Bebes István polgármester a 2017-es március 15-i ünnepségen (Fotó: kormend.hu)

Kivezényelték volna az ötödikeseket a körmendi polgármester március 15-i beszédére biodíszletnek, aztán mégse

2019. március 14. csütörtök, 19:23
Iskolai szünetben kellett volna kiállni Bebes mögé a gyerekeknek, első körben csak igazolással lehetett volna távol maradni.

Érdekes sztoriról ír a 444.hu, akiket az egyik körmendi szülő kereste meg. A Somogyi Béla Általános Iskola ötödikeseit ugyanis arra kötelezték, hogy március 15-én a városi ünnepségen részt vegyenek,  Bebes István (Fidesz-KDNP) beszéde alatt jelenltükkel emeljék az ünnepség hangulatát.

 

A szerkesztőség a szülőtől azt az üzenetet is megkapta, amit az iskola küldött ki:

 

"Osztályunk képviseli az iskolát a március 15-i városi megemlékezésen. Pénteken, 15-én 14:45-kor találkozunk a sétáló utcai szökőkútnál. Aki nem jön, igazolást igényel! Arra kérem a szülőket, hogy csak nagyon indokolt esetben engedjék meg a gyermeküknek a távollétet!  XXXX osztályfőnök"

 

A lap azt írja, hogy több szempontból is aggályos egy ilyen intézkedés. Egyrészt mert iskolai szünet van március 15-én, másrészt mert az törvény is tiltja, hogy diákokat politikai rendezvényre kivezényeljenek. 

 

A 444 a közoktatási törvény 24. paragrafusát idézi:  

 

“az alatt az idő alatt, amíg az óvoda, iskola, kollégium ellátja a gyermekek, tanulók felügyeletét, párt vagy párthoz kötődő szervezettel kapcsolatba hozható politikai célú tevékenység nem folytatható.”

 


Felhívták a Somogyi Béla tagintézmény-vezetőjét, Simon István, aki azt mondta, hogy az ünnepségen való megjelenés a tanulóknak nem kötelező, azon önkéntes alapon az vesz részt, aki akar.

 

A lap próbált utána járni, hogy az utasítást szülői felháborodásra vonták e vissza, Simon azt mondta, hogy a megbeszélés hatására.

 

Azért abban bízunk, hogy Bebes polgármester a fehérbe öltözött kokárdás gyerekek nélkül is remek beszédet mond majd a zsarnokság ellen fellázadt 1848-as márciusi ifjakról. 

 


 

comments powered by Disqus
Twitter megosztás Google+ megosztás