Komoly belső feszültségek vannak a szombathelyi Fideszen belül

Farkas Bazsi 2019-07-14 18:00:00
Nem mindenki örül Balázsy Péter polgármester-jelölésének a városvezetésben.

Szombathelyen a Fidesz sokkal rosszabb helyzetben van, mint az országban máshol. Az ellenzék teljes egységet mutat már január óta. Polgármester-jelöltjük dr. Nemény András mögé egységesen minden helyi képviselettel rendelkező párt (LMP, MSZP, Momentum, DK, MKKP), valamint több civil szervezet (Szolidaritás, Mindenki Magyarországa Mozgalom, V mint Vas Egyesület, Éhen Gyula Baráti Kör) felsorakozott, képviselő-jelöltjeik pedig már ezen a héten elkezdték járni körzetüket. Ráadásul a Fidesz a városi közgyűlésben is elvesztette a többségét: az Éljen Szombathely! Egyesület a Pro Savariával és a Jobbikkal az év eleje óta ellenzékből is irányítani tudja a várost.

A Fidesz meglehetősen lassan ocsúdott fel, és nehezen tudott igazodni a helyzethez. Dr. Puskás Tivadar még szívesen vállalt volna egy újabb ciklust, azonban Hende Csaba, a kormánypárt helyi erős embere már más személyben gondolkodott. Szóba került Balázsy Péter, a megyei önkormányzat jegyzője, valamint Illés Károly alpolgármester is. Illésről egy közvélemény-kutatásból derült ki, hogy ismertsége és népszerűségei is meglehetősen alacsony, ráadásul életének korábbi szakaszából több támadható ügye is van. 

Balázsyt Hende ejtette akkor még. 

A Fideszes jelölt-casting tovább folytatódott, de senki nem akarta vállalni a politikai feladatot. A tavasz végére nagy esély volt arra, hogy mégis a jelenlegi polgármester marad a jelölt. Puskás aktivizálta is magát, ám a Fidesz-központ mégis Balázsy mellett döntött. A szombathelyi jelölő ülésen értesüléseink szerint Kósa Lajos is részt vett, hogy ne legyen probléma a helyiek szerint túl fiatal és tapasztalatlan Balázsy jelöltté választásával. A párton kívüli, ám egyértelműen a Fideszhez köthető jegyző 2014-ben a párt szombathelyi listás képviselőjelöltje volt, testvére pedig a helyi Fidelitas vezetője. Ettől függetlenül nem tartozik a szombathelyi központi csapathoz. Az Illés Károly-Lendvai Ferenc által fémjelzett keménymag többek szerint nem is lelkes a „messziről jött emberért”, aki ráadásul Hendével is konfliktusba került. Balázsy úgy vállalta a jelöltséget, hogy saját képviselő-jelölteket hoz majd be, viszont Hende Csaba nem szeretné átadni az irányítást, és ebből érezhető belső feszültségek születtek. A jelöltek kiválasztása még mindig nincs lezárva és a jelenlegi fideszes képviselők sincsenek biztonságban. 

Az Éljen Szombathely! szövetséghez képest már most jelentős lemaradásban vannak a Fidesz-jelöltek. Információink szerint, most szerdára tervezték a jelöltek megnevezését, ám ezt is halasztani kényszerülnek. A probléma összetett:

Nem csak a Hende és Balázsy között zajló hatalmi harcról van szó, hanem arról is, hogy az inkább az ellenzéknek álló helyzetben több közismert személyiség nem vállalta a jelöltté válást, pedig Hende a Pro Savaria tagjai között is igyekezett többeket az indulásról meggyőzni. Hiába. Gondot jelent az is, hogy 2014-ben egyszer már volt sorcsere a helyi Fideszben. Akkor a drogbotrány miatt nem indulhatott fideszes jelöltként Lazáry Viktor, Marton Zsolt, Szakály Gábor (utóbbiak el is hagyták a pártot), de Poór András akkori képviselő sem kapott egyéni körzetet. Aki maradt a régi csapatból, azokról pedig a választók mondtak ítéletet. Így vesztette el a körzetét Szakács Dávid, Sági József, Horváth Csaba is, de Lendvai Ferenc és Rettegi Attila is csak listáról került vissza a közgyűlésbe. 


Az új fideszes képviselők bár tisztességes, botrányoktól mentes életet élők, ám fiatalnak, lendületesnek csöppet sem nevezhetők. Kecskés László, Ágh Ernő, Sátory Károly nem rendelkeznek valódi karizmával, ami még a helyi politikában is szükséges, de választókerületükben sem értek el semmi kiemelkedőt. Balázsy épp ezért fiatalítani szeretne, ám a jelenlegi képviselők nyilván védik a helyüket. Másrészt kérdés, hogy egy újabb teljes sorcserét hogyan értékelnének a választók.

A Hendével való konfliktus felvállalása ellenére forrásaink szerint Balázsy magában sem biztos. Eddig egy teljesen kiüresített megyei hivatalt vezetett. Szombathely teljesen más lépték. Ezen a területen semmilyen tapasztalattal nem rendelkezik, míg Nemény András tapasztalt várospolitikus. Volt olyan Balázsyhoz közel álló személy is, aki a megyei jegyző kérdésére őszintén válaszolt és azt mondta, hogy a polgármester-jelöltség várhatott volna, előtte inkább családot kellett volna alapítania. 

Közben olyan hírek is szárnyra keltek, hogy Balázsy bár 33 éves, továbbra is édesanyjával él egy háztartásban - így még egy saját háztartás vezetésében sincs tapasztalata, nemhogy egy város irányításában. Az biztos, hogy még a reggelijéről is más gondoskodik helyette, erről a Szombathelyi Tévé Nyakkendő Nélkül című műsorában beszélt.

Balázsynak csütörtökön tettük fel a kérdést, hogy mint megyei jegyző nyilatkozzon arról, etikusnak tartja-e, hogy a Megyei Önkormányzat Facebook-oldala helyt ad a Fidesz szombathelyi polgármester-jelöltjének Balázsy Péternek. 

Válasz egyelőre nem érkezett.

Szólj hozzá!

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák