Ki vannak akadva a kőszegiek: Nem is Kőszegen készül a Kőszegi Sör

Farkas Bazsi 2018-12-19 16:49:00
Lehet, hogy csupán egy jól irányzott termék elnevezésről van szó?

Cikkünk megjelenése után telefonon keresett minket Kiss András a Kőszegi Sört forgalmazó cég vezetője. Kiss azt ígérte holnap reggel pontosításokat küld cikkünkhöz. Érdemes lesz vissza klikkelni! 
 

December elején írtunk róla, hogy nemzetközi versenyen szerzett bronzérmet a Kőszegi sör. Az elismerésnek mindig örül az ember, pláne ha lokális tartalom is párosul hozzá. A napokban azonban egyre több kőszegi olvasónk keresett meg minket azzal, hogy átverés szaga van a dolgonak. Kezdjük máris a Kőszegi sör nevével.


Kőszegen a Monarchia ideje alatt működött sörgyár. Az azonban az első Világháború után bezárta kaput, az épület pedig az II. Világháború alatt megsemmisült. 


Azt talán minden sörfogyasztó tudja, hogy a sörgyártás legfontosabb alapanyag a víz. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen minőségű vízzel kezdenek neki a sör készítésének. Kőszegen a gyárat is olyan helyre telepítették, hogy a hegyi forrásokból táplált víz a közelben legyen. 

Ha a kőszegi sör receptje meg is maradt volna, a recept legfontosabbja, a víz csupán Kőszegen lenne elérhető. Jelenleg azonban nincs sörgyár Kőszegen, ami azt jelenti, hogy Kőszeg nevét viselő sör, nem lehet kőszegi. 

Kerestük a Kőszegi Sört előállító vállalkozást, hogy miért viseli a Kőszeg nevet a sörük. Azt ugyanis Etyeken gyárták. A névről pedig mindenkinek az jut az eszébe, hogy ennek a terméknek kőszegi vonatkozása van. A cég egyelőre nem válaszolt, de amint megteszik teret fogunk engedni nekik is.

De nem csak erre hívták fel figyelmünket az olvasók. Hanem az Európa egyik legrangosabb sörversenyének titulált, Brussels Beer Challengere is. A Kőszegi Sörről ugyanis az jelent meg, hogy bronzérmet szerzett. 

Maga a verseny nem más, mint egy minősítő verseny. Ahová egyébként 165-175 euró volt a nevezési díj, attól függően, hogy mikor adták be azt a nevezők. A jelentkezők tehát azért adnak ki pénzt, hogy a szakmai zsűri elhelyezze őket egy palettán, pozícionálják a sörüket.

Akárcsak a borversenyeknél, a sör versenyeknél is minősítést osztanak a bírák. Az aranytól a bronzig kapják a minősítést a termékek, de olyan is van, hogy egy sör vagy bor nem kap minősítést, ez azt jelenti, hogy annyira rossz, hogy értékelhetetlen. A legfinomabb sör mindig aranyat kap, amelyik kevésbé jó, az ezüstöt, majd aztán jön a sorban a bronz. 

A Kőszegi Sör a bécsi láger kategóriában, amelyben mindössze kettő termék indult, kapott bronz minősítést.

Egyébként ha már díjak, a Kőszegi Barna Sör, a Citistar.hu által rendezett Szakmai elit díjátadón az Év Kiváló Terméke 2018 díj Ezüst csillag fokozatot vehetett át. 

Egyelőre tehát úgy néz ki, hogy akár csak a Csíki sör esetében, a Kőszegi Sörnél is egy ügyes marketingről van szó, azzal a különbséggel, hogy a Kőszegi Sör, még csak nem is Kőszegen készül.

A történet kerekségéhez még hozzátartozik, hogy a Kőszegi Sört az a Kiss András gyártja, akinek édesapja Kiss Károly Péter a Fidesz színeiben jelenleg is a kőszegi képviselő testület tagja. Kiss András pedig azt a koszeginfo.com-ot adja ki, amelynek működésére évente 2 millió forintot fizet ki támogatásként a kőszegi önkormányzat. 

Szólj hozzá!

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.