Fotó: MTI

Kurz bejelentette: előre hozott választások lesznek Ausztriában

VPP
2019. május 18. szombat, 21:12
Áll a bál a Strache-ügy miatt.

Több ezer tüntető gyűlt össze szombaton az osztrák kancellária előtt, hogy a koalíció felmondását, illetve Sebastian Kurz néppárti (ÖVP) kancellár lemondását és új választások kiírását követeljék.

 

Többek közt ennek nyomására Kurz bejelentette a kormánykoalíció felbontását és mielőbbi új választások kiírását javasolta szombat esti sajtótájékoztatóján.

 

A kancellár pár órával azután ismertette döntését, hogy lemondott alkancellári és pártelnöki tisztségéről Heinz-Christian Strache, a kormánykoalícióban részt vevő Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője.

 

„Betelt a pohár”

 

– fogalmazott az Osztrák Néppártot (ÖVP) vezető Kurz, hozzátéve, nem érzi úgy, hogy a szabadságpárt hajlandó lenne megváltozni. márpedig ez „több mint szükséges volna”.  Az FPÖ árt a kormány reformterveinek, és árt az ország tekintélyének is – mondta a kancellár.

 

Az FPÖ elnöke körüli botrány péntek este robbant ki, miután a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung című német lapok közzétettek egy videofelvételt, amely szerint Heinz-Christian Strache két éve a spanyolországi Ibiza szigetén a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért és a legnagyobb osztrák bulvárlap megvásárlásáért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy ausztriai befektetésre készülő, magát dúsgazdagnak valló nőnek. A találkozón jelen volt Johann Gudenus, az FPÖ frakcióvezetője is. Strache részegen arról beszélt, hogy olyan médiaviszonyokat akar magának, mint amilyet Orbán épített ki.

 

Sebastian Kurz hangsúlyozta: tovább akar dolgozni Ausztriáért, és ezt a lakosság többségének támogatásával szeretné tenni, de ehhez jelenleg hiányoznak a partnerek. „Úgy gondolom, most ez senkivel nem lehetséges” – mondta. (MTI)

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás