Két új buszjárat indulhat nemsokára Vas megyéből Ausztriába

ugytudjuk.hu 2019-08-06 18:15:00
Szükség is van rá, jelenleg gyalog gyorsabban átérünk a határon, mint tömegközlekedéssel.

Nemrég írtunk arról, hogy milyen őrületesen hosszú időt vesz igénybe tömegközlekedéssel eljutni Szombathelyről Felsőőrbe (Oberwart). Akinek ugyanis nincs saját autója, az felkötheti a gatyáját, hiszen 

busszal majdnem 11 órába telne eljutni a vasi megyeszékhely testvérvárosába.

Pedig nincs is messze egymástól a két település, nagyjából 40 kilométert kell utazni ahhoz, hogy kiérjünk. A Google adatai szerint viszont jobban járnánk, ha gyalog indulnánk az útra, hiszen így 7 óra 45 perc alatt ott lehetnénk, ezzel pedig több mint három órát spórolnánk.

Több mint 3 órát spórolhatsz, ha a közösségi közlekedés helyett gyalog indulsz Szombathelyről Felsőőrre

Horváth Zoltán Pedig az osztrák település itt van a szomszédban. Történelmi, földrajzi, gazdasági indokai is lennének, hogy Szombathely minél erősebb kapcsolódási pontokat építsen ki Felsőőrrel (Oberwart), azonban a két, egymáshoz kb. 40 km-re lévő település között alig van hivatalos kapcsolat, pedig 1983-tól egymás testvérvárosa is. A kapcsolatok hiányáról tanúskodik az is, hogy 2018.

A cikkünk megjelenése utána Ungár Péter, LMP-s országgyűlési képviselő egy kérdéssel fordult az innovációért és technológiáért felelős miniszterhez, Dr. Palkovics Istvánhoz. Ungár azután érdeklődött, hogy folynak–e tárgyalások a két ország közötti közlekedés hatékonyabb kiépítéséről, hogy minél könnyebben lehessen elérni a szomszédos határ menti településeket.

Palkovics a válaszában leírta, hogy jelenleg is létezik olyan buszjárat, ami közvetlenül Szombathely és Felsőőr között közlekedik. A tanítási napokon reggel kettő busz viszi a diákokat az osztrák tanintézményekbe, és két külön busz is hozza őket haza délután. Palkovics azt mondja, ez a járat már évek óta kifogástalanul működik, átlagosan 48 perc alatt teszi meg az utat.

Ami számunkra azonban érdekesebb lehet, az az, hogy az Európai Unió társfinanszírozásával, az Interreg Central Europe területi együttműködési program Connect2CE projektje keretében már vizsgálták a menetrendi tömegközlekedés lehetőségét. Összesen hat Vas megyei település viszonylatában, Szentgotthárdon, Pinkamindszenten, Pornóapátin, Bucsun és Kőszegen vizsgálták meg az összeköttetés lehetőségét, végül javaslat született a Szentgotthárdon forduló osztrák és magyar vonatok közötti átszállási idő csökkentésére.

Ezen kívül kettő teljesen új, a határt átlépő autóbusz lehetőségét vizsgálták meg.

Az új járatok Grazból indulnának, majd az A2-es autópályán haladnának. Ezután Németújvárat (Güssing) érintve Körmendig, illetve Felsőőr érintésével Szombathelyig közlekednének.

Palkovics a válasza végén leírta, hogy jelenleg a menetrend-tervezési és a szakmai előkészítő munkák zajlanak. A további tárgyalások az új járatok műszaki, személyi, finanszírozási, szabályozási és egyéb feltételeiről akkor kezdődhetnének meg, ha sikerülne kidolgozni egy megvalósítható menetrendet.

Szólj hozzá!

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.