, a falufejlesztés, az oktatás és több más téren nyújtott támogatásért veheti át. Az elismerést minden évben október 28-a, Lendva Község ünnepe alkalmából - 1366-ban ezen a napon kapott vásárjogot a város - osztják ki. A járványhelyzet miatt az idei ünnepség időpontjáról még nincs információ

- áll a felületen.

Fotó: Népújság

Lapunk korábban többször is foglalkozott a magyar tőke szlovéniai nyomulásával, közte a Muravidék első számú városa, a 10 ezer lakosú Lendva speciális helyzetével.

Pénzeső hullik a városra és mi ennek nagyon örülünk

- így fogalmazott korábban az egyik magyar nemzetiségi politikus, aki szerint Lendva lehet a hídfő a magyar-szlovén államközi kapcsolatok terén.

Muravidék is kapott a kormányzati pénzből

Amint az ismert, milliárdokat költött eddig is a határon túli magyarok támogatására a kormány. Újvidéken a stadionépítők és egy futball csapat örülhetett, de jutott pénz Erdélybe, Felvidékre, Kárpátaljára is (a mexikói, afrikai támogatások más körbe tartoznak). Képbe került a Muravidék és fővárosa, Lendva is. Egyetlen diaszpóra kénytelen nélkülözni a nagyvonalú támogatást, ez pedig a burgenlandi magyarság.

A szlovén ellenzék viszont nem nagyon örül a nyomulásnak, aggodalmának - főleg a habonyi hátterű sajtófelvásárlások miatt - a parlamentben is hangot adott. A magyar  „ingyenpénz" ellen már nem annyira tiltakoznak, hiszen a szlovén gazdaság sem ír mostanság fényes lapokat.

Tény, hogy az elmúlt években megnőtt a magyarországi érdeklődés a szlovéniai város iránt. A korábban megyei (Zala, Vas) hatáskörökben születő kölcsönös, többnyire kulturális és turisztikai támogatói szerződéseket a nyílt állami/alapítványi juttatások és ingatlan felvásárlások váltották fel.

Sokszáz millió forintért épületeket vettek a szlovén városban magyar befektetők, közte a főutca legpatinásabb tömbjét. Újabb milliókért helyreállították és ide költöztették a magyar konzulátust. A reprezentatív épületet számos ország nagykövetsége is megirigyelhetné...

9 millió euróért vásárolt fürdőt a magyar állam Szlovéniában

Euró milliókért vásárol be a környező - és távolabbi - országokban a magyar állam, a hozzá köthető cégek révén. Van, ahol focicsapatot vesz, máshol stadiont épít, de futja templomfelújításra, csirkefarm létesítésre is. Legújabban egy turisztikai létesítményt vettek meg Szlovéniában. Az ügylet 9 millió eurót (3,5 milliárd ft) hoz a szlovéneknek.

A legnagyobb falat a helyi thermálszálló és fürdő megvétele volt. Ezt több forduló után egy miskolci illetőségű cég által vették birtokba a kormányközeli befektetők, akik menesztették a szlovén igazgatót és magyart neveztek ki a helyére. Csak ez az üzlet több millió euróba került.

Ezzel nem volt vége, a fürdő szomszédságában telket vásároltak szintén magyarországi befektetők, hogy rajta futball akadémiát és sportkomplexumot építsenek. A beruházások nyomán a pénzügyi forrásokban nem nagyon dúskáló, egyre kevesebb magyar anyanyelvű által lakott szlovén város gazdasága megélénkült.

A magyar államhoz köthető cégek átvettek egy szlovén szállodát is

Elsőként lapunk adott hírt arról, hogy a hozzá köthető cégeken keresztül jelentős vásárlásokra készül a magyar állam a szlovéniai Lendván. A Muravidék fővárosában 9 millió euróért - csaknem 3,5 milliárd forint - vették meg a Lipa szállodát és vele a Lendvai Terme turisztikai központot. Hosszabb vírus-szünet után a napokban ismét mozgásba lendült a projekt.

Ezt a folyamatot lendítette fel igazán Orbán Viktor miniszterelnök a nyáron, amikor egy szlovéniai konferencián nagyívű közös beruházásokat vizionált. Ezzel de facto „leírta" a korábban favorizált trieszti kikötő építést, amelyre eddig 10 milliárd forintot költött a magyar kormány az adófizetők pénzéből.

Amint azt szintén megírtuk, az új kedvenc a szlovén Koper kikötőváros lett, ahova a tervek szerint újabb magyar euró-milliók áramlanak majd. Lendva is képbe került, pontosabban az egész Muravidék, mivel kétpályás vasútvonalat is létesítenének az áruszállításhoz, s ez érintené a térséget. Sőt, átvezetne a határon, életet lehelve a nem sok mozgást mutató Zalalövő-Őriszentpéter-Hodos vonalba.

A hála jele lehet Szijjártó mostani elismerése.

Amit nem csak a magyar nemzetiségű tanácstagok szavaztak meg. A várost ugyanis a kormánypárt (SDS) embere, Magyar Janez szlovén vállalkozó irányítja, akinek „főnöke" az a Janez Jansa (SDS) szlovén miniszterelnök, aki Orbán Viktor jóbarátja. Mindezek fényében talán ki is járt a díszpolgár cím Szíjjártónak, bár lenne tippünk, hogy igazából kit illetne.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.