Lemondott a német szociáldemokraták vezetője

Vágvölgyi Bálint 2019-06-02 13:01:00
Andrea Nahles pártja minden korábbinál gyengébb eredményt ért el az EP-választáson.

Távozik a kormányzó Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöki és szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakcióvezetői tisztségéből Andrea Nahles, a politikus ezt vasárnap közölte.

A Kereszténydemokrata Unióval (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unióval (CSU) kormányzó párt vezetője kiemelte: az utóbbi napokban világossá vált számára, hogy már nem rendelkezik a munkája folytatásához szükséges támogatottsággal. Ezért az elnökség hétfői és Bundestag-frakció keddi ülésén hivatalosan bejelenti távozását.

Döntésével lehetőséget kíván teremteni ahhoz, hogy a párt "rendezett módon" gondoskodjon az utódlásról - közölte.

Andrea Nahles az egy héttel ezelőtti európai parlamenti (EP-) és brémai tartományi választás óta a bírálatok kereszttüzében áll. Pártja minden korábbinál gyengébb, 15,8 százalékos eredményt ért el az EP-választáson, Brémában pedig 73 éve először választást veszített, és várhatóan ellenzékbe szorul. Andrea Nahles távozása veszélybe sodorhatja az Angela Merkel vezette kormányt, mert a szociáldemokratáknál felülkerekedhetnek azok az erők, amelyek szerint a nagykoalíció csak árt a pártnak, és inkább ellenzékben kellene próbálkozni a megújulással.

Az SPD a 2005-2009-es és a 2013-2017-es ciklus után alig tíz év alatt harmadszor lépett koalícióra a CDU/CSU-pártszövetséggel. Választói támogatottsága ez idő alatt folyamatosan csökkent, a gyengülést a tavaly tavasszal megalakult újabb nagykoalíciós kormány idején, a pártelnöki tisztségbe ugyancsak tavaly tavasszal megválasztott Andrea Nahles vezetésével sem sikerült megállítani.

A távozó pártelnök legfőbb szövetségese, Olaf Scholz szövetségi pénzügyminiszter egy vasárnapi - Andrea Nahles közleménye előtt megjelent - lapinterjúban azt mondta: szerinte kizárt, hogy az SPD a következő Bundestag-választás után ismét együtt kormányozzon a CDU/CSU-val. Ez nem tenne jót sem a pártnak, sem a német demokráciának - mondta a Der Tagesspiegel című lapban közölt interjúban. Az SPD a legrégebbi német párt és a világ első szociáldemokrata pártja, 1863-ban alapították. Andrea Nahles az első női vezetője. A tevékenységével szembeni bírálatok már hétfőn, az EP-választás és a brémai tartományi választás másnapján felerősödtek. A politikus bírálóinak engedményt téve bejelentette, hogy  előrehozzák, már június elején megtartják a frakcióvezető-választást, amely a törvényhozási ciklus közepén, az idén szeptemberben lenne esedékes.

Akkor még azt hangoztatta, hogy ismét elindul a tisztségért, és sürgette, hogy álljon ki ellene mindenki, aki úgy érzi, hogy jobban tudná vezetni a szociáldemokrata képviselőcsoportot a Bundestagban. Hivatalosan egyelőre senki sem jelentette be, hogy pályázik a pozícióra. A sajtóban megjelentek találgatások arról, hogy megpróbálhat visszatérni Martin Schulz, a párt korábbi vezetője és kancellárjelöltje, volt EP-elnök, aki azonban ezt cáfolta. Egy vasárnapi - a Welt am Sonntag című lapban, szintén Andrea Nahles közleménye előtt megjelent - interjúban is azt mondta, hogy nem indul a frakcióvezető-választáson, de kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy később esetleg vállalná-e a tisztséget.

(via MTI)

 

Szólj hozzá!

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.