Koczka Tibor: Már tavaly júniusban tudtuk, hogy baj van a Haladás számaival, Puskás polgármester azonban lesöpörte a problémát az asztalról

Farkas Bazsi 2019-09-03 06:44:00
Van-e bármi problémája Jordán Tamással az alpolgármesternek? - erre is választ kaptunk.

Hosszú, részletes és őszinte interjút adott Koczka Tibor a város jelenlegi fideszes alpolgármestere, aki az októberi választáson már mint független polgármesterjelölt és Pro Savaria színekben pedig egyéni képviselőjelölt indul. Az interjút, hosszúsága miatt 3 részletben olvashatják az Ugytudjuk.hu-n. Az első részt itt olvashatod, most pedig jöjjön a második rész!

Jordán Tamás díszpolgári címét megszavazta, de a két évvel ezelőtt az igazgatói kinevezést viszont nem támogatta. Mi változott?

Ilyen az emberi emlékezet én nem Jordán Tamás kritikusa voltam a pályázat elbírálásakor, hanem  Szombathely Megyei Jogú Város kultúráért is felelős alpolgármesterként azt a megbízást kaptam a közgyűléstől, hogy legyek a pályázatokat elbíráló szakmai bizottság elnöke. A feladatunk az volt, hogy bíráljuk el azokat a pályázatokat, amik az általunk kiírt 5 éves ciklus betöltésére érkeztek. Aztán felmerültek bizonyos körülmények, a két pályázó közül az egyik azzal lépett ugyanis vissza, hogy őt megfélemlítették, megzsarolták. Akkor jogosan merült fel, hogy valami itt nincsen rendben. Amikor aztán kiderült, hogy Jordán Tamást ebben a helyzetben nem lehet kinevezni és megindult egyfajta tiltakozás és tüntetés a városháza előtt, akkor a Fidesz frakció megijedt ettől és lemutyizott a baloldallal. Ha az lett volna, amit én javasoltam, hogy írjunk ki új pályázatot, és akkor - a valószínűleg egyetlen pályázó - Jordán Tamás nyer, akkor van direktora a színháznak 5 évig, vagyis 60 hónapig. Ennek a fideszes - bal oldali egyezkedésnek a végére az tett pontot, hogy Jordánt kinevezték 40 hónapra. 

Én következetesen végigvittem azt, amivel megbíztak. Hogy a vita hevében az ember mond ezt, azt megesik. De Jordán szakmai munkáját mindig is elismertem, Alföldi Makrancos Katáját emeltem ki, ami azóta rengeteg díjat bezsebelt. Én a tisztességes pályázat mellett kardoskodtam.


Jordán maradt, nem 60, hanem 40 hónapra. Utólag milyennek ítéli meg ezt a megoldást?

Szerintem nem jó megoldás. A színházi világban 1-1,5 évre előre kell gondolkodni. Színészekkel, rendezővel, szerzőkkel, díszlettel kell tervezni. Ez nem megy egyik napról a másikra. Hogy mennyire nem volt ez jó döntés, az is mutatja, hogy október 13. után ha megalakul az új közgyűlés, akkor az elsők között kell arról gondoskodnia, hogy legyen igazgatója a színháznak, hiszen Jordán megbízatása 2021 januárjában lejár. A pályázati határidők betartása miatt az új igazgatói pályázatot mihamarabb ki kell írni, de  az új direktornak így is mindössze 10 hónapja lesz a munka átvételére, megtervezésére, a színház megszervezésére. Ez pedig szerintem felelőtlenség. 

Ez a terület, mármint a kultúra továbbra is Önhöz tartozik? Ember legyen a talpán, aki követni tudja, hogy most éppen mi van elvonva, mi van megtartva, valahol már Illés Károlyt láttam sportért felelős alpolgármesternek feltüntetve. 

Továbbra is én felelek mind a két területért. A polgármester ugyanis, ahogy nem vonhatta el Molnár Miklós jogköreit, úgy az enyémet sem. Amit meghatározhat az az, hogy ki legyen az általános helyettese. Ezt vonta el tőlem, de ennek meg én azt gyanítom a kézilabda ügyhöz van köze. 

Ezt abból gondolom, hogy amikor ő nincsen, akkor én vagyok a helyettese. Szabadságon volt, én pedig két dörgedelmes levelet írtam  Gál Sándornak, a Haladás Sportkomplexum vezetőjének, hogy hajtsa végre a közgyűlési döntést, aminek a határideje egyébként június 30. volt, és engedje be az SZKKA NB1-es női kézilabdázóit a terembe.

Ezek után Puskás polgármester szabadságát megszakítva jött be a hivatalba és nevezte ki helyettem általános helyettesének Illés Károlyt.

És az azóta el is dőlt, hogy a csapat Répcelakon fogja rendezni a meccseit. De hogyha már Haladás, akkor egy másik téma. Foci. Ha jól tudom, akkor sportért felelős alpolgármesterként Ön volt a városházi delegált a Labdarúgó Kft. taggyűléseire. 

Ez így ebben a formában nem igaz. 2015 tavaszán mindjárt az első munkáim között szerepelt, hogy az önkormányzat 51%-tól meg kell szabadulni. Ez azért is volt égető akkor, mert egy önkormányzati cég iszonyú kötöttségekkel jár. Gondoljon csak bele, egy játékos igazolásához is közgyűlési döntés kellene, hogy most leigazolhatja-e a Haladás 100 millióért vagy nem. De ennél sokkal bonyolultabb a történet. Tarthatatlan állapot volt. Első lépcsőben 16%-ra csökkent a tulajdonrészünk. Ilyenkor lép életbe az a szabály, hogy 51%-nál alacsonyabb tulajdonrészű önkormányzati cégben a polgármester jár el. Az, hogy a Puskás polgármester mindig küldött maga helyett valakit és általában engem, egy másik kérdés. Általában évi kettő alkalomról beszélünk ám, amikor a mérleget kellett elfogadni.


Mikor volt utoljára taggyűlésen?

Tavaly szeptemberben. De azt hadd tegyem hozzá, hogy utasítást nem kaptam arra, hogy szavazzak a taggyűlésen bárhogy is. Nem volt jogosítványom arra, hogy érdemben beleszóljak a város nevében a cég dolgaiba. Egyetlen alkalom volt, amikor szavazhattam, az pedig a címer esetében volt. 

El tudja képzelni, hogy mit kezdhet egy 16%-os cégtulajdonos a cég dolgaival: pont semmit.


Arra mégis csak jogosít, hogy belásson a cég dolgaiba és az anyagi helyzetbe. Márciusban robbant a bomba, hogy tartozást görget maga előtt a Haladás. Ennek nem voltak előjelei?

De, abszolút voltak. Sokan elfelejtik, hogy tavaly májusban, júniusban a mérlegbeszámolókor komoly problémák voltak. Már akkor egy kontroll könyvvizsgálatotkért a közgyűlés és megbízott egy külsős könyvvizsgálót azzal, hogy ellenőrizze a számokat. Az szintén közgyűlési téma volt, hogy a csapat 1 milliárd 3 millió forintos költségvetésének 80% fizetésekre megy el. 

A vizsgálat akkor azt az eredményt hozta, hogy a céges könyvvizsgáló és az önkormányzat által megbízott független könyvvizsgáló vélekedéseegymásnak ellent mondtak. A közgyűlés akkor úgy határozott, hogy mégiscsak helybenhagyja a Labdarúgó Kft. könyvvizsgálójának jelentését.. 

Ekkor azonban arra sem kaptunk választ, hogy a többi tulajdonos, a befizetések tekintetében, hogyan teljesítette. 

Ez tavaly júniusban volt, és mindenki elfelejti. 


Akkor egész egyszerűen a polgármester lesöpörte az asztalról ezt a problémát? 

Pontosan! Egyébként meg ha sportszakmai részéről beszélünk, akkor fennállása óta a Haladásnak nem volt ilyen sorozata, hogy 5., 6., 8. az első vonalban. 

A teljes képhez azonban az is hozzátartozik, hogy ki vett a sajtóhírek szerint 160 millió forintért bolgár játékost? Kivel egyeztetett a többségi tulajdonos? Nyilván az önkormányzatunkkal nem. Ezeket ők döntötték el. Aztán amikor csődbe viszi a céget, akkor meg ide rohan hozzánk. 

Egyébként azt sem értettem, hogy a legutóbbi, rendkívüli közgyűlésen nagy örömmel vették tudomásul a képviselők, hogy a többségi tulajdonos befizetett 210 millió forintot a csapat kasszájába. De, hogy ha a tulajdonrészünk alapján, nekünk 10 %-unk van és befizetünk 150 milliót, akkor nekik egy milliárdot kellett volna betenniük. 

Lenne elég pénz, mindenki boldog lenne és lehetne játszani. 

Azt kellene megnézni, hogy az elmúlt 4-5 évben kik gazdagodtak ebből, a többségi tulajdonos mennyi pénzt vett ki a klubból.

Ahogy az egy szurkolói ankéton elhangzott, ők semennyit! Igaz ezen az ankéton hangzott az is el, hogy 400 millió forint csupán a tartozásuk, és , hogy addig nem igazolnak senkit, amíg fizetésbeli tartozásuk van bárki felé.


Az elmúlt 4 évben, ebből az évi, cirka 1 milliárd forintból béreket fizettek, játékosügynököket fizettek és különböző beszállítóknak fizettek. Itt valaki nagyot hibázott. A labdarúgást 11-en játsszák, itt 40 igazolt játékos volt. 

Csányi Sándor, az MLSZ elnöke néhány hónapja jelentette ki, hogy itt óriási pazarlások vannak és ez igaz az egész első vonalra. Őt idézve, ez felveti a hűtlen kezelés gyanúját is. 

Szabadulni akart az önkormányzat a Haladástól, így fogalmazott.


Ez így erős kifejezés, de igen. Oly’ módon akartunk szabadulni tőle, hogy ne kössük meg a szakma kezét, és ne akadályozza egy pénzügyi befektető, egy szponzor belépést a klubba. Erre akkor jó esély volt, ez most már sajnos sehol nincsen. 

Annyiban bevált a spekulációnk, hogy 2014-ben 590 millió forint volt a Labdarúgó kft költségvetése. Az egyetlen klub volt az első osztályban, aminek 51%-ban önkormányzati tulajdonrésze volt. Rá egy évre, amikor az önkormányzat tulajdonrésze lecsökkent, megjelent a Swietelsky szponzornak, jelentek meg komolyabb bevételek. 

Én most azt mondom, hogy az összes önkormányzati részt el kellett volna adni, és megtartani az “arany részvényeket”, vagyis a Haladás nevet, a címert, és a Rohonci út 1-3-at, mint székhelyt, ami azt biztosítja, hogy a csapatot nem fogják elvinni, mondjuk Pápára, hogy az tizeniksz éve történt.

Hogy hogy a Falconál nincsenek hasonló problémák?

Az egy teljes egészében önkormányzati cég. Mi gyakoroljuk az ellenőrzést, átlátható, tiszta, bármikor bekérhetünk minden adatot. 

Van is egy bajnoki címünk, vagyis most már kettő.

Meg két ezüst, három kupa ezüst. Csak az elmúlt három évben. 

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.